ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Intralot

Ψάχνει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης η Intralot μετά την αναδιάρθρωση δανείων

Σε λοταρίες και vlts στις ανεπτυγμένες αγορές εστιάζει η εταιρεία. Λιγότερους τόκους κατά 20% θα πληρώσει φέτος σε σχέση με το 2023. Οι αλλαγές στο pay out στην Τουρκία θα ωφελήσουν τη θυγατρική Bilyoner.

Με ενισχυμένα λειτουργικά κέρδη, αυξημένες ταμειακές ροές και μεγάλη πτώση του καθαρού δανεισμού έκλεισε το 2023 για την Intralot. Η εταιρεία στις 9 Απριλίου αποπληρώνει το ομολογιακό δάνειο των 356 εκατ. ευρώ που έληγε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη επικεντρώνεται πλέον στην αναζήτηση νέων εμπορικών ευκαιριών και στη διεκδίκηση νέων έργων.

Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 129,5 εκατ ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,4% σε σχέση με το 2022. Τα 70 εκατ. EBITDA προήλθαν από τη θυγατρική στις ΗΠΑ. Εκτός από την αύξηση των EBITDA, ενισχύθηκε και το περιθώριο EBITDA στο 35,6% από 31,3%. Οι λειτουργικές ροές αυξήθηκαν κατά 16,9% στα 112,5 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 7,3% στα 364 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις επηρεάστηκαν από τη λήξη του συμβολαίου στη Μάλτα και την υποτίμηση του πέσο στην Αργεντινή, ενώ η πτώση αντισταθμίστηκε από τις καλές επιδόσεις σε Τουρκία, Κροατία και Ταϊβάν.

Ο καθαρός δανεισμός βρίσκεται πλέον στα 333 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 157,2 εκατ. σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022 και ο δείκτης καθαρής μόχλευσης διαμορφώνεται στο 2,6x από 4x το 2022. 

Η εταιρεία φέτος θα πληρώσει για τόκους περί τα 30 - 34 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ πέρσι (μείωση περίπου 20%). Η εξοικονόμηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αλλά η έκδοση του ομολογιακού των 130 εκατ. ευρώ με κουπόνι 6% και το κοινοπρακτικό δάνειο των 100 εκατ ευρώ με Euribor + 3,25% περιθώριο αύξησε το μέσος κόστος δανεισμού.

Εντός του 2024 ο δανεισμός θα μειωθεί περαιτέρω -κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ- καθώς υπάρχουν προγραμματισμένες αποπληρωμές με μέρος των ροών να κατευθύνονται για αυτό τον σκοπό. Παράλληλα, με ταμείο 112 εκατ. ευρώ, ο όμιλος είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τις επενδυτικές του ανάγκες και τα επιχειρηματικά του σχέδια.

Εστιάζει στην ανάπτυξη σε ανεπτυγμένες αγορές

Η εταιρεία, χωρίς να πιέζεται από λήξεις δανείων, θα αναπτύξει απερίσπαστη την εμπορική της στρατηγική, που επικεντρώνεται στον παροχή εξοπλισμού για λοταρίες και στα συστήματα ελέγχου για παιγνιομηχανήματα (VLTs) σε ανεπτυγμένες αγορές, οι οποίες έχουν και τα καλύτερα περιθώρια κέρδους.

Για το τρέχον οι εκτιμήσεις είναι θετικές και αυτό γιατί παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών, η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών καταγράφει ανάπτυξη άνω των μέσων όρων στις περισσότερες περιοχές, δείχνοντας ανθεκτικότητα στις μακροοικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους είχε δύο μεγάλα jackpot στις ΗΠΑ που θα βοηθήσουν στα έσοδα της θυγατρικής Intralot Inc, ενώ μέσα στο 2024 η ρυθμιστική αρχή στην Τουρκία θα αλλάξει το pay out, με άμεσα οφέλη στα μεγέθη της θυγατρικής Bilyoner ( 50,01%), καθώς η online αγορά στη γείτονα χώρα έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Από τον κύκλο εργασιών των 364 εκατ. ευρώ τα 263 εκατ. ευρώ (72%) προήλθαν από τις συμβάσεις τεχνολογίας, τα 72,4 εκατ. ευρώ (20%) από τη διαχείριση παιχνιδιών και τα 28,4 εκατ. ευρώ (8%) από τη λειτουργία των παιχνιδιών. Στα έσοδα ανά τύπο παιχνιδιού, τα παιχνίδια λοταρίας αντιπροσώπευαν το 53,4%, το αθλητικό στοίχημα το 20,5%, τα συστήματα και οι υπηρεσίες IT το 14,3% κα τα VLTs το 11,8%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιntralot: Εξασφαλισμένη η αύξηση κεφαλαίου από Σ. Κόκκαλη και Standard General

Με την αύξηση η εταιρία αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα των αρνητικών κεφαλαίων, η μετοχή θα επανέλθει σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης ενώ η κεφαλαιοποίηση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: «Χτυπάει» νέα συμβόλαια στις ΗΠΑ, ποντάρει σε ψηφιακές λοταρίες

Από σήμερα έως την Παρασκευή η δημόσια προσφορά για το retail ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος αναμένει ετήσιες ελεύθερες ταμειακές ροές 35-40 εκατ. Αλλάζει το μοντέλο χρηματοδότησης για να μειωθεί ο δανεισμός.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς έφτασε η Intralot στα καλύτερα μεγέθη της τελευταίας δεκαετίας

Ο όμιλος «παράγει» πλέον ισχυρό cash flow που του επιτρέπει να αποπληρώνει δανεισμό και να υλοποιεί το επενδυτικό του πρόγραμμα. Στην τελική ευθεία το retail bond και το κοινοπρακτικό δάνειο, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς ο Σωκράτης Κόκκαλης πετυχαίνει την ολική επαναφορά της Intralot

Πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου των 356 εκατ., μέσω ΑΜΚ 120 εκατ., τραπεζικό δανεισμό και έκδοση ομολόγου στο ΧΑ. Το 30% της αύξησης θα καλυφθεί από νέους επενδυτές. Ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή της Intralot Inc στη Wall Street.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: «Βλέπει» διψήφια αύξηση EBITDA και συμφωνία για το ομόλογο

Διευρύνονται τα περιθώρια κέρδους. Από την Αμερική τα μισά EBITDA, κερδίζει μερίδια η θυγατρική στην Τουρκία. Σύντομα ανακοινώσεις για νέο συμβόλαιο και αναχρηματοδότηση του ομολόγου 356 εκατ. ευρώ.