ΓΔ: 1414.58 -1.66% Τζίρος: 57.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:41:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: epsilonnet.gr

Ξένα κεφάλαια στην Πληροφορική: Τι κρύβει το deal για την Epsilon Net

Το αμερικανικό fund General Atlantic μπαίνει στην ελληνική αγορά και αποτιμά την Epsilon Net στα 650 εκατ. ευρώ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αυξάνει τους τζίρους στον κλάδο και προσελκύει ξένους επενδυτές.

Οι θετικές προοπτικές της ελληνικής αγοράς ενόψει του ψηφιακού μετασχηματισμού φέρνουν τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής στο στόχαστρο ξένων επενδυτών που θέλουν να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί. Η αρχή έγινε χθες με το private equity fund General Atlantic, το οποίο συμμετέχει σε σχήμα για εξαγορά των μετοχών μειοψηφίας της Epsilon Net και αποτελεί την πρώτη είσοδο ξένου fund σε ελληνική εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας  εντείνει τη ζήτηση για επιχειρηματικό λογισμικό, ενώ τα δημόσια και ιδιωτικά έργα που προσφέρουν ανεκτέλεστο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις εταιρείες και η ανάγκη για κυβερνοασφάλεια και fintech υπηρεσίες, έχουν βάλει τον κλάδο της πληροφορικής στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το λογισμικό, η αξία του οποίου αναμένεται να τριπλασιαστεί στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία, φθάνοντας στο 1,2 δισ. ευρώ από 400 εκατ. ευρώ είναι ο κύριος παράγοντας που δίνει ώθηση στα μεγέθη του κλάδου.

Η είσοδος ξένων επενδυτικών κεφαλαίων αλλάζει άρδην τις αποτιμήσεις των εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Epsilon Net, με βάση τα 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης, αποτιμάται στα 650 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 100 εκατ. ευρώ πάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της που ανέρχεται στα 547 εκατ. ευρώ. Η τιμή των 12 ευρώ ξεπερνά το ιστορικό υψηλό της μετοχής, που ήταν στα 11,6 ευρώ, καθώς και από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής που είναι στα 10,1 ευρώ

Το αμερικανικό fund General Atlantic ένωσε δυνάμεις με τον βασικό μέτοχο της Epsilon Net, Ι. Μίχο που κατέχει το 55,42% των μετοχών και την Εθνική Τράπεζα που έχει 7,5%. Οι τρεις δημιούργησαν την εταιρεία Ginger Digital BidCo που κατέθεσε δημόσια προσφορά για να αποκτήσει τις μετοχές μειοψηφίας της Epsilon Net, με στόχο στη συνέχεια να αποσύρει την εταιρεία από το ΧΑ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός μέτοχος Ι. Μίχος πρόκειται να παραμείνει στην εταιρεία με σημαντικό ποσοστό, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό πώς πρόκειται να κατανεμηθούν τα ποσοστά μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς των μετοχών της μειοψηφίας. 

Το αμερικανικό fund μαζί με τον Ι. Μίχο και την Εθνική Τράπεζα προσφέρουν τίμημα 12 ευρώ ανά μετοχη δίνοντας ένα premium της τάξης του 25% σε σχέση με τη μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής του τελευταίου εξαμήνου πριν την δημόσια πρόταση η οποία ανήλθε σε 9,63 ευρώ ανά μετοχή και υπερβαίνει κατά 13,64% των 10,56 ευρώ ανά μετοχή που ορίστηκε ως τιμή μετά τη διενέργεια αποτίμησης της εταιρείας. 

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς και εντός τριών μηνών οι από κοινού ενεργούντες θα πραγματοποιήσουν squeeze-out, και στη συνέχεια θα υπάρξει Γενική Συνέλευση των μετόχων για τη διαγραφή των μετοχών απο το ΧΑ και στη συνέχεια η εταιρεία θα αποχωρήσει από το Χρηματιστήριο. 

Το fund General Atlantic διαθέτει πάνω από 86 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε πέντε τομείς: τεχνολογία, καταναλωτικά αγαθά, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, υγειονομική περίθαλψη και βιοεπιστήμες. 

Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε επίσης την εξαγορά ποσοστού μειοψηφίας στη βραζιλιάνικη εταιρεία LiveMode που δραστηριοποιείται στην αναμετάδοση αθλητικών γεγονότων. Στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκονται επίσης μετοχές γνωστών εταιρειών, όπως η νορβηγική εταιρεία τεχνολογίας Kahoot, και η γερμανική AnyDesk, η Talos που προσφέρει συμβουλές για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Shein και η σουηδική εταιρεία ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ABB

Στοχεύοντας στα 150 εκατ. τζίρο στην επόμενη τριετία 

Περισσότερες από 132.000 είναι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν προϊόντα της Epsilon Net, ενώ η εταιρεία συνεργάζεται με περισσότερους από 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, έχοντας ένα εκτεταμένο δίκτυο 16.000 λογιστικών γραφείων με τα οποία συνεργάζεται και μερίδιο αγοράς 65% στα προγράμματα για λογιστικά γραφεία, ενώ έχει πάνω από το 85% της αγοράς σε συστήματα Μισθοδοσίας και HR. 

Το 2023 αποτέλεσε ακόμα μια χρονιά όπου τα μεγέθη της Epsilon Net ενισχύθηκαν με τον κύκλο εργασιών της εταιρείας να σημειώνει αύξηση 23,14% και τα καθαρά κέρδη να καταγράφουν άνοδο 58,97%

Η ρευστότητα του ομίλου διατηρήθηκε και το 2023 σε υψηλό επίπεδο με ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 25,4 εκατ. ευρώ, και αρνητικό καθαρό δανεισμό 6,85 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Epsilon Net, τα υψηλά χρηματικά διαθέσιμα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη εκτέλεση των επόμενων στρατηγικών κινήσεων ανάπτυξης, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι κατά το 2023 ενισχύθηκαν περαιτέρω τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου και ανήλθαν σε 60,77 εκατ. ευρώ

Κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς συνεχίστηκε με επιτυχία το πρόγραμμα των εξαγορών του Ομίλου με την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στις εταιρίες ΟΡΟΣΗΜΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Ε , ΝΕΤΕΡΑ Ε.Ε. , DIGINET Ε.Ε. & SCAN ΑΒΕΕ ενώ παράλληλα προχώρησε σε εξαγορές των μειοψηφικών ποσοστών σε δύο από τις βασικές θυγατρικές του Ομίλου (EPSILON HR A.E & Epsilon SingularLogic A.E.) διασφαλίζοντας τη συγκέντρωση της απόλυτης πλειοψηφίας στις συγκεκριμένες εταιρίες. 

Η εταιρεία πληροφορικής  που αποτελεί έναν από τους leader της αγοράς και μια από τις πιο εξειδικευμένες εταιρείες στην ηλεκτρονική τιμολόγηση και στο λογισμικό για επιχειρήσεις, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 εξαγορές την τελευταία τριετία και άνοιξε και τον φετινό χορό με την απόκτηση, από τη θυγατρική Epsilon CSA, του λογισμικού διαχείρισης φαρμακείων Lavinet, έναντι 184.000 ευρώ από την Lavisoft

Η εταιρεία διαθέτει πολύ μεγάλο εύρος υπηρεσιών που προσφέρει στις επιχειρήσεις, από κλαδικές λύσεις με λογισμικό όπως το Lavinet, έως και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που επιβάλλει το Δημόσιο, digital marketing καθώς και συμβουλευτικό τμήμα για τις επιχειρήσεις που θέλουν να λάβουν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. 

Στόχος της Epsilon Net είναι την τριετία 2023 – 2025, οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου να διπλασιαστούν (έναντι του 2022) και να ανέλθουν στο τέλος του 2025, στα 150 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο EBITDA να κινείται σε επίπεδο άνω του 30%

Παράλληλα η ανάπτυξη εκτός συνόρων αποτελεί ακόμη έναν βασικό στόχο της Epsilon Net, με Κύπρο και Ρουμανία να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς η εταιρεία στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση του αποτυπώματός της μέσω του κλάδου του τουρισμού. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Epsilon Net: Ετοιμάζει νέες εξαγορές, στόχος για τζίρο 150 εκατ. το '25

Με νέες εξαγορές ειδικού λογισμικού και εταιρειών θα επιταχύνει την αναπτυξιακή της πορεία η εταιρεία πληροφορικής. Δύο εφαρμογές βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Εθνική.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Epsilon Net: Εκτίναξη 80% για τα καθαρά κέρδη του α' τριμήνου

Ενώ τρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και δημοσίου, η Epsilon Net είδε τον τζίρο της να ενισχύεται κατά 75% με τις προοπτικές για τη συνέχεια της χρονιάς να αναμένονται ακόμα καλύτερες λόγω των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλμα 75% των πωλήσεων κατέγραψε η Epsilon Net στο α' τρίμηνο του 2022

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Epsilon Net, τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αποδεικνύουν την δυναμική που έχει αναπτύξει ο όμιλος σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται ενώ συνεχίζει το επενδυτικό του πλάνο σε Ελλάδα και εξωτερικό.
epsilon net
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Epsilon Net: Ανάπτυξη με συνεχείς εξαγορές, πωλήσεις 75 εκατ. το 2022

O ψηφιακός μετασχηματισμός που συντελείται στον ιδιωτικό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα ανάπτυξης της Epsilon Net που στοχεύει σε ακόμα υψηλότερες επιδόσεις το 2022.