ΓΔ: 2625.41 1.00% Τζίρος: 120.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:20:36
Προγραμματιστής σε υπολογιστή
Φώτο: Shutterstock

Ξεκινά η διαδικασία πιστοποίησης των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Καθορίζονται οι υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και οι διαδικασίες ελέγχου τιμολογίων και στοιχείων λιανικής πώλησης.

Στην υλοποίηση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης που αποτελούσε πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και έχει ως στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων και την βελτίωση της αξιοπιστίας των συναλλαγών, προχωρά ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών εξέδωσε aπόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η οποία καθορίζει τις υποχρεώσεις των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης και τις διαδικασίες ελέγχου των τιμολογίων και στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται με χρήση των υπηρεσιών παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης. 

Με την απόφαση δημιουργείται ένα πλαίσιο λειτουργίας για όσους επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης που περιλαμβάνει, τις προϋποθέσεις και την διαδικασία χορήγηση άδειας καταλληλότητας λογισμικού για ηλεκτρονική έκδοση παραστατικών, τις προδιαγραφές του λογισμικού και τις υποχρεώσεις των παρόχων.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση ορίζεται ως η έκδοση παραστατικών με την απευθείας επικοινωνία (online) μεταξύ επιχείρησης και παρόχου, για την αυθεντικοποίηση αυτών και την άμεση αποστολή τους στην επιχείρηση-λήπτη. Επιπλέον, σημαντική καινοτομία που εισάγει η απόφαση είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης παραστατικών λιανικής πώλησης που επιτρέπει στους παρόχους να αναπτύξουν λύσεις ψηφιακής ταμειακής μηχανής (virtual cash register). 

Επισημαίνεται ότι, μεταξύ των υποχρεώσεων των παρόχων είναι και η αποστολή σε πραγματικό χρόνο (real-time) όλων των παραστατικών που εκδίδουν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων - myDATA της ΑΑΔΕ. Με αυτόν τον τρόπο η διάδοση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα βελτιώνει ταυτόχρονα την ταχύτητα και την αξιοπιστία της πληροφόρησης που θα έχει η ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων, ώστε να διευκολύνει τις συνεπείς επιχειρήσεις και να προλαμβάνει φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβεστικό αεροσκάφος στη Χίο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χίος: Καταβλήθηκαν 509.643 ευρώ σε 59 επιχειρήσεις για τις φωτιές του 2025

Ολοκληρώθηκε η πληρωμή του ειδικού σχήματος στήριξης για 59 επιχειρήσεις της Χίου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2025, με συνολικό ποσό 509.643,30 ευρώ, μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.
Φόροι, φοροδιαφυγή, εφορία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακοί φορολογικοί έλεγχοι με το myPoint, το επόμενο μεγάλο βήμα της ΑΑΔΕ

Στο επόμενο στάδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, περνά η ΑΑΔΕ, ενισχύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια των φορολογικών ελέγχων, μετά την παροχή ψηφιακών ευκολιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις μέσω του myPoint.