ΓΔ: 1481.14 -1.02% Τζίρος: 96.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:47:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
deals, symfwnies, ependyseis
Φώτο: Shutterstock

Γιατί σπάνε ρεκόρ τα επιχειρηματικά deals, τι προβλέπεται για το 2024

Με ανεβασμένες αποτιμήσεις οι επιχειρηματικές συμφωνίες. Αναβάθμιση του προφίλ των ξένων επενδυτών με τοποθετήσεις από private equity funds, στρατηγικούς επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σε αντίθεση με την παγκόσμια αγορά, όπου τα δύο τελευταία χρόνια οι συναλλαγές για εξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν υποχωρήσει -βασικός παράγοντας το ακριβό κόστος χρήματος- στην Ελλάδα σπάσαμε δύο ρεκόρ: Το 2022 κατεγράφη ρεκόρ σε συναλλαγές αξίας 12 δισ. ευρώ και το 2023 ρεκόρ σε αριθμό συναλλαγών οι οποίες ανήλθαν σε 116, 22 παραπάνω σε σχέση με το 2022. 

Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC Ελλάδας για εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2023, η παραπάνω εξέλιξη αποδίδεται στη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που οδηγεί μεγάλους επενδυτές να κάνουν focus για πρώτη φορά σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο  κ. Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας,  oι πολλαπλασιαστές EBITDA που έγιναν οι εξαγορές δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα τους πολλαπλασιαστές που γίνονται αντίστοιχα deals στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της PwC Ελλάδας, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. το 2023 εκ των οποίων τα 5,9 δισ. προέκυψαν από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις, 601 εκατ. ευρώ αφορούν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων (Μυτιληναίος και Ideal), 345 εκατ ευρώ αυξήσεις κεφαλαίου και 1,6 δισ. έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένων των αποεπενδύσεων του ΤΧΣ από τις τράπεζες).

Η συναλλαγή με την υψηλότερη αξία ήταν η εξαγορά των θυγατρικών της Enel SpA στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ, ύψους 1,240 εκατ. ευρώ. Κύριο κλαδικό χαρακτηριστικό αποτέλεσε η συγκέντρωση του κλάδου των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ και Τεχνολογία) και η αύξηση των συναλλαγών σε Ενέργεια και ΑΠΕ.

Αυξήθηκαν και οι ελληνικές επενδύσεις στο εξωτερικό

Επίσης, κατεγράφη και άνοδος των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό, τάση που άρχισε να διαφαίνεται από το 2019. Ειδικότερα, από τα 5,9 δισ. των εξαγορών και συγχωνεύσεων τα 2,2 δισ. (37%) ήταν από κεφάλαια του εξωτερικού, 1,82 δισ. (31%) από εγχώριες συναλλαγές και τα 1,87 δισ. (32%) εξερχόμενες επενδύσεις στις οποίες ξεχωρίζει η επένδυση της ΔΕΗ στη Ρουμανία. 

Το 25% των συναλλαγών προήλθε από Private Equity Funds. Ένα καλό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από λίγα χρόνια ήταν πολύ μικρότερο, το οποίο όμως υπολείπεται από το μέσο όρο της παγκόσμιας αγοράς, όπου τα private equity funds εμπλέκονται στο 44% των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η αύξηση της συμμετοχής των private equity funds είναι ένα δείγμα της αναβάθμισης του προφίλ των επενδυτών που τοποθετούνται στην Ελλάδα. Πλέον έχουμε στρατηγικούς επενδυτές (π.χ Unicredito στην Alpha) αλλά και μεγάλα συνταξιοδοτικά funds όπως το καναδικό PSP στο Ελ. Βενιζέλος και το αυστραλιανό Macquarie σε ΔΕΔΔΗΕ και Enel Eλλάδος. 

«Έρχονται νέα ρεκόρ το 2024»

Ο κ. Θανάσης Πανόπουλος, Partner και επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας τόνισε πως «η δυναμική των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων συνεχίζεται αμείωτη, καθώς τα πρώτα στοιχεία του 2024 δείχνουν ότι η τρέχουσα χρονιά μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια χρονιά - ρεκόρ». Η εκτίμηση αυτή εδράζεται στο γεγονός πως μόνο από τις αποκρατικοποιήσεις έχουν εξασφαλιστεί περί τα 7 δισ. ευρώ (Εγνατία Οδός 1,35 δισ, Αττική Οδός 3,3 δισ, ΔΑΑ (800 εκατ. ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (περίπου 1,35 δισ. ευρώ) κ.α 

Εντός της επόμενης διετίας, η χώρα περιμένει 36 δισ. σε δάνεια και επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης. Επιπλέον θα διοχετευτούν στην ελληνική οικονομία 26,2 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Όπως υποστηρίζουν από την PwC, τα κεφάλαια αυτά, καθώς και οι αυξημένες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αναμένεται να συμβάλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της επενδυτικής δραστηριότητας και μεταστροφής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί περνούν σε ξένους ομίλους ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις

Η ανάγκη συμμαχιών απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι ο βασικός λόγος. Το οικογενειακό management πολλές φορές δεν μπορεί να «υπηρετήσει» τη μεγέθυνση. Ποιες εταιρείες υπέκυψαν στο «φλερτ» από το εξωτερικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fund με ινδικά κεφάλαια από το Switzgroup για επενδύσεις στην Ελλάδα

Θα μετέχουν το ίδιο το Switzgroup, Ινδοί και Έλληνες επιχειρηματίες. Στόχος, να δημιουργηθεί μια δύναμη πυρός 200 εκατ ευρώ για τοποθετήσεις σε μικρομεσαίες δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Μητσοτάκης με επιχειρηματίες στην Ινδία: Τι περιμένουμε από το ταξίδι

Η Ινδία βλέπει την Ελλάδα ως το πρώτο σκαλοπάτι για την είσοδό της στην Ευρώπη και οι Έλληνες επιχειρηματίες θα επιδιώξουν να «ανοίξουν» τη χώρα των 1,4 δισ. καταναλωτών. Ποιοι θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό.
Beinoglou-Orphee-Logistics
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνικό πρωταθλητή στα logistics δημιουργεί το αμερικανικό fund HIG

Η HIG έχει εξαγοράσει εννέα εταιρείες του κλάδου και εντός του 2024 τις συγχωνεύει σε μία. Θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση logistics στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 18% και δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: «Βαρύ» επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 150 εκατ. ευρώ για το 2023

Στις ΗΠΑ κατευθύνονται οι περισσότερες επενδύσεις του ομίλου, ύψους 300 εκατ. την περίοδο 2021 - 2023. Η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και το 2023, όπως εκτιμά η διοίκηση, με ώθηση από τις αγορές ΗΠΑ και Ελλάδας.