Αύξηση μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ μετά από 7 μήνες συρρίκνωσης

Στη δεύτερη θέση της αγοράς, για τον περασμένο Αύγουστο, βρέθηκαν ο Όμιλος Μυτιληναίος, με την θυγατρική του Protergia, και ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΗΡΩΝ, αποσπώντας μερίδιο 5,1% έκαστος.

Ενισχύθηκε τον περασμένο Αύγουστο το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά από εφτά μήνες συνεχούς μείωσης του μεριδίου της. Το μερίδιο της ΔΕΗ ενισχύθηκε στο 74,6% έναντι 73,95% που ήταν τον Ιούλιο.

Στη δεύτερη θέση της αγοράς, για τον περασμένο Αύγουστο, βρέθηκαν ο Όμιλος Μυτιληναίος, με την θυγατρική του Protergia, και ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΗΡΩΝ, αποσπώντας μερίδιο 5,1% έκαστος. Η Elpedison, στην οποία μετέχει με 550% η Ελληνικά Πετρέλαια, βρέθηκε στην 3η θέση της αγοράς με μερίδιο 3,8% ενώ το μερίδιο αγοράς της Motor Oil, μέσω της θυγατρικής της NRG, διαμορφώθηκε στο 2,2%.

Έρχονται συγχωνεύσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η βέβαιη κατάργηση των NOME, αρχής γενομένης από την ακύρωση της προγραμματισμένης δημοπρασίας του Οκτωβρίου, θα πλήξει περισσότερο τους μικρούς και μη καθετοποιημένους παρόχους και θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρει κινήσεις συγκέντρωσης (εξαγορές, συγχωνεύσεις) καθώς υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός εταιρειών απέναντι στην ΔΕΗ, συνολικά 18, οι οποίες ελέγχουν σήμερα μερίδιο αγοράς κοντά στο 27%.

Οι αλλαγές στην αγορά δίνουν προβάδισμα στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, οι οποίοι είναι καθετοποιημένοι καθώς παράγουν και διαθέτουν ρεύμα όπως ΗΡΩΝ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), Protergia (Ομιλος Μυτιληναίος), Elpedison και μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικότερα την απώλεια των ΝΟΜΕ. Αντίθετα οι «μικροί», και μη καθετοποιημένους πάροχοι, δηλαδή όσοι δεν έχουν δική τους παραγωγή, χάνουν την πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές ρεύματος που έχει αποκλειστικά η ΔΕΗ (λιγνίτες, νερά) θα υποστούν μεγάλες πιέσειςα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DEI-xreoseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο

Η ΔΕΗ καλεί τους αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους, ειδικά εκείνους που έχουν διακόψει την αγροτική τους δραστηριότητα και συνεχίζουν παράτυπα να απολαμβάνουν τα προνόμια του αγροτικού τιμολογίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λειτουργικά κέρδη 1 δισ. ευρώ θα έχει η ΔΕΗ ως το 2024

Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι οι τρεις πυλώνες στη στρατηγική της ΔΕΗ είναι «η εφαρμογή του “Green Deal” στην παραγωγή, η ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας και η τοποθέτηση του πελάτη στο επίκεντρο».
DEH_HQ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναβολή από τη ΔΕΗ σε πληρωμές δανείου, πώληση καθυστερούμενων οφειλών

Πώληση τιτλοποιημένων ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών στη JPMorgan, αναβολή καταβολής δόσεων κοινοπρακτικού δανείου και συμφωνία με Optima Bank για νέο ομολογιακό δάνειο, αποφάσισε η διοίκηση της ΔΕΗ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παραγωγή 650 MW από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τη ΔΕΗ

Την σημαντική πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΔΕΗ υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλςοτ ςη εταιρίας. Γ. Στάσσης αναφέροντας χαρακτηριστικά την αύξηση κατά 80% των ηλεκτρονικών πληρωμών λογαριασμών.