ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:11:25 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αύξηση μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ μετά από 7 μήνες συρρίκνωσης

Στη δεύτερη θέση της αγοράς, για τον περασμένο Αύγουστο, βρέθηκαν ο Όμιλος Μυτιληναίος, με την θυγατρική του Protergia, και ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΗΡΩΝ, αποσπώντας μερίδιο 5,1% έκαστος.

Ενισχύθηκε τον περασμένο Αύγουστο το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά από εφτά μήνες συνεχούς μείωσης του μεριδίου της. Το μερίδιο της ΔΕΗ ενισχύθηκε στο 74,6% έναντι 73,95% που ήταν τον Ιούλιο.

Στη δεύτερη θέση της αγοράς, για τον περασμένο Αύγουστο, βρέθηκαν ο Όμιλος Μυτιληναίος, με την θυγατρική του Protergia, και ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΗΡΩΝ, αποσπώντας μερίδιο 5,1% έκαστος. Η Elpedison, στην οποία μετέχει με 550% η Ελληνικά Πετρέλαια, βρέθηκε στην 3η θέση της αγοράς με μερίδιο 3,8% ενώ το μερίδιο αγοράς της Motor Oil, μέσω της θυγατρικής της NRG, διαμορφώθηκε στο 2,2%.

Έρχονται συγχωνεύσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η βέβαιη κατάργηση των NOME, αρχής γενομένης από την ακύρωση της προγραμματισμένης δημοπρασίας του Οκτωβρίου, θα πλήξει περισσότερο τους μικρούς και μη καθετοποιημένους παρόχους και θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρει κινήσεις συγκέντρωσης (εξαγορές, συγχωνεύσεις) καθώς υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός εταιρειών απέναντι στην ΔΕΗ, συνολικά 18, οι οποίες ελέγχουν σήμερα μερίδιο αγοράς κοντά στο 27%.

Οι αλλαγές στην αγορά δίνουν προβάδισμα στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, οι οποίοι είναι καθετοποιημένοι καθώς παράγουν και διαθέτουν ρεύμα όπως ΗΡΩΝ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), Protergia (Ομιλος Μυτιληναίος), Elpedison και μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικότερα την απώλεια των ΝΟΜΕ. Αντίθετα οι «μικροί», και μη καθετοποιημένους πάροχοι, δηλαδή όσοι δεν έχουν δική τους παραγωγή, χάνουν την πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές ρεύματος που έχει αποκλειστικά η ΔΕΗ (λιγνίτες, νερά) θα υποστούν μεγάλες πιέσειςα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-DEI-DEH
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση ή συμφωνία για εξαγορά της Nova

Η ΔΕΗ συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου οπτικών ινών, μέσω της υφιστάμενης υποδομής του Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, τονίζει η εταιρεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Tα σχέδια επέκτασης της ΔΕΗ στα Βαλκάνια στη συνάντηση Στάσση - Pyatt

Η διείσδυση της επιχείρησης στην περιοχή θεωρείται από τον αμερικανικό παράγοντα ως στοιχείο που μειώνει το ρίσκο και διευκολύνει τη μετάβαση των ενεργειακών συστημάτων των χωρών της περιοχής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιθανή παραβίαση κανόνων ανταγωνισμού από τη ΔΕΗ εξετάζει η Κομισιόν

Η έρευνα της Επιτροπής αφορά την περίοδο 2013 - 2019, κατά την οποία η ΔΕΗ ήλεγχε όλη τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, καθώς και μονάδες αερίου και ΑΠΕ. Μεγάλες πιέσεις για τη μετοχή.