ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η στρατηγική της Eurobank στην Κύπρο και η διεθνής ώθηση στην κερδοφορία

Αντίστροφη μέτρηση για τη Δημόσια Πρόταση. Ενισχύεται σημαντικά το αποτύπωμα του ομίλου στο εξωτερικό. Η επένδυση για την απόκτηση της Ελληνικής μπορεί να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ.

Η ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας αποτελεί το μεγάλο στρατηγικό «στοίχημα» της Eurobank, κίνηση που καθιστά leader τον εγχώριο όμιλο στην κυπριακή αγορά, ενισχύοντας δραστικά το διεθνές αποτύπωμά του, μια επένδυση που μπορεί να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ.

Ελληνική Τράπεζα Κύπρου και Eurobank Cyprus αθροιστικά διαθέτουν ενεργητικό κοντά στα 30 δισ. ευρώ, με μια κερδοφορία, στη σημερινή ευνοϊκή επιτοκιακή συγκυρία, άνω των 500 εκατ. ευρώ (περίπου 350 εκατ. τα κέρδη της Ελληνικής και 200 εκατ. της Eurobank Cyprus), κερδοφορία που ενισχύει δραστικά τη συνεισφορά των διεθνών δραστηριοτήτων στην τελική εικόνα της Eurobank.

Η εγχώρια τράπεζα, που πλέον ελέγχει το 55,48% των μετοχών της Ελληνική Τράπεζας, έχοντας επενδύσει μέχρι τώρα περί τα 400 εκατ. ευρώ, αναμένει την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου προκειμένου να «τρέξει» Δημόσια Πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας της Ελληνικής με τιμή 2,56 ευρώ ανά μετοχή. Η Eurobank αγοράζει καθημερινά μετοχές της κυπριακής τράπεζας μέσω του Χρηματιστηρίου Κύπρου, ωστόσο χθες η μετοχή της Ελληνικής έκλεισε στα 2,59 ευρώ, υψηλότερα της τιμής που θα «τρέξει» η δημόσια πρόταση.

Αν η Eurobank αποκτήσει το 100% των μετοχών της Ελληνικής η συνολική επένδυση στην Κύπρο θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ που την καθιστά την μεγαλύτερη επένδυση εγχώριας τράπεζας στο εξωτερικό μετά την κρίση.

Η απόκτηση της Ελληνικής ενισχύει το διαφοροποιημένο μοντέλο λειτουργίας της Eurobank που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • Διεθνείς δραστηριότητες: Με ισχυρή παρουσία σε Κύπρο, Βουλγαρία και Λουξεμβούργο. Πλέον πάνω από το 40% του ενεργητικού του ομίλου είναι σε ξένες αγορές ενώ τα κέρδη από τις διεθνείς δραστηριότητες προσεγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ.
  • Ακίνητα: Η τράπεζα διαθέτει ένα μεγάλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, κληρονομία της απορρόφησης της Grivalia και τα οποία αποδίδουν κέρδη που προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Την τελευταία 5ετία η τράπεζα έχει δημιουργήσει υπεραξίες που υπολογίζονται σε 800 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση και διαχείριση των ακινήτων του ομίλου.
  • Ελλάδα: Ισχυρότατη παρουσία στην τραπεζική αγορά που πλέον αποτελεί την ατμομηχανή του ομίλου από πλευράς εσόδων και κερδοφορίας.   

Η επόμενη ημέρα και στο βάθος συγχώνευση

Η διοίκηση της Eurobank δεν έχει παρουσιάσει τα αναλυτικά σχέδιά της για την κυπριακή αγορά μετά την απόκτηση του ελέγχου της Ελληνικής, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι θα κινηθεί φιλικά και με σεβασμό στους μετόχους μειοψηφίας με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας για όλους τους μετόχους.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συγχώνευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, έχει χαρακτηρίσει τη σχετική συζήτηση πρόωρη, σημειώνοντας ότι το αν στο μέλλον πραγματοποιηθεί συγχώνευση ή απορρόφηση είναι κάτι που δεν μπορεί να προδικαστεί τώρα.

Η οικονομική λογική υπαγορεύει τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων, τα οποία είναι απολύτως συμπληρωματικά, με την Ελληνική Τράπεζα να έχει ισχυρή παρουσία στον τομέα της τραπεζικής λιανικής και την Eurobank Cyprus στην επιχειρηματική πίστη και στη διαχείριση κεφαλαίων. Η συγχώνευση των δυο τραπεζών θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση, ο διαφορετικός προσανατολισμός των δυο τραπεζών επιτρέπει στον εγχώριο όμιλο να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση χρόνου, καθώς θεωρητικά οι Ελληνική και Eurobank Cyprus μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και ανεξάρτητα έχοντας διαφορετικές κύριες αγορές.

Πηγές της Eurobank σημειώνουν στο Business Daily την ισχυρή θέση της Ελληνικής Τράπεζας στην κυπριακή αγορά και τα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξής της στο retail.

Ερωτηθείς χθες στην Κύπρο για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, υπογράμμισε πως «εμείς ως ΚΤΚ βλέπουμε θετικά την αίτηση της Eurobank», καθώς «θεωρούμε ότι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός».

Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε ότι η Eurobank είναι τράπεζα μεγάλης εμβέλειας που εποπτεύεται από τον SSM, προσθέτοντας ότι «δεν βλέπουμε κάποιο πρόβλημα ή κάτι το οποίο θα μας κάνει να σκεφτόμαστε αρνητικά. Έχουμε συζητήσει μαζί τους, έχουμε δει κάποια άλλα θέματα, ώστε να προστατευθεί η κυπριακή οικονομία, αλλά εμείς έχουμε εγκρίνει την αίτηση της Eurobank και επομένως συμφωνούμε».

Σημειώνεται ότι η Eurobank έχει ανακοινώσει τη δημιουργία γραφείου αντιπροσωπείας στην Ινδία, με στόχο να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η επέκταση της παρουσίας σε Ισραήλ, Ντουμπάι, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με έμφαση την υποστήριξη των επιχειρήσεων αλλά και τη διαχείριση περιουσίας, project που «τρέχει» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Σταύρος Ιωάννου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή διεθνής παρουσία και ακίνητα «κλειδώνουν» το premium της Eurobank

Ισχυρή ώθηση στα μεγέθη του ομίλου από την επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου. Το ενεργητικό θα υπερβεί τα 100 δισ. ευρώ. Υπεραξίες 800 εκατ. ευρώ από ακίνητα. Επαφές Ιωάννου σε Ριάντ και Ντουμπάι.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Αποκτά επιπλέον 13,4% της Ελληνικής Τράπεζας έναντι 70 εκατ. ευρώ

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Eurobank θα ελέγχει το 26% της κυπριακής τράπεζας. Η επένδυση γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγική ενίσχυσης περαιτέρω την παρουσία του Ομίλου στις βασικές αγορές που δραστηριοποιείται.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Στρατηγικές κινήσεις με το βλέμμα στο αύριο και τα... έσοδα

Με την απόκτηση μειοψηφικών πακέτων στις βρετανικές Plum Fintech και Mintus Group, η τράπεζα ενισχύει το digital αποτύπωμά της, διευρύνει την πελατειακή βάση σε νεότερες ηλικίες και ενισχύει τα έσοδα από μη παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες.