ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
wind-farms
Shutterstock

Μεγάλο deal στα αιολικά εξετάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Διαπραγματεύσεις ως τις 25 Μαρτίου για συγκρότημα αιολικών πάρκων στην Εύβοια με ισχύ 270MW. Αν ευοδωθούν, θα γίνει επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Με το βλέμμα στραμμένο στο στόχο που έχει τεθεί για να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία κινείται η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με νέα έργα ΑΠΕ αλλά και μέσω εξαγορών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσέγγιση της RF Energy για την εξαγορά της θυγατρικής της RF Ομαλιές Μ.Α.Ε, η οποία υλοποιεί ένα σημαντικό έργο στην Εύβοια από το 2008, το οποίο αποτελείται από ένα συγκρότημα 11 αιολικών πάρκων στη Νοτιοανατολική Εύβοια.

Το project της Εύβοιας, είναι ένα ώριμο έργο συνολικής ισχύος 270 MW για το οποίο βρίσκονται σε ισχύ Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων καθώς και Δεσμευτική Προσφορά Σύνδεσης.

Το συγκεκριμένο project προέβλεπε σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, χρήση ανεμογεννητριών τελευταίας τεχνολογίας, ισχύος τουλάχιστον 3MW εκάστη, ιδιοκτησιακά δικαιώματα στα γήπεδα όπου θα εγκατασταθούν οι υποσταθμοί, κατασκευή υπογείου δικτύου μεταφοράς ενέργειας για τη διασύνδεση των ανεμογεννητριών με τους υποσταθμούς αλλά και κατασκευή υποθαλασσίου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υιοθέτηση της τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος (DC). Η ολοκλήρωση του project τοποθετείται με βάση και την λήξη των σχετικών αδειών στο τέλος του 2021.

Σε περίπτωση που οι συζητήσεις ευοδωθούν και ολοκληρωθεί η πώληση στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, κάτι που έχει ορισθεί χρονικά έως τις 25 Μαρτίου, καθώς διεξάγεται due diligence από τον υποψήφιο αγοραστή, για την ολοκλήρωση του project θα απαιτηθεί επένδυση τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι υπογειοποίησης των καλωδίων, αλλά και η αγορά σημαντικού μηχανολογικού εξοπλισμού.

Εγκατεστημένη ισχύς 1.390 MW

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται πλέον σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στη ΝΑ Ευρώπη.

Άλλωστε, αποτελούν βασικούς στόχους της  εταιρείας η ενδυνάμωση της ηγετικής θέσης στην Ελλάδα και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας, η δραστηριοποίηση σε ένα εύρος τεχνολογιών αλλά και η αξιοποίηση των ικανοτήτων του Ομίλου στην αλυσίδα αξίας των ΑΠΕ με την ανάπτυξη εμπειρίας στην κατασκευή υποβρύχιων καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποθήκευση ενέργειας με αντλησιοταμίευση και μπαταρίες.

Στόχοι οι οποίοι εντάσσονται στο εν εξέλιξη επενδυτικό πλάνο της, που για τα επόμενα χρόνια προβλέπει επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα αιολικά πάρκα, αλλά και σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, που θα συμβάλλουν τα μέγιστα στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα μας.
 
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η εισηγμένη εξασφάλισε την έκδοση ενός νέου ομολογιακού δανείου, του πρώτου πιστοποιημένου πράσινου ομόλογου στην ελληνική αγορά ύψους 150 εκατ. ευρώ και διάρκειας επτά ετών, στο οποίο μάλιστα τοποθετήθηκε, μεταξύ άλλων, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με κεφάλαια 18 εκατ. ευρώ.

Αύξηση κερδών κατά 56%

Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη, στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη ήταν αυξημένα κατά 56% σε 40,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 210,7 εκατ. ευρώ, από 208,5 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής να ανέρχονται σε 169,3 εκατ. ευρώ, έναντι 154,4 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο, σημειώνοντας άνοδο κατά 9,6%. Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 10,6% σε 132,7 εκατ. ευρώ, έναντι 120 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή δανειακή θέση του ομίλου (τραπεζικός δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα και δεσμευμένες καταθέσεις) στο τέλος του εννεαμήνου 2019 διαμορφώθηκε στα 711 εκατ. ευρώ, έναντι 689 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, αυξημένη κατά περίπου 22 εκατ. κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, καθώς συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΠΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα τρία σενάρια για τα αιολικά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Τέξας

Η εταιρεία θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτό ότι η παραγωγή διακόπηκε λόγω ανωτέρας βίας, ή να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Στη χειρότερη περίπτωση θα εγκαταλείψει την επένδυση με μέγιστη απώλεια 90 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέρνα Ενεργειακή: Μειοδότησε για τη μετατροπή του Αη Στράτη σε «πράσινο νησί»

Το έργο αφορά τη λειτουργία ενός Υβριδικού Σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό. Στα 7,7 εκατ. ο προϋπολογισμός του έργου.