ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Προχωρά η εξυγίανση της ΕΑΣ, προσδοκίες από τη συνεργασία με τους Τσέχους

Στις 10 Ιουλίου η ΓΣ για την εξυγίανση της εταιρείας και την έγκριση της συμφωνίας σύστασης κοινοπραξίας με την σλοβακική MSM του τσέχικου ομίλου CSG. Τί φέρνει η συνεργασία με τον τσεχικό όμιλο.

Προχωράει η εξυγίανση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), καθώς στις 10 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη για δεύτερη φορά τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η λήψη μέτρων για την οικονομική εξυγίανση της εταιρείας. 

Η προηγούμενη γενική συνέλευση - πριν τις ευρωεκλογές - δεν έγινε καθώς δεν προσήλθαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η νέα γενική συνέλευση γίνεται λίγο μετά το σχέδιο νόμου που πήγε στη Βουλή και προβλέπει νέα παράταση της κατά παρέκκλιση των διατάξεων του νόμου απονομής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα ΕΑΣ. Να σημειωθεί ότι κρατική αμυντική βιομηχανία έλαβε το συγκεκριμένο πιστοποιητικό ενημερότητας για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2016. Η τελευταία παράταση που δόθηκε ήταν τον Μάρτιο του 2023 και η οποία προέβλεπε την κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητάς μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024. Τώρα με την ψήφιση του σχεδίου νόμου για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα η ενημερότητα παρατείνεται για μέχρι το καλοκαίρι του 2025. Έτσι, οι αρχικοί 3 μήνες που προέβλεπε ο 4416/2016 για τη φορολογική ενημερότητα των ΕΑΣ έχουν ξεπεράσει τους 100.

Η εταιρεία, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2022, προχωρά στην εξυγίανσή της καθώς από τη διαχρονικά ζημιογόνο λειτουργία της έχει σωρεύσει ζημιές 1,789 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαιά της να έχουν καταστεί αρνητικά κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ για να φτάσει στην εξυγίανση θα κεφαλαιοποιηθούν χρέη προς το Δημόσιο. Παράλληλα το 2022 κατέγραφε ζημιές προ φόρων που ξεπερνούσαν τα 25 εκατ. ευρώ.

Έγκριση της συμφωνίας για σύσταση κοινοπραξίας

Στη γενική συνέλευση στις 10 Ιουλίου, παράλληλα θα τεθεί προς έγκριση η συμφωνία σύστασης κοινοπραξίας με την σλοβακική εταιρεία MSM του τσέχικου ομίλου CSG.

Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΑΣ έχουν μπει στο πρόγραμμα ASAP (Act in Support Ammunition Production) της Κομισιόν που αφορά στην παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία, καθώς κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, ύψους 33 εκατ. ευρώ, ώστε να αναβαθμίσουν την παραγωγική τους διαδικασία. 

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν οι δύο από τις τρεις προτάσεις χρηματοδότησης που κατέθεσαν τα ΕΑΣ σε συνεργασία με την εταιρεία MSM, συνολικού προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ, στις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει 33 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία Explosives (εκρηκτικά), η πρόταση των ΕΑΣ, ύψους 52 εκατ. ευρώ, βάσει της αξιολόγησης κατέλαβε την 1η θέση, ενώ στην κατηγορία Powder, η αντίστοιχη πρόταση ύψους 21 εκατ. ευρώ κατέλαβε την 3η θέση.

Η έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης ουσιαστικά εξασφάλισε την επαναλειτουργία του εργοστασίου ΤΝΤ στο Λαύριο

Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύμπραξη των ΕΑΣ με τον τσέχικο όμιλο CSG, οι Τσέχοι διεκδικούν το 49% της εταιρείας. Τα ΕΑΣ αυτήν την στιγμή κατασκευάζουν τμήμα των πυρομαχικών των 155 mm και πιο συγκεκριμένα την γόμωση των βλημάτων, ενώ προχωράει και το πρόγραμμα των κεφαλών του ευρωπαϊκού πυραύλου IRIS-T, με τη γερμανική Diehl, επικεφαλής μάλιστα του κονσόρτιουμ, εξετάζει την υποβολή νέας παραγγελίας που ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πυρομαχικά: Η Ευρώπη «γκαζώνει» και στην Ελλάδα... μετακομίζουμε

Την ώρα που οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή πυρομαχικών για να ενισχυθεί η Ουκρανία, τα ΕΑΣ μεταφέρονται από τον Υμηττό στη Μάνδρα και η μονάδα θα λειτουργεί με το ένα τρίτο της δυναμικότητάς της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Για πρώτη φορά με ξένο εταίρο η παραγωγή πυρομαχικών στην Ελλάδα

Εγκρίθηκε η συμφωνία σύστασης της κοινοπραξίας ανάμεσα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τη σλοβακική εταιρεία MSM του τσέχικου ομίλου CSG. Τι προβλέπει το deal για την παραγωγή και εμπορία πυρομαχικών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Theon International: Στην ελίτ των ευρωπαϊκών εταιριών υψηλής τεχνολογίας

Εντάχθηκε στο Tech Leaders του Χρηματιστηρίου Euronext του Άμστερνταμ. Συγκαταλέγεται στους κορυφαίους κατασκευαστές συστημάτων νυχτερινής όρασης - θερμικής απεικόνισης για αμυντικές εφαρμογές. Εξάγει το 97% της παραγωγής της.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει ζωή η μονάδα πυρομαχικών στο Λαύριο με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Στο πρόγραμμα για την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία μπαίνουν τα ΕΑΣ και θα λάβουν 33 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες. Κοντά σε ρεκόρ οι παραγγελίες στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.