ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: https://www.theon.com/

Theon International: Στην ελίτ των ευρωπαϊκών εταιριών υψηλής τεχνολογίας

Εντάχθηκε στο Tech Leaders του Χρηματιστηρίου Euronext του Άμστερνταμ. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων νυχτερινής όρασης - θερμικής απεικόνισης για αμυντικές εφαρμογές. Εξάγει το 97% της παραγωγής της.

Σε πορεία συνεχούς ανάπτυξης βρίσκεται η ελληνική εταιρία Theon International PLC κορυφαίος κατασκευαστής συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για αμυντικές εφαρμογές και εφαρμογές ασφαλείας.

Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε την ένταξή της στο τμήμα Tech Leaders του Χρηματιστηρίου Euronext του Άμστερνταμ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για προώθηση τεχνολογικών εταιρειών με υψηλή ανάπτυξη και ηγετική θέση. 

Η πρωτοβουλία Euronext Tech Leaders, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022, υποστηρίζεται από ένα ισχυρό δίκτυο εταίρων και έχει ως στόχο την αναγνώριση και υποστήριξη κορυφαίων τεχνολογικών εταιριών που είναι εισηγμένες στην αγορά του Euronext. Διαθέτει περισσότερες από 110 ευρωπαϊκές εταιρίες υψηλής ανάπτυξης και τεχνολογίας, δείκτη, και μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών που έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν τους συμμετέχοντες καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας τους προς την εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Η είσοδος στο Euronext

Στις 7 Φεβρουαρίου 2024 η εταιρία εισήχθη στο χρηματιστήριο του Euronext του Άμστερνταμ η εταιρία ελληνικών συμφερόντων η οποία δραστηριοποιείται στην αμυντική βιομηχανία έχοντας πραγματοποιήσει μια πολύ αξιόλογη πορεία παγκοσμίως. Πρόκειται για διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία, κατασκευάστρια ηλεκτροπτικών συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για στρατιωτικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την άμυνα και την ασφάλεια σε περισσότερες από 68 χώρες σε όλο τον κόσμο.      

Αρχικά η εταιρία διέθεσε μετοχές που αντιστοιχούν στο 22% του μετοχικού της κεφαλαίου και τα έσοδα της ιδιωτικής τοποθέτησης έφτασαν τα 154 εκατ. ευρώ. Η τιμή εισαγωγής της μετοχής ήταν 10 ευρώ και με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής έχει κέρδη μέχρι στιγμής από την εισαγωγή περίπου 30%. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι περίπου 900 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε ο κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Theon στη βράβευση του Επιχειρηματία της Χρονιάς, που ήταν ένας από τους υποψήφιους, σχεδιάζει να εισάγει την EFA Group στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως είπε χαρακτηριστικά η EFA Group που αποτελείται από πέντε εταιρίες που ασχολούνται με drones, αισθητήρες, logistics στο defence, και αντιπροσωπεύει το 40% του τζίρου του ομίλου, εκτιμάται πως θα εισέλθει στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε περίπου 18-20 μήνες με τις προσδοκίες να είναι υψηλές. Επισήμανε ότι αποτελούσε και προσωπική του επιθυμία να εισέλθει τουλάχιστον η EFA Group στο ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο αποκτά «βάθος» και μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια.  

 

Τα μεγέθη και τα projects

Η Theon το α' τρίμηνο 2024 κατάφερε να πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις σε σχέση με εκείνες του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για το ισχυρότερο α’ τρίμηνο έτους που έχει επιτευχθεί έως σήμερα. Το ισχυρό ανεκτέλεστο παραγγελιών επιτρέπει καλύτερο προγραμματισμό και μείωση της εποχικότητας, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση επίτευξης του στόχου για το 2024. Το α' τρίμηνο του 2023 συνεισέφερε 12,4% στα έσοδα ολόκληρου του έτους, σε σχέση με το α' τρίμηνο 2024 που συνεισφέρει το 23% των εσόδων, σύμφωνα και με τον πιο συντηρητικό στόχο των 330 εκατ. ευρώ εσόδων που έχει θέσει η εταιρεία για το 2024

  • Οι νέες παραγγελίες έφτασαν τα 39 εκατ. ευρώ για το α' τρίμηνο του 2024, 26% υψηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.
  • Τα έσοδα ανήλθαν σε 75,8 εκατ. σημειώνοντας ρεκόρ α' τριμήνου, που αντανακλά αύξηση 180% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2023.
  • Επίσης τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων (adjusted EBIT) ανήλθαν σε 17,2 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 271% σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2023, υποδηλώνοντας περιθώριο κέρδους 22,7% (έναντι 17,1% το α' τρίμηνο του 2023).
  • Τα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν σε 12,6 εκατ., σε αντίθεση με τα 2,8 εκατ. που καταγράφηκαν το α' τρίμηνο του 2023, υποδηλώνοντας αύξηση 3,6 φορές.
Argus Monocular by THEON

 

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούν ΕΔ σε όλο τον κόσμο

Η Theon ιδρύθηκε το 1997 και έκτοτε έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές οργάνων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης στην παγκόσμια αγορά. Διαθέτει γραφεία, μεταξύ άλλων, στην Αθήνα, τη Λευκωσία, το Arlington, το Abu Dhabi, το Dubai, και τη Σιγκαπούρη, καθώς και 3 εγκαταστάσεις παραγωγής στην Αθήνα, το Wetzlar (Γερμανία) και το Plymouth (ΗΠΑ). Μέσα από αυτό το δίκτυο εταιρειών, γραφείων και εγκαταστάσεων σε όλο τον κόσμο, η Theon διαθέτει περισσότερα από 150.000 συστήματα σε υπηρεσία σε Ένοπλες και Ειδικές Δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.

Από τις πιο πρόσφατες συμφωνίες είναι η τετραετής συμφωνία-πλαίσιο για την προμήθεια των συστημάτων νυχτερινή όρασης ARGUS και ARGUS PANOPTES της Theon που υπογράφηκε από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών και τη SUNROCK, συνεργάτιδα-εταιρεία της Theon στη Γαλλία. Μέσω αυτής της συμφωνίας, η Γαλλική Εθνική Αστυνομία, η Γαλλική Εθνική Χωροφυλακή, τα Γαλλικά Τελωνεία και η Διεύθυνση Ασφάλειας και Αμυντικής Συνεργασίας μπορούν να προμηθευτούν έως και 8.500 συστήματα νυχτερινής όρασης

Η συμφωνία αυτή έρχεται, για να εξοπλίσει τις μονάδες της Γαλλικής Αστυνομίας με σύγχρονες δυνατότητες νυχτερινής όρασης, λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Η Theon ανακοίνωσε, πριν από το τέλος του 2023, ότι ανατέθηκε στην Elbit Systems of America πενταετής σύμβαση IDIQ ύψους 500 εκατ. δολαρίων για την προμήθεια των συστημάτων Squad Binocular Night Vision Goggle (SBNVG) στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) με υπεργολάβο τη Theon . Την ίδια περίοδο, υπέγραψε δύο συμφωνίες-πλαίσιο διάρκειας έως 7 και έως 5 έτη με τον Οργανισμό Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA) για την προμήθεια θερμικών συστημάτων, ενώ άλλη μία σύμβαση ανατέθηκε σε ευρωπαϊκό κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ για τα συστήματα Extra Long Range THERMIS.

Δίνει 3.500 όργανα νυχτερινής όρασης στο Βέλγιο, καθώς και 16.041 όργανα νυχτερινής όρασης και 8.423 συστήματα στήριξης κεφαλής για τη Γερμανία, τα οποία εγκρίθηκαν πρόσφατα από το γερμανικό κοινοβούλιο. Ενώ οι προοπτικές μπορούν να φτάσουν έως και 50.000 επιπλέον όργανα νυχτερινής όρασης για το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Οι εξαγωγές της Theon αντιπροσωπεύουν το 97% του συνολικού κύκλου εργασιών της, εκ των οποίων το 81% κατευθύνεται στην Ευρώπη, το 7% στη Βόρεια Αμερική και το 9% στη Μέση Ανατολή.

Τέλος συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη, από το 2023 αναπτύσσει νέες τεχνολογίες στον τομέα της σύντηξης (θερμικών και νυχτερινών) εικόνων και συστημάτων επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality-AR) για τη σειρά φορητών προϊόντικών λύσεων της εταιρίας, προσφέροντας έτσι εξελιγμένες λύσεις optronics για πιο ολοκληρωμένη διασύνδεση του σύγχρονου στρατιώτη.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωρά η εξυγίανση της ΕΑΣ, προσδοκίες από τη συνεργασία με τους Τσέχους

Στις 10 Ιουλίου η ΓΣ για την εξυγίανση της εταιρείας και την έγκριση της συμφωνίας σύστασης κοινοπραξίας με την σλοβακική MSM του τσέχικου ομίλου CSG. Τί φέρνει η συνεργασία με τον τσεχικό όμιλο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυρομαχικά: Η Ευρώπη «γκαζώνει» και στην Ελλάδα... μετακομίζουμε

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή πυρομαχικών για να ενισχυθεί η Ουκρανία, τα ΕΑΣ μεταφέρονται από τον Υμηττό στη Μάνδρα και η μονάδα θα λειτουργεί με το ένα τρίτο της δυναμικότητάς της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Theon: Η ελληνική αμυντική βιομηχανία που κατακτά την αγορά του Euronext

Έτοιμη να εισαχθεί στο δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης είναι η ελληνική αμυντική εταιρεία Theon International. Παράγει συστήματα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης με πωλήσεις κατά 97% στο εξωτερικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα drones από τρεις ελληνικές εταιρείες που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Altus, SAS Technology, Velos Rotors: Οι τρεις ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσουν με επιτυχία μη επανδρωμένα υψηλής τεχνολογίας, βρίσκουν αναγνώριση στο εξωτερικό και προσφέρουν θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένο προσωπικό.