Έχοντας καταγράψει το πιο ισχυρό τέταρτο τρίμηνο στην ιστορία της, χάρη στο οποίο πέτυχε τη δεύτερη υψηλότερη κερδοφορία διαχρονικά στο σύνολο του έτους, η Aegean επενδύει για το 2025 στην αύξηση των διαθέσιμων θέσεων κατά 8-9%.
Παράλληλα, εξετάζει το επόμενο βήμα της επένδυσης στη Volotea, που εντός του 2024 ανήλθε σε 31 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις για το τελικό ύψος της αποζημίωσης για το ζήτημα των κινητήρων, που μέσα στη χρονιά θα κρατήσει στο έδαφος περί τα 10 αεροσκάφη.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχιος Βασιλάκης, εχθές, κατά την ενημέρωση των αναλυτών, το πιο σημαντικό στοιχείο που ανέδειξαν τα αποτελέσματα του 2024, είναι πως «η ισχυρή ζήτηση επαρκεί για να υπερβούμε τις όποιες απώλειες δημιουργούν η πρόωρη συντήρηση των κινητήρων, οι πληθωριστικές πιέσεις σε υπηρεσίες και εργασία, καθώς και κόστη που συνδέονται με τις εκπομπές CO2».
Ο κύκλος εργασιών για το 2024 ανήλθε σε 1,78 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 5%, με την εταιρεία να σημειώνει ρεκόρ 16,3 εκατ. επιβατών. Η δυναμική του τέταρτου τριμήνου, που κατέγραψε 7% περισσότερους επιβάτες, έφερε αύξηση εσόδων 10%. «Ήταν το πιο ισχυρό της χρονιάς συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας και EBITDA, που διπλασιάστηκε από 35 σε 70 εκατ. ευρώ», είπε ο επικεφαλής του ομίλου.
Εστίασε και στα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, που έκλεισαν 63 εκατ. ευρώ ψηλότερα από την προηγούμενη χρονιά, παρά την εξαγορά των warrants έναντι 85,4 εκατ. ευρώ, την επένδυση στην Volotea, και επιμέρους επενδύσεις, όπως η συμμετοχή στο listing του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Οι συνολικές επενδύσεις προσδιορίζονται σε 125-127 εκατ. ευρώ.
Περιορισμός της εποχικότητας
Αποφεύγοντας να κάνει προβλέψεις, δεδομένων των συνεχών διεθνών αναταραχών, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε πως η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει δυνατά, πέρα από μία επιβράδυνση για διάστημα περίπου 20 ημερών λόγω της κατάστασης στη Σαντορίνη. Ως προς τον προγραμματισμό, η Aegean φέτος θα προσφέρει 1,8 εκατ. περισσότερες θέσεις από το 2024, φτάνοντας στις 21,5 εκατ.
Στο δίκτυο εξωτερικού, η χωρητικότητα θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. θέσεις, όπως εξήγησε, ισόρροπα κατανεμημένη, με έμφαση σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, χωρίς όμως να υπερβαίνει πουθενά πάνω από 10% τη μέση αύξηση. Στην Ελλάδα, η δραστηριότητα θα αυξηθεί περίπου 6-7%, με τους αριθμούς να είναι λίγο αυξημένοι στην Αθήνα, μια παραπάνω επένδυση στη Θεσσαλονίκη και μικρότερους αριθμούς στα νησιά.
Αναφορικά, δε, με την επέκταση της σεζόν, θα ενισχύσει με 2-3 αεροσκάφη τα άκρα της σεζόν, δηλαδή πριν και μετά την κορύφωση του καλοκαιριού. Όλα τα παραπάνω, μέσα σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με τους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς να έχουν αυξήσει τη χωρητικότητα προς την Ελλάδα κατά 25%-26% από τα προ-covid επίπεδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος περιορίζεται σε μόλις 2-3%.
«Εκτιμούμε πως θα είμαστε περίπου 2% πάνω από τη συνολική ανάπτυξη της αγοράς, γιατί πέρσι μείναμε 2% κάτω, λόγω του ότι ήμασταν ο κύριος αερομεταφορέας που επηρεάστηκε από την κρίση στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο κ. Βασιλάκης. Η διακοπή των πτήσεων σε Τελ Αβίβ, Βηρυτό και Αμάν στέρησε από την εταιρεία το περασμένο καλοκαίρι ποσοστό 2-3% της διαθέσιμης χωρητικότητας και καθήλωσε περί το 5% του προγράμματος.
Συζητήσεις σε δύο μέτωπα
Με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο του προβλήματος με τους κινητήρες της Pratt & Whitney να αναμένεται το 2026, οπότε θα καθηλωθούν 13 με 14 αεροσκάφη για πρόωρη συντήρηση, η Aegean συνεχίζει τις συζητήσεις για το συνολικό ύψος της αποζημίωσης. Αυτό που έχει «κλειδώσει» είναι η δομή, που σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, θα περιλαμβάνει ένα ποσό για την κάθε ημέρα που μένει ένα αεροσκάφος στο έδαφος και την προμήθεια νέων κινητήρων με έκπτωση.
Επανέλαβε πως οι απώλειες δεν θα καλυφθούν πλήρως, θυμίζοντας πως για το 2024 το αποτύπωμα στα κόστη ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων αναγκών συντήρησης και των μισθωμάτων για wet leases. Εντωμεταξύ, έχοντας παραλάβει 5 νέα Airbus και 2 ATR εντός του 2024 και με μέσο όρο 5 παραλαβές ετησίως, εκ των οποίων τα περισσότερα Α321, που προσφέρουν περισσότερες θέσεις, οι συνέπειες αναμένεται να μετριαστούν.
Σε αυτό θα συμβάλλει ο διαρκής ανασχεδιασμός του δικτύου, με έμφαση σε αναδυόμενους προορισμούς. Έχει ήδη ξεκινήσει να ενισχύει σημαντικά τη δραστηριότητα σε Τουρκία, Ιράκ, Αζερμπαϊτζάν, ενώ συνεχίζει να επενδύσει στα δρομολόγια σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μαρόκο.
Εντωμεταξύ, η ελληνική αεροπορική ανακοίνωσε την τρίτη κατά σειρά επέκταση της παραγγελίας προς την Airbus με 8 επιπλέον A321neo, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 58 αεροσκάφη ως το 2032, εκ των οποίων έχουν ήδη παραληφθεί τα 34.
Ως προς τη χρηματοδότηση των νέων αεροσκαφών, η διοίκηση επιδιώκει να χτίσει προοδευτικά ένα μείγμα που θα προσφέρει ανθεκτικότητα απέναντι στις πληθωριστικές κρίσεις και τις αλλαγές στην ισοτιμία ευρώ δολαρίου. Πέρα από το leasing, πέρσι η Aegean προχώρηση σε JOLCOs για την απόκτηση τριών αεροπλάνων, δηλαδή λειτουργική μίσθωση με δικαίωμα αγοράς (call option). Από εδώ και μπρος 2-3 αεροσκάφη ετησίως θα χρηματοδοτούνται από τέτοια σχήματα.
Εντωμεταξύ, ο κ. Βασιλάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρώτο βήμα της επένδυσης 25 εκατ. ευρώ στη Volotea, μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Έχοντας βάλει έναν μήνα μετά επιπλέον 5 εκατ. ευρώ σε κοινές μετοχές, κατέχει σήμερα περί το 17% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Σχολιάζοντας τα πρόσφατα ανακοινωθέντα αποτελέσματα της ισπανικής low cost εταιρείας, που δείχνουν αύξηση επιβατικής κίνησης και εσόδων, και αύξηση άνω του 50% της δραστηριότητας από το 2019, ο κ. Βασιλάκης εστίασε στην εκτόξευση του EBITDA από 96 εκατ. ευρώ το 2023 σε 148 εκατ. το 2024, «που δείχνει ότι μπήκαμε στην εταιρεία σε μια φάση που βελτιώνει την κερδοφορία της και τα έσοδά της είναι πιο προβλέψιμα».
Επί του παρόντος, είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το επόμενο στάδιο της επένδυσης, που είχε ανακοινωθεί ότι θα αφορά σε μία δεύτερη δόση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 50 εκατ. ευρώ. Αυτές εκτιμάται πως θα χρειαστούν 3-4 μήνες για να ευοδώσουν και περί τα μέσα Ιουλίου αναμένεται η Aegean να έχει καταλήξει στην επιπλέον συμμετοχή της, χωρίς να υπάρχει όμως κάποια δέσμευση.