ΓΔ: 1475.48 -0.39% Τζίρος: 20.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:50:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Υψηλές οι μερισματικές αποδόσεις από την Alpha Trust Ανδρομέδα

Σταθερά υψηλή η μερισματική πολιτική της εταιρείας, πάνω από το μέσο όρο της αγοράς. Δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους να λάβουν μετοχές αντί για μετρητά. Παραμένει το μεγάλο discount στη μετοχή, ενώ προβληματίζει και η εμπορευσιμότητα.

Μερισματική απόδοση 4,5% προσφέρει η Alpha Trust Ανδρομέδα στους μετόχους με τη διανομή μερίσματος 0,3160 ευρώ «καθαρό» για τη χρήση του 2023. Το δικαίωμα αποκόπηκε στις 13 Μαΐου και η πληρωμή θα ξεκινήσει στις 7 Ιουνίου. Το μέρισμα ήταν 0,3 ευρώ αλλά προσαυξήθηκε σε 0,3160 επειδή οι ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία δεν δικαιούνται μερισματος. Επίσης, είναι «καθαρό» επειδή το μέρισμα των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου δεν υπόκειται στο φόρο του 5%.

Η εταιρεία είναι η δεύτερη εισηγμένη μετά τον ΟΠΑΠ που δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους για επανεπένδυση του μερίσματος. Δηλαδή αντί για μετρητά να λάβουν μετοχές. Η άσκηση του δικαιώματος επανεπένδυσης του εν λόγω ποσού άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαΐου. Η τιμη διάθεσης των νέων μετοχών θα γνωστοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου. Είναι η δεύτερη φορά που δίνεται αυτή η δυνατότητα στους μετόχους της Ανδρομέδα να λάβουν μετοχές αντί για μετρητά. Την πρώτη φορά άσκησαν το δικαίωμα 51 μέτοχοι που αντιπροσώπευαν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η εταιρεία επιδιώκει να «στέλνει» τους μετόχους στο ταμείο για χρηματικές διανομές δύο φορές μέσα στο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι αντίστοιχο θα γίνει και φέτος. Και αυτό γιατί υπάρχει η κεφαλαιακή δυνατότητα αφού τα κέρδη της χρήσης του 2023 ανήλθαν στα 6,4 εκατ. ευρώ, αλλά και τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2024 διαμορφώθηκαν στα 1,75 εκατ. ευρώ. 

Η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να προσφέρει μερισματικές αποδόσεις πολύ πάνω από το μέσο όρο της αγοράς και να υποστηρίζει έτσι το χαρακτήρα των εταιρειών επενδύσεων και τη σχέση τους με τους μετόχους.

Η μερισματική απόδοση της Ανδρομέδα και του Γενικού Δείκτη

 

Για παράδειγμα το 2022 η μερισματική απόδοση της εταιρείας 9,20% έναντι 3,60% της αγοράς  και το 2023 ήταν 6,20% έναντι 3,3%. Το 2024 με την πρώτη χρηματική διανομή η μερισματική απόδοση ξεκίνησε με 4,5% η οποία θα ενισχυθεί περαιτέρω αν ακολουθήσει και δεύτερη.

Η εταιρεία πάρα τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από τα υψηλά discount που χαρακτηρίζουν τη μετοχή ούτε και να ενισχύσει την εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Η εσωτερική αξία της μετοχής βρίσκεται στα 8,71 ευρώ  (τρέχουσα αξία χαρτοφυλακίου 31 εκατ. ευρώ) έναντι 6,9 ευρώ της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής και διαπραγματεύεται με έκπτωση 21%. Eντός του 2023 η εταιρεία είχε καταφέρει να μειώσει δραστικά το disount στο 8,57%. Επίσης, η μετοχή, ενώ μετά την πρόσληψη και δεύτερου Market Maker είχε αυξήσει τη μέση εμπορευσιμότητά της, πλέον έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2022 με μέση εμπορευσιμότητα κοντά στα 2.000 τεμάχια. 

Σύμφωνα με την μηνιαία επενδυτική ενημέρωση στο τέλος Απριλίου, η εταιρεία διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της (85,08%) σε μετοχές του ΧΑ, το 8,7% σε μετρητά, το 3,52% είναι οι ίδιες μετοχές και το 2,7% είναι επενδεδυμένο σε τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του μετοχικού χαρτοφυλακίου εντοπίζονται στις μετοχές των εταιρειών: Τιτάν, Μυτιληναίος, Quest, OTE, Σαράντης, Πετρόπουλος, Πειραιώς, Jumbo, Flexopack και Lamda Development. Η στρατηγική της εταιρείας είναι η τοποθέτηση σε μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης μετοχές και λιγότερο σε blue chips και μετοχές τραπεζών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιμένει... ελληνικά η Αlpha Trust Ανδρομέδα: Ποιες μετοχές έχει αγοράσει

Το 90% του ενεργητικού της εταιρείας επενδύσεων βρίσκεται σε μετοχές στο ΧΑ με έμφαση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Προβληματίζουν το μεγάλο discount και η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Trust Ανδρομέδα: Πώς κατάφερε να μειώσει το discount της μετοχής

Η απουσία τραπεζών από τις μεγάλες θέσεις στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιορίζει την πτώση του ενεργητικού σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Μερισματική απόδοση κοντά στο 6%, με τη δεύτερη διανομή μερίσματος εντός του 2023.
Merismata, Merisma, Dividends
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απόδοση σχεδόν 4% από μερίσματα στο ΧΑ, μοιράζουν 1,95 δισ. οι εισηγμένες

Προς ρεκόρ κερδών για το 2022 κινούνται οι επιχειρήσεις και συνεχίζουν να ανταμείβουν τους μετόχους τους. Συνεχίζεται το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς από τα «ζόμπι», λιγότερες αλλά ποιοτικότερες επιλογές για τους μετόχους. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου.
austriacards
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Austriacard: Το placement που έπρεπε να γίνει και οι βιαστικοί πωλητές

Μετά το επιτυχημένο placement η διασπορά ανέβηκε στο 25% και η διοίκηση αναμένει να τονωθεί η εμπορευσιμότητα και το ενδιαφέρον για τον τίτλο. Το discount, οι πωλήσεις που πίεσαν τη μετοχή και η αποτίμηση της εταιρείας.