ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αύξηση μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ μετά από 7 μήνες συρρίκνωσης

Στη δεύτερη θέση της αγοράς, για τον περασμένο Αύγουστο, βρέθηκαν ο Όμιλος Μυτιληναίος, με την θυγατρική του Protergia, και ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΗΡΩΝ, αποσπώντας μερίδιο 5,1% έκαστος.

Ενισχύθηκε τον περασμένο Αύγουστο το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά από εφτά μήνες συνεχούς μείωσης του μεριδίου της. Το μερίδιο της ΔΕΗ ενισχύθηκε στο 74,6% έναντι 73,95% που ήταν τον Ιούλιο.

Στη δεύτερη θέση της αγοράς, για τον περασμένο Αύγουστο, βρέθηκαν ο Όμιλος Μυτιληναίος, με την θυγατρική του Protergia, και ο όμιλος ΓΕΚΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΗΡΩΝ, αποσπώντας μερίδιο 5,1% έκαστος. Η Elpedison, στην οποία μετέχει με 550% η Ελληνικά Πετρέλαια, βρέθηκε στην 3η θέση της αγοράς με μερίδιο 3,8% ενώ το μερίδιο αγοράς της Motor Oil, μέσω της θυγατρικής της NRG, διαμορφώθηκε στο 2,2%.

Έρχονται συγχωνεύσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η βέβαιη κατάργηση των NOME, αρχής γενομένης από την ακύρωση της προγραμματισμένης δημοπρασίας του Οκτωβρίου, θα πλήξει περισσότερο τους μικρούς και μη καθετοποιημένους παρόχους και θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρει κινήσεις συγκέντρωσης (εξαγορές, συγχωνεύσεις) καθώς υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμός εταιρειών απέναντι στην ΔΕΗ, συνολικά 18, οι οποίες ελέγχουν σήμερα μερίδιο αγοράς κοντά στο 27%.

Οι αλλαγές στην αγορά δίνουν προβάδισμα στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, οι οποίοι είναι καθετοποιημένοι καθώς παράγουν και διαθέτουν ρεύμα όπως ΗΡΩΝ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), Protergia (Ομιλος Μυτιληναίος), Elpedison και μπορούν να χειριστούν αποτελεσματικότερα την απώλεια των ΝΟΜΕ. Αντίθετα οι «μικροί», και μη καθετοποιημένους πάροχοι, δηλαδή όσοι δεν έχουν δική τους παραγωγή, χάνουν την πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές ρεύματος που έχει αποκλειστικά η ΔΕΗ (λιγνίτες, νερά) θα υποστούν μεγάλες πιέσειςα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Πρόγραμμα εθελουσίας στις λιγνιτικές μονάδες για 1.283 εργαζομένους

Μπαίνει σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα εθελουσίας στη ΔΕΗ. Εκτιμάται πως περίπου 500 εργαζόμενοι άνω των 51 ετών θα αποχωρήσουν από τις λιγνιτικές μονάδες. Στα 42.000 και 57.000 ο μέσος όρος των μπόνους που θα δοθούν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκλεισε η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Mytilineos

Η σύμβαση θα διαρκέσει έως και την 31η Δεκεμμβρίου 2023, ενώ ο κ. Ευαγ. Μυτιληναίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»: μία εποχή «πράσινη» και βιώσιμη».
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο 70% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων αειφορίας που συνδέονται με τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που πραγματοποίησε η ΔΕΗ.