ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Σε δύο private equity funds θα πάρει συμμετοχή η Alpha Trust Ανδρομέδα

Διευρύνονται οι επενδυτικές επιλογές της εταιρείας χαρτοφυλακίου. «Πράσινο φως» από την Κεφαλαιαγορά για τη νέα δραστηριότητα. Μέρισμα 0,3160 ευρώ. Στο 21,5% το discount της μετοχής.

Διευρύνεται το πεδίο δράσης της Αlpha Trust Aνδρομέδα, η οποία μπορεί πλέον να επενδύει και σε private equity funds εκτός από μετοχές, ομόλογα κ.α.

Ήδη, στην πρόσφατη παρουσίαση του ομίλου της Alpha Trust στην Ενωση θεσμικών, ο επικεφαλής του ομίλου Φαίδων Ταμβακάκης προανήγγειλε την είσοδο της Alpha Trust μέσω των θυγατρικών της στον κλάδο των private equity και των ακινήτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα η Ανδρομέδα, που αποτελεί και τη μοναδική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου στο ΧΑ, θα κληθεί να συμμετάσχει σε νεοσύστατο private equity fund, ενώ λίγο αργότερα θα αποκτήσει και δεύτερη συμμετοχή σε άλλο fund. Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα η Ανδρομέδα έχει λάβει σχετική έγκριση από την  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στις 7 Ιουνίου, την Παρασκευή, θα αρχίσει η πληρωμή του μερίσματος για τη χρήση του 2023 και ταυτόχρονα θα εισαχθούν στο ΧΑ οι νέες 51.878 μετοχές που προέκυψαν από τη διαδικασία επανεπένδυσης του μερίσματος. Δηλαδή από τη δυνατότητα που δίδεται στους μετόχους να λάβουν μετοχές έναντι μετρητών. Όπως έγινε γνωστό, 53 μέτοχοι με 32,7% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου συμμετείχαν στο πρόγραμμα. 

Η Αlpha Trust Ανδρομέδα μοιράζει μέρισμα 0,3160 ευρώ «καθαρό» για τη χρήση του 2023, προσφέροντας μερισματική απόδοση περίπου 4,5%. Το μέρισμα ήταν 0,30 ευρώ αλλά προσαυξήθηκε σε 0,3160 επειδή οι ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρεία δεν δικαιούνται μερίσματος. Επίσης, είναι «καθαρό» επειδή το μέρισμα των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου δεν υπόκειται στο φόρο του 5%.

Μερισματική Απόδοση ALPHA TRUST-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ Α.Ε.Ε.Χ. έναντι Γενικού Δείκτη

merisma_andromeda

Η πάγια τακτική της εταιρείας είναι να μοιράζει δύο φορές το χρόνο μέρισμα. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, αλλά εκτιμάται πως κάτι αντίστοιχο θα γίνει και φέτος, καθώς η εταιρεία εμφάνισε κεφαλαιακά κέρδη 6,4 εκατ ευρώ για τη χρήση του 2023 και αλλά 1,75 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η πορεία της μετοχής εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα discounts. Η εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου ανέρχεται στα 30,7 εκατ. ευρώ και η εσωτερική αξία της μετοχής στα 8,48 ευρώ, σχεδόν 21,5% πάνω σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή (περίπου 6,6 ευρώ). Το υψηλό discount και η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής είναι δύο προβλήματα που ακόμη δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει η διοίκηση της εταιρείας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υψηλές οι μερισματικές αποδόσεις από την Alpha Trust Ανδρομέδα

Σταθερά υψηλή η μερισματική πολιτική της εταιρείας, πάνω από το μέσο όρο της αγοράς. Δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους να λάβουν μετοχές αντί για μετρητά. Παραμένει το μεγάλο discount στη μετοχή, ενώ προβληματίζει και η εμπορευσιμότητα.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιμένει... ελληνικά η Αlpha Trust Ανδρομέδα: Ποιες μετοχές έχει αγοράσει

Το 90% του ενεργητικού της εταιρείας επενδύσεων βρίσκεται σε μετοχές στο ΧΑ με έμφαση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Προβληματίζουν το μεγάλο discount και η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Αύξηση των παραγγελιών, αλλά έμειναν χαμηλά οι τιμές

Η εταιρεία στέλνει για τρίτη φορά τους μετόχους στο ταμείο εντός του 2023. Προβλέπει ότι τα συγκρίσιμα EBITDA φέτος θα ανέλθουν στα επίπεδα του 2022. Σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Trust Ανδρομέδα: Πώς κατάφερε να μειώσει το discount της μετοχής

Η απουσία τραπεζών από τις μεγάλες θέσεις στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιορίζει την πτώση του ενεργητικού σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Μερισματική απόδοση κοντά στο 6%, με τη δεύτερη διανομή μερίσματος εντός του 2023.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανδρομέδα: Γιατί επιμένει να επενδύει σε ελληνικά μικρομεσαία «χαρτιά»

Η επενδυτική επιτροπή της εταιρείας υποστηρίζει πως οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν κρυμμένες υπεραξίες. Θα δοθεί δυνατότητα στους μετόχους να λάβουν μετοχές αντί μερίσματος.