ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Τι αφορά το πρόστιμο στην Τράπεζα Πειραιώς από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ επέβαλλε πρόστιμο στην Τρ. Πειραιώς για παραβάσεις των κανόνων της ευρωζώνης από την προηγούμενη διοίκηση. Ποια είναι η απάντηση της τράπεζας.

Την αύξηση κεφαλαίου του 2015 της Τράπεζας Πειραιώς και την συμμετοχή ατόμων στην αύξηση μέσω δανείων που παρείχε η ίδια η τράπεζα αφορά το «τσουχτερό» πρόστιμο ύψους 5,15 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ η  ποινή επιβλήθηκε για παραβάσεις των διατάξεων περί ιδίων κεφαλαίων από την πρώην διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως σημειώνεται η τράπεζα ταξινομούσε κεφαλαιακά μέσα των οποίων η αγορά χρηματοδοτήθηκε άμεσα ή έμμεσα από την εποπτευόμενη οντότητα ως μέσα κοινών μετοχών της Κατηγορίας 1 κατά τη διάρκεια έξι διαδοχικές τριμηνιαίες περιόδους αναφοράς μεταξύ 2015 και 2017, τόσο σε ατομικό όσο και σε ενοποιημένο επίπεδο.

Από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς με ανακοίνωσή της καθησύχασε τους επενδυτές πως δεν πρόκειται να υπάρξει επίπτωση στα χρηματοοικονομικά στοιχεία της τράπεζας και σημείωσε πως έχει προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση της διοικητικής της ομάδας.

«Από το 2017, η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση της διοικητικής της ομάδας τόσο σε ανώτατο όσο και σε μεσαίο επίπεδο, στην υιοθέτηση εκ μέρους των επιχειρηματικών μονάδων της Τράπεζας διαδικασιών και μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της απόδοσης κεφαλαίων προσαρμοσμένης για τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, καθώς και στην πλήρη αναθεώρηση των δομών εταιρικής διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της επισκόπησης και ενίσχυσης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, των πολιτικών και των διαδικασιών της Τράπεζας. Επιπλέον, η συνολική ανανέωση των εταιρικών αρχών και αξιών συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό έργο σε εξέλιξη για την Τράπεζα», τονίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Πως σχολιάζει η πρώην διοίκηση

Ερωτώμενες πηγές, προσκείμενες στην προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχουν γίνει αποδέκτες επίσημης ενημέρωσης για την επιβολή του προστίμου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι καταλογισμοί αφορούν το 0,05% έως 0,10% των εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015.

Όπως τονίζουν από το δ΄ τρίμηνο του 2015 έως και το α' τρίμηνο του 2017, κάποια ενέχυρα που συμπεριλαμβάνονται στα εποπτικά κεφάλαια δεν έπρεπε να συνυπολογίζονται στο Core Tier 1. Επομένως, η όλη υπόθεση σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορά θέμα εποπτικών αναφορών και αναρωτιέται κανείς ευλόγως, γιατί επιβλήθηκε ετεροχρονισμένα πρόστιμο ενώ η τράπεζα είχε ήδη συμμορφωθεί με τις αναφορές. Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, εάν με την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του 2015, κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, δεν είχε τότε διασωθεί η τράπεζα, η επίδραση και στην ίδια, αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα ήταν καταλυτική και θα μιλούσαμε με πολύ διαφορετικά δεδομένα για την πορεία της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Παγκόσμια δέσμευση για ένα βιώσιμο μέλλον

Η Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με 130 άλλες τράπεζες συνολικού ενεργητικού 47 τρισ. δολαρίων δεσμεύτηκε να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος, υπογράφτοντας τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής.
trapeza-pireos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καθησυχαστική η Τράπεζα Πειραιώς για το πρόστιμο της ΕΚΤ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς με την οποία τοποθετείται στο πρόστιμο που της επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαβεβαιώνοντας τους επενδυτές ότι δεν υφίσταται περαιτέρω επίπτωση στα χρηματοοικονομικά στοιχεία της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την ενίσχυση της κουλτούρας συνέπειας πληρωμών και της εμπέδωσης αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης, σε ένα κοινωνικά ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα όπως είναι η κάλυψη στεγαστικών αναγκών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Το Ταμείο Ανάκαμψης θα υποστηρίξει την ανάπτυξη το 2022

Η ανάπτυξη το 2022 σύμφωνα με την Ε.Ε. προβλέπεται να υποστηριχθεί από την ώθηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και τις θετικές προοπτικές για τον τουρισμό, τονίζεται σε ανάλυση της Τράπεζας.