ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Συμφωνία - ορόσημο με ευρωπαϊκή εμβέλεια από τη ΔΕΗ και τη Mytilineos

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο των ΑΠΕ της Ευρώπης έως τώρα για το 2024. Μια κοινή απόφαση στην οποία συμμετέχουν μόνο ελληνικές εταιρείες», τονίζουν κύκλοι της αγοράς στο BD.

Σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της χώρας στην αγορά της πράσινης ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη αποτελεί η νέα συμφωνία της ΔΕΗ με τη Mytilineos που αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και χαρακτηρίζεται ως ντιλ "win-win" για τις δύο εταιρείες από τους αναλυτές.

Ο όμιλος της ΔΕΗ θα ενισχύσει το πράσινο χαρτοφυλάκιό του με φωτοβολταϊκά έργα ισχύος μέχρι 2.000 MW, αποκτώντας επίσης, νέο πάτημα στην Ιταλία, την Κροατία και την Βουλγαρία και επέκταση της θέσης της στην Ρουμανία. 

Από την άλλη, η Mytilineos, κλειδώνει έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από τη συμφωνία πώλησης των φωτοβολταϊκών που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την διεύρυνση του διεθνούς χαρτοφυλακίου της.

Συμφωνία - ορόσημο σε ευρωπαϊκό επίπεδο

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο των ΑΠΕ της Ευρώπης έως τώρα για το 2024. Μια κοινή απόφαση στην οποία συμμετέχουν μόνο ελληνικές εταιρείες», τονίζουν κύκλοι της αγοράς στο BD.

Συγκεκριμένα, το ντιλ αφορά σε περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η Mytilineos σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW) τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η Mytilineos αναλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των ανωτέρω χωρών.

H συμφωνία είναι μία σημαντική στιγμή και για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς τα έργα πράσινης ενέργειας που θα αναπτυχθούν, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριών και να εκτοπίσουν από την ατμόσφαιρα 3,4 εκ. τόνους ρύπους CO2.

Παρατηρητές της αγοράς επισημαίνουν ότι ο ρόλος της χώρας στην πράσινη μετάβαση των Βαλκανίων έχει αρχίσει να ενισχύεται σημαντικά. Όπως συνέβαινε παλιότερα με τις ελληνικές τράπεζες που είχαν έντονη παρουσία στα Βαλκάνια πριν από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έτσι και οι εταιρείες πράσινης ενέργειας ανοίγουν νέους δρόμους στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς επενδυτικούς ομίλους από την πλευρά της παραγωγής και από την πλευρά της βιομηχανίας οι οποίοι επενδύουν», τόνισε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Δεν είμαστε πλέον η χώρα που ψάχνει για ξένους επενδυτές. Εξάγουμε τεχνογνωσία σε όλα τα επίπεδα, ρυθμιστικά και στους διαχειριστές και στις εταιρείες μας, και επομένως καλούμαστε να συνεργαστούμε ώστε να βοηθήσουμε και τους υπόλοιπους. Να είμαστε πάροχος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της νοτιοανατολικής Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι στρατηγικοί στόχοι

Το βήμα εξυπηρετεί τόσο τους στρατηγικούς όσο και τους επιχειρηματικός στόχους των δύο εταιρειών. «Η συμφωνία που υπογράψαμε δημιουργεί αξία και για τα δυο μέρη και εδραιώνει την παρουσία του ομίλου μας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής ΑΠΕ του ομίλου ΔΕΗ, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος.

Η στρατηγική της ΔΕΗ περιλαμβάνει την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται. 

Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο όμιλος ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή και στοχεύει να έχει συνολικά 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.

Για τη Mytilineos, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης της Μ Renewables για την υλοποίηση του διεθνούς χαρτοφυλακίου της, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εισόδου στην αγορά του Καναδά με έργα ισχύος 1500MW με παράλληλη εφαρμογή του προγράμματος Asset Rotation Plan, μέσω του οποίου η Mytilineos χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων την διαρκή ανάπτυξη στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τι λένε οι αναλυτές

Αμέσως μετά από την δημοσιοποίηση της συμφωνίας, η Morgan Stanley αύξησε την τιμή-στόχο για την μετοχή της Mytilineos στα 46 ευρώ, από 43 ευρώ λόγω του κέρδους της συμφωνίας με τη ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της μετοχής διαπραγματεύεται περίπου στα 36 ευρώ, ενώ της ΔΕΗ βρίσκεται κοντά στα 11,80 ευρώ.

Σε πρωινό σχόλιο της η Eurobank Equities τονίζει ότι, «θεωρούμε τη συμφωνία ως win-win, αλλά ιδιαίτερα θετική για τη Mytilineos, ειδικά δεδομένης της υποκείμενης τιμολόγησης, καθώς παρέχει μεγαλύτερη ορατότητα στην κερδοφορία του Asset Rotation Model, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις στο χαρτοφυλάκιο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tα σχέδια επέκτασης της ΔΕΗ στα Βαλκάνια στη συνάντηση Στάσση - Pyatt

Η διείσδυση της επιχείρησης στην περιοχή θεωρείται από τον αμερικανικό παράγοντα ως στοιχείο που μειώνει το ρίσκο και διευκολύνει τη μετάβαση των ενεργειακών συστημάτων των χωρών της περιοχής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΕΤΕπ στηρίζει τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών 230MWp

Η ΕΤΕπ παρέχει χρηματοδότηση ύψους 28,5 εκατομμυρίων ευρώ για εταιρείες του ομίλου ΔΕΗ Ανανεώσιμες ο οποίος αποτελεί τον βραχίονα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ομίλου ΔΕΗ και θα στηρίξει την κατασκευή τριών συνολικά φωτοβολταϊκών πάρκων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία ΔΕΗ Ανανεώσιμες με Mytilineos για δυο ενεργειακά έργα στη Ρουμανία

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα βρίσκονται κοντά στο Βουκουρέστι, με το μεγαλύτερο, ισχύος 130 MW να είναι έτοιμο για κατασκευή στις αρχές του 2023 και τα υπόλοιπα θα είναι έτοιμα να κατασκευαστούν έως το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.