ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:40:46 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ψηφιακό άλμα σε Δημόσιο - εταιρείες υπό την πίεση της πανδημίας

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Ανοίγει νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό η πλατφόρμα ψηφιακής εξυπηρέτησης του Δημοσίου gov.gr, ενώ επτά στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες τους κατά 50%.

Ένα βήμα πιο κοντά στην ψηφιακή επανάσταση για τη χώρα μας φέρνει η επιδημία του κορονοϊού, που φαίνεται ότι δίνει σημαντική ώθηση στην ψηφιοποίηση της χώρας τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και στις επιχειρήσεις.

Έτσι υπό την πίεση του κοροναϊού το ελληνικό Δημόσιο εμπλουτίζει την ψηφιακή εργαλειοθήκη του και θέτει, δύο μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, και συγκεκριμένα στις αρχές της εβδομάδας σε λειτουργία το gov.gr, ενώ την ίδια ώρα επτά στις δέκα (7/10) επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της έρευνα της Endeavor Greece, έχουν αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες τους σε ποσοστό 50%.

Ειδικότερα, η ηλεκτρονική πύλη για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών εμπλουτίζει την ψηφιακή εργαλειοθήκη για τις συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν από το σπίτι τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, οι εξελίξεις με την εξάπλωση του κορονοϊού και η συνολική προσπάθεια, που γίνεται για την απομακρυσμένη εξυπηρέτηση, οδήγησαν το υπουργείο να ξεκινήσει νωρίτερα τη λειτουργία της ψηφιακής αυτής πύλης. Αρχικά, η λειτουργία του gov.gr από την επόμενη εβδομάδα θα είναι σε δοκιμαστική έκδοση.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η πλατφόρμα του gov.gr θα φιλοξενεί όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου που καταρχήν είναι, ήδη, διαθέσιμες ψηφιακά και συνεχώς θα εμπλουτίζεται με νέες, καθώς κάθε υπηρεσία, που θα ψηφιοποιείται στο μέλλον, θα είναι απευθείας διαθέσιμη στην πλατφόρμα του gov.gr, προκειμένου οι πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτήν.

Η προοπτική είναι να περάσουν σταδιακά στην πλατφόρμα gov.gr σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που μπορούν να ψηφιοποιηθούν. Η αρχή φαίνεται πως θα γίνει με την υπεύθυνη δήλωση, την άυλη συνταγογράφηση και την εξουσιοδότηση. Στόχος είναι, στην τελική εκδοχή του gov.gr, όχι να εκδίδουν οι υπηρεσίες πιστοποιητικά, αλλά μέσω αυτής να μπορούν να αναζητούν μόνες τους τα διαθέσιμα δεδομένα για τους πολίτες και άρα να ανταλλάσσονται πληροφορίες και όχι χαρτιά.

Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πολίτες και επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα, σταδιακά απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν οι ίδιοι φορολογική ενημερότητα για να μπορέσουν να πληρωθούν. Αξιοποιώντας πλήρως το αναβαθμισμένο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα.

Γρήγορες κινήσεις και από τον ιδιωτικό τομέα

Παράλληλα, οι ελληνικές εταιρείες επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι σε ακραίες συνθήκες, θέτοντας την ψηφιοποίηση σε πρώτο πλάνο.

Ειδικότερα, οι μισές από τις ελληνικές επιχειρήσεις, που συμμετείχαν σε έρευνα της Endeavor Greece, δηλώνουν ότι ήδη προσάρμοσαν το μοντέλο λειτουργίας τους, ή ακόμα και το ίδιο τους το προϊόν λόγω της πανδημίας και μάλιστα σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων.

Όσον αφορά στον αυτοματισμό των δραστηριοτήτων τους, επτά στους δέκα (7/10) επιχειρηματίες αναφέρουν ότι έχουν αυτοματοποιήσει τις λειτουργίες τους σε ποσοστό 50%. Μάλιστα, οι δύο στους δέκα (2/10) δηλώνουν ότι ο βαθμός αυτοματισμού τους είναι εξαιρετικός.

Σαφώς και οι ελληνικές εταιρείες, όπως άλλωστε και η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, βρίσκεται αντιμέτωπη με δεδομένα, για τα οποία δεν μπορούσαν να είναι επαρκώς προετοιμασμένες.

Αυτήν την εικόνα επιβεβαιώνει και η έρευνα της Endeavor Greece, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 100 ταχέως αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα: το 60% δηλώνει ότι δεν είχε σχέδιο επιχειρηματικής συνέχειας κατά την έναρξη της πανδημίας, ενώ μία στις τρεις (1/3) δεν είχε τις απαραίτητες υποδομές για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εργασίας. Στο μεταξύ, έξι στους δέκα (6/10) επιχειρηματίες δηλώνουν ότι ήταν από λίγο έως καθόλου προετοιμασμένοι για την κρίση.

Η πανδημία δείχνει να επαναπροσδιορίζει σημαντικά και τις μακροχρόνιες προτεραιότητες των ελληνικών εταιρειών. Η ψηφιοποίηση της εργασίας, η επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων και η επιχειρηματική συνέχεια έρχονται ξαφνικά σε πρώτο πλάνο. Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να κατέχουν σημαντική θέση στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων η ψηφιακή μεταρρύθμιση, η αυτοματοποίηση και η κοινωνική ευθύνη.

Το  ενθαρρυντικό είναι ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες επιδεικνύουν εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα και ετοιμότητα να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητες τους, εστιάζοντας πλέον έντονα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αυτοματοποίηση, αλλά και τις συνεργασίες, κάτι που θα έχει ευεργετικές και μόνιμες επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα της χώρας. Συνολικά, πάντως, από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι οι μέχρι τώρα επιπτώσεις στην αναπτυσσόμενη επιχειρηματικότητα της χώρας από την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19) είναι ανησυχητικές.

Σύμφωνα με την έρευνα, που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την εξάπλωση του COVID-19 στη χώρα μας, το 60% των επιχειρήσεων έχει ήδη αρχίσει να σημειώνει από μικρή έως και πολύ μεγάλη πτώση πωλήσεων. Η πτώση αυτή υπολογίζεται ότι θα επηρεάσει τα έσοδα όλης της χρονιάς, με μια επιβάρυνση, που ενδέχεται να αγγίξει το 50% των εσόδων τους. Επιπλέον, το 70% των εταιρειών ήδη αντιμετωπίζει έλλειψη σε βασικές πρώτες ύλες που προμηθεύονται από το εξωτερικό, εισαγωγές καθοριστικές για την ομαλή λειτουργία τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Entranet: Ανοίγει φτερά για το αμερικανικό χρηματιστήριο η «έξυπνη» εταιρεία από την Θεσσαλονίκη

Η εταιρεία έχει λάβει το «πράσινο φως» για την εισαγωγή των μετοχών της στην παράλληλη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, την  OTCQB. Ο CEO Λ. Παπαγεωργίου μιλά στο Business Daily για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.
Texnologia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εννιά στις δέκα επιχειρήσεις «τρέχουν» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Ο ιδιωτικός τομέας παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, όμως μόνο οι μισές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ειδικό τμήμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, σύμφωνα με το ετήσιο report του Found.ation και του EIT Digital.