ΓΔ: 1458.99 0.46% Τζίρος: 32.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:43:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Γιώργος Στεργίου. Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Γ. Στεργίου: Η ΕΥΔΑΠ έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ χαρακτήρισε το 2023 ως έτος καμπής για την ΕΥΔΑΠ καθώς δημιουργήθηκε νέα Ρυθμιστική Αρχή και μεταβιβάστηκε στο Δημόσιο η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας.

«Μετά από αρκετές δεκαετίες η πρόκληση της λειψυδρίας επανέρχεται και όπως αποδεικνύουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία με μεγάλη ένταση. Σίγουρα φαντάζει ως απειλή αλλά έχουμε τη βεβαιότητα και το σχέδιο ώστε να εξελιχθεί σε ευκαιρία ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της εταιρείας. Επειδή μάλιστα η πιθανή έλλειψη πόσιμου νερού αφορά περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα η ΕΥΔΑΠ γνωρίζει τον τρόπο και θέλει να γίνει καταλύτης λύσεων και σημείο αναφοράς στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Ο κ. Στεργίου χαρακτήρισε το 2023 ως έτος καμπής για την ΕΥΔΑΠ καθώς το προηγούμενο έτος αφενός δημιουργήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και αφετέρου η Πολιτεία «με θεσμικά ξεκάθαρο τρόπο εξέφρασε τη βούληση της και προχώρησε στη μεταβίβαση του 50% + 1 μετοχών κυριότητας της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας στο Ελληνικό Δημόσιο ανεβάζοντας το συνολικό ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου του σε ποσοστό 61,33%».

Πρόκειται, όπως είπε για δύο εξαιρετικής σημασίας εξελίξεις που θέτουν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας και ανάπτυξης της εταιρείας, με κύρια χαρακτηριστικά του τον ορθολογισμό και τη νομική βεβαιότητα, ένα πλαίσιο σύγχρονο με πολλές ομοιότητες με αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και με τις απαραίτητες εθνικές προσαρμογές.

Σημείωσε επίσης την βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και των δεικτών αποτελεσματικότητας της εταιρείας σε συνδυασμό με αλματώδη αύξηση των επενδύσεων.

«Το θετικό momentum που δημιουργείται ενισχύεται έτι περαιτέρω και με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την οποία διευρύνονται οι σκοποί της εταιρείας, δίνοντας νέες δυνατότητες επέκτασης των δραστηριοτήτων μας προς όφελος των μετόχων αλλά και του κοινωνικού συνόλου», κατέληξε ο κ. Στεργίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Saxinis-Xaris-EYDAP
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Επενδύσεις 1 δισ. σε έργα στην Ανατολική Αττική

Στόχος μας είναι να πενταπλασιάσουμε τους ρυθμούς απορρόφησης του επενδυτικού μας πλάνου μέσα στο 2024 για να συνεχίσουμε να παρέχουμε αδιάλειπτα υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΔΑΠ: Αύξηση 163% στα κέρδη προ φόρων, μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 351,6 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,4%. Συνολικά από τις κύριες δραστηριότητές της, η εταιρεία παρουσίασε αύξηση εσόδων κατά +8 εκατ. (+2,5%).
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το κόστος ενέργειας «βύθισε» τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ κατά 96% το α' εξάμηνο

Τα μετά από φόρους κέρδη μειώθηκαν στα 0,7 χιλ. από 16,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2022, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του -96%. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 0,4% από 10,2% κατά το α΄ εξάμηνο του 2022.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Βουτιά» 82% στα προ φόρων κέρδη κατέγραψε η ΕΥΔΑΠ για το 2022

Το ΔΣ της Εταιρείας ενέκρινε την υποβολή πρότασης προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, για τη διανομή μερίσματος, ποσού 2 λεπτών (Ευρώ 0,02) ανά μετοχή, (συνολικό μικτό ποσό ευρώ 2.130 χιλ. ευρώ) για τη χρήση 2022.
Saxinis-Xaris-EYDAP
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Σαχίνης: Θα παραμείνουν σταθερά και το 2023 τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ύδρευσης, όλα τα κόστη από την ενεργειακή κρίση έχουν απορροφηθεί χωρίς να μετακυλήσουν στους καταναλωτές. Στο 1,6 δισ. θα φτάσουν οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ σε βάθος δεκαετίας.