ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Καυτή» περίοδος με deals στην Πληροφορική, τι σχεδιάζουν οι εταιρείες

Οι εξαγορές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης, καθώς τα μεγάλα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού οδηγούν στη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρηματικών σχημάτων.

Η «ευχάριστη» πίεση που δημιουργούν τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι μεγάλες ανάγκες για προσωπικό που παραμένει δυσεύρετο και η ανάγκη για μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα οδηγούν σε μια κούρσα συγκέντρωσης τον κλάδο της Πληροφορικής, με όλες τις εταιρείες, εισηγμένες και μη, να έχουν προαναγγείλει εξαγορές το επόμενο διάστημα προμηνύοντας ένα «καυτό καλοκαίρι» για την αγορά.

Το θετικό επενδυτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και οι μεταρρυθμίσεις που τρέχουν, έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό προφίλ για την Ελλάδα που όχι μόνο προσελκύει επενδύσεις, αλλά δίνει και ώθηση για μεγαλύτερη εξωστρέφεια στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ήδη έχουν πέσει οι πρώτες «τροχιοδεικτικές» βολές στην αγορά, με την Ideal να προαναγγέλλει μια εξαγορά στο χώρο της Πληροφορικής μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ η Profile έχει ανακοινώσει πως εξετάζει μια εξαγορά στο εξωτερικό και η διοίκηση της Q&R έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να προχωρήσει σε μια κίνηση εντός της χρονιάς.

Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχει υπάρξει η εξαγορά της Entersoft από την Olympia Group αντί 240 εκατ. ευρώ περίπου και η είσοδος της αμερικανικής General Atlantic στην Epsilon Net που φέρνει την αποτίμηση της ελληνικής εταιρείας λογισμικού πάνω από τα 600 εκατ. ευρώ.

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται σε συνέχεια της υψηλής κινητικότητας που έχει καταγράψει ο κλάδος την τελευταία διετία παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, με 45 deals να πραγματοποιούνται το διάστημα 2021-2023, όπου μεταξύ αυτών υπήρξε η εξαγορά της Byte από την Ideal, της Singular Logic από Epsilon Net και Space Hellas καθώς και της Intrasoft από τη δανέζικη Netcompany.

Ανοιχτά τα επενδυτικά ραντάρ όλων των επιχειρήσεων

Σύντομα αναμένεται μια εξαγορά από την Ideal εταιρείας με συμπληρωματικές δραστηριότητες από αυτές που ήδη αναπτύσσει ο όμιλος με Byte και Adacom, με τον πρόεδρο της εταιρείας να αναφέρει στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές πως «τα μάτια μας είναι στραμμένα στην Πληροφορική».

Η Profile από την πλευρά της, έχει υπάρξει ιδιαιτέρως δραστήρια τα τελευταία χρόνια πραγματοποιώντας 50 εξαγορές στο εξωτερικό, με την εταιρεία να σχεδιάζει ακόμα μια κίνηση στο προσεχές διάστημα με εταιρείες που έχουν πλέον μεγάλο μέγεθος. Όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας Μπάμπης Στασινόπουλος, εξετάζεται η εξαγορά μιας εταιρείας στις αγορές της Ισπανίας και της Γερμανίας, με την Profile να στοχεύει σε εταιρείες που διαθέτουν σύγχρονες τεχνολογίες και μπορεί να έχουν αντίτιμο που να φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα είχε υπογραμμίσει η διοίκηση της Profile οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι στρατηγικός πυλώνας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης σε νέες γεωγραφικές περιοχές και τεχνολογίες. Η εταιρεία στοχεύει στην ανάπτυξη της ώστε να υποστηρίξει το μεγάλο ανεκτέλεστο έργων που έχει αλλά και να προσφέρει περισσότερα στους πελάτες της.

Με «πολεμοφόδια» τα 30 εκατ. ευρώ που θα αντληθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, η Q&R που έχει προσελκύσει εφοπλιστικά κεφάλαια τον τελευταίο χρόνο και αναδεικνύεται στο «μαύρο άλογο» της αγοράς Πληροφορικής, στοχεύει να προχωρήσει σε εξαγορές ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας Πληροφορικής με το ανεκτέλεστο ύψους 40 εκατ. ευρώ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περισσότερες από μια εξαγορές τη φετινή χρονιά, και έχει στραμμένο το βλέμμα της και στις αγορές του εξωτερικού αναζητώντας εξωστρεφείς επιχειρήσεις που έχουν παρουσία σε άλλες αγορές.

Εντός του 2024 πρόκειται να πραγματοποιήσει μια εξαγορά η Perfomance Technologies με τις επαφές να είναι σε προχωρημένο επίπεδο όπως ανέφερε στη γενική συνέλευση της εταιρείας ο πρόεδρος και CEO, Διονύσης Χιντζίδης, που δήλωσε ότι υπάρχουν συζητήσεις με ελληνικές εταιρείες. Ο κ. Χιντζίδης δήλωσε ότι «υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα σχήματα, πού έρχονται να συμπληρώσουν το χαρτοφυλάκιο των δικών μας λύσεων» με την Perfomance Technologies να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της ανάπτυξης λογισμικού.

Με «πορτοφόλι» 15 εκατ. ευρώ βγαίνει στην αγορά για εξαγορές η Quest σε ένα συνολικό επενδυτικό πλάνο ύψους 40 εκατ. ευρώ το 2024. Ο όμιλος στοχεύει σε νέες εξαγορές που θα προσθέσουν αξία, με την Πληροφορική να παραμένει στο επίκεντρο των εξελίξεων και την διοίκηση της Info Quest να προαναγγέλει ένα πιθανό deal τους επόμενους μήνες, όπως είχε υπογραμμίσει ο CEO Απόστολος Γεωργαντζής, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Ο κλάδος της Πληροφορικής αποτελεί από τα δυνατά χαρτιά του ομίλου, καθώς αναμένεται να υπάρξει ισχυρή αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας, προερχόμενη τόσο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικ καθώς παραμένει ισχυρή η ζήτηση για ψηφιακά έργα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενώ το ανεκτέλεστο του ομίλου ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ.

Η Space Hellas που συνεχίζει για έβδομη χρονιά να βλέπει τα μεγέθη της να αναπτύσσονται και να έχει ένα ισχυρό ανεκτέλεστο ύψους 150 εκατ. ευρώ, και έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικά deals όπως αυτό της Singular Logic, στοχεύει να προχωρήσει σε εξαγορές που θα μπορούν να διευρύνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Η Real Consulting που βρίσκεται σε πορεία μετάταξης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου και έχοντας ήδη πραγματοποιήσει δυο εξαγορές την περασμένη χρονιά εκτός συνόρων έχοντας ήδη αποκτήσει το 60% της AMS στην Κύπρο, και το 60% της πρώην Cloudideas GmbH στη Γερμανία με πρόβλεψη και στις δυο περιπτώσεις για το υπόλοιπο 40%, έχει ανοιχτά τα ραντάρ της για ευκαιρίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να διευρύνει το αποτύπωμά της εκτός συνόρων.

Πολύ κοντά στην πραγματοποίηση ενός deal βρίσκεται και η CPI που όπως σημείωσε τον περασμένο μήνα στην παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο διευθύνων σύμβουλος Άρης Παπαθάνος, η CPI έχει εντείνει τις προσπάθειες της για εξαγορές.

Ο κ. Παπαθάνος είχε αναφέρει την εκτίμηση πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το deal που αφορά εξαγορά εταιρείας από τον ευρύτερο χώρο της Τεχνολογίας. Είχε σημειώσει πως η εταιρεία εξετάζει την εξαγορά μικρότερων εταιρειών με εξωστρεφή χαρακτήρα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες ροές εσόδων και θα προσθέσουν αξία στην CPI και θα ενισχύσουν κατά τουλάχιστον 5-10 εκατ. ευρώ τον τζίρο της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο data center στην Κρήτη μετατρέπει την Ελλάδα σε κόμβο των Βαλκανίων

Στόχος της στρατηγικής επένδυσης από την ελληνική εταιρεία Lancom είναι να αποτελέσει έναν ουδέτερο κόμβο πάνω στον οποίο θα συνδέονται όλα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που θα ποντιστούν στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στη λίστα προμηθευτών του NATO η UniSystems, «χτυπάει» έργα της Άμυνας

«Η αμυντική βιομηχανία είναι ένας τομέας που δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει», τονίζει ο πρόεδρος και CEO Γιάννης Λουμάκης. Στο στόχαστρο έργα κυβερνοασφάλειας, προστασίας κρίσιμων υποδομών και ενεργειακής ασφάλειας.