ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Επιμένει... ελληνικά η Αlpha Trust Ανδρομέδα: Ποιες μετοχές έχει αγοράσει

Το 90% του ενεργητικού της εταιρείας επενδύσεων βρίσκεται σε μετοχές στο ΧΑ με έμφαση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Προβληματίζουν το μεγάλο discount και η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής.

Επιμένει στη στρατηγική της για τοποθετήσεις σε μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο η μοναδική εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Αlpha Τrust Ανδρομέδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σχεδόν το 90% του ενεργητικού της είναι τοποθετημένο σε μετοχές στο ΧΑ με επιλογές κυρίως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Η εταιρεία στο μεγαλύτερο διάστημα του 2023 δεν είχε επενδύσει σε τραπεζικούς τίτλους για αυτό και υστέρησε σε απόδοση σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 39% έναντι απόδοσης 21,5% για την εταιρεία.

Από την Ανδρομέδα θεωρούν πως οι εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν κρυμμένες υπεραξίες και πολλές από αυτές έδειξαν μεγάλες αντοχές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας αλλά και μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Οι 10 μεγαλύτερες θέσεις στο μετοχικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας που αντιπροσωπεύουν το 41% του συνόλου είναι Τιτάν (6,48%), Quest (5,5%), Πετρόπουλος (4,55%), ΟΤΕ (4,52%), ΔΕΗ (4,06%), Entersoft (3,4%), Jumbo (3,19%), Σαράντης (3,07%), Flexopack (3,01%) και Τράπεζα Πειραιώς (3,01%).  

Η μετοχή εξακολουθεί και διαπραγματεύεται με μεγάλο discount της τάξης του 20%. Η αξία του χαρτοφυλακίου έχει διαμορφωθεί στα 30,6 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας την εσωτερική αξία της μετοχής στα 8,57 ευρώ όταν στο ταμπλό η τιμή της μετοχής είναι 6,88 ευρώ. Eντός του 2023 η εταιρεία είχε καταφέρει να μειώσει δραστικά το disount στο 8,57%.

Επίσης, η μετοχή, ενώ μετά την πρόσληψη και δεύτερου Market Maker είχε αυξήσει τη μέση εμπορευσιμότητά της, πλέον έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2022 με μέση εμπορευσιμότητα κοντά στα 2.000 τεμάχια.  

Οι στόχοι της διοίκησης και οι χρηματικές διανομές

Οι στόχοι της διοίκησης παραμένουν η μείωση του discount και η ενίσχυση των συναλλαγών της μετοχής, σε συνδυασμό με τις υψηλές χρηματικές διανομές.

Η εταιρεία το 2023 μοίρασε δύο φορές μέρισμα συνολικού ύψους 0,40 ευρώ,  διαμορφώνοντας μια από τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις του ΧΑ της τάξης του 6%, πολύ πάνω από το μέσο όρο της αγοράς που κινείται κοντά στο 4%. Δεδομένου ότι το 2023 έχει καταγράψει υψηλή κερδοφορία (4,7 εκατ. ευρώ κέρδη στο 9μηνο) αναμένεται να συνεχιστούν και φέτος οι ικανοποιητικές χρηματικές διανομές.

Σημειώνεται πως η εταιρεία είναι η δεύτερη εισηγμένη μετά τον ΟΠΑΠ που δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους της αντί για μέρισμα να λάβουν μετοχές. Παράλληλα, διατηρεί και χαρτοφυλάκιο ιδίων μετοχών -4,97% επί του μετοχικού κεφαλαίου- με μέση τιμή κτήσης τα 6,43 ευρώ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υψηλές οι μερισματικές αποδόσεις από την Alpha Trust Ανδρομέδα

Σταθερά υψηλή η μερισματική πολιτική της εταιρείας, πάνω από το μέσο όρο της αγοράς. Δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους να λάβουν μετοχές αντί για μετρητά. Παραμένει το μεγάλο discount στη μετοχή, ενώ προβληματίζει και η εμπορευσιμότητα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Trust Ανδρομέδα: Πώς κατάφερε να μειώσει το discount της μετοχής

Η απουσία τραπεζών από τις μεγάλες θέσεις στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιορίζει την πτώση του ενεργητικού σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Μερισματική απόδοση κοντά στο 6%, με τη δεύτερη διανομή μερίσματος εντός του 2023.
Merismata, Merisma, Dividends
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απόδοση σχεδόν 4% από μερίσματα στο ΧΑ, μοιράζουν 1,95 δισ. οι εισηγμένες

Προς ρεκόρ κερδών για το 2022 κινούνται οι επιχειρήσεις και συνεχίζουν να ανταμείβουν τους μετόχους τους. Συνεχίζεται το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς από τα «ζόμπι», λιγότερες αλλά ποιοτικότερες επιλογές για τους μετόχους. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου.
austriacards
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Austriacard: Το placement που έπρεπε να γίνει και οι βιαστικοί πωλητές

Μετά το επιτυχημένο placement η διασπορά ανέβηκε στο 25% και η διοίκηση αναμένει να τονωθεί η εμπορευσιμότητα και το ενδιαφέρον για τον τίτλο. Το discount, οι πωλήσεις που πίεσαν τη μετοχή και η αποτίμηση της εταιρείας.