ΓΔ: 1422.03 0.31% Τζίρος: 355.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αγωνία για την αγορά ρεύματος, ψάχνουν ρευστό 1 δισ. ευρώ

Εγγυήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ θα περιλαμβάνει το Ταμείο Εγγυοδοσίας για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, όταν μόνο για την αγορά του ρεύματος εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν εγγυήσεις κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Στην αγωνία βυθίζεται ημέρα με την ημέρα η αγορά του ρεύματος που βλέπει τις εισπράξεις της να μειώνονται, τα προβλήματα ρευστότητας σταδιακά να μεγαλώνουν και αυτά χωρίς ακόμη να έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες ευρωπαικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Τόσο η ΔΕΗ, όσο και οι ιδιώτες πάροχοι αναμένουν την σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για να διασφαλίσουν φρέσκο χρήμα μέσω δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι τα κεφάλαια δεν θα είναι αρκετά.

Οι εγγυήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνει το Ταμείο Εγγυοδοσίας στο οποίο αναφέρθηκε χθες το οικονομικό επιτελείο και ειδικότερα ο υπ. Ανάπτυξης Αδ.Γεωργιάδης, θα αφορούν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, όταν μόνο για την αγορά του ρεύματος, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν εγγυήσεις κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

Και αυτό καθώς τόσα περίπου εκτιμά η αγορά των ενεργειακών παρόχων ότι είναι τα κεφάλαια κίνησης που θα χρειασθούν στην πορεία των επόμενων μηνών, προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» ρευστότητας που θα δημιουργηθεί.

Τούτο σημαίνει ότι οι προ 15νθημέρου εκτιμήσεις έχουν ήδη ξεπερασθεί από τις εξελίξεις. Τότε στις τηλεδιασκέψεις που είχαν γίνει μεταξύ εταιρειών και υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, οι εταιρείες είχαν παραθέσει προβολές, σύμφωνα με τις οποίες μια μείωση κατά 30% των εισπράξεων στο ρεύμα, συνεχόμενα για τρεις μήνες, “μεταφράζεται” σε απώλειες 650 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αγορά.

Συντηρητικές οι προ 15νθημέρου εκτιμήσεις

Δεκαπέντε ημέρες μετά οι εκτιμήσεις εκείνες μπορεί και να δείχνουν συντηρητικές. Όχι τόσο γιατί άρχισαν να εμφανίζονται μαζικές περιπτώσεις καθυστερήσεων, όσο κυρίως γιατί είναι σαφές πως το lockdown της οικονομίας θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι και το Μάιο.

Τρίμηνη καραντίνα στην οικονομία, με χιλιάδες επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες κλειστές, συνηγορεί σε αύξηση των εκτιμήσεων για την ταμειακή «τρύπα» και αυτό φυσικά στο καλό σενάριο, που δεν θα χαθεί οριστικά η τουριστική σεζόν. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα χρειαστεί μια πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή ένα μαξιλάρι ρευστότητας, τουλάχιστον 1 δισ ευρώ, για το οποίο ωστόσο είναι απαραίτητες οι εγγυήσεις του Δημοσίου.

Όμως, ο μέχρι τώρα εγγυοδοτικός μηχανισμός που συζητείται, ύψους 3 δισ ευρώ, αφορά το σύνολο της οικονομίας. Στο σενάριο αυτό, τα κεφάλαια που θα διατεθούν για την αγορά ενέργειας θα είναι κατά πολύ υποδεέστερα των πραγματικών της αναγκών.

Η αγωνία είναι μεγάλη, τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Το τελευταίο πασχίζει να βρει ένα τρόπο να συσταθεί ένα ειδικό, κλαδικό Ταμείο Εγγυοδοσίας για τους ενεργειακούς παρόχους, ανεξάρτητο από το συνολικό για την οικονομία. Εγχείρημα δύσκολο καθώς η παροχή κρατικών εγγυήσεων σημαίνει χρήματα από τον Προϋπολογισμό, του οποίου οι αντοχές είναι πεπερασμένες.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας ξανά για την δημιουργία ενός ξεχωριστού μηχανισμού στήριξης της ρευστότητας των εταιρειών προμήθειας, ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα και ο οποίος θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός, «τόσο η ΔΕΗ όσο και ορισμένοι άλλοι ιδιωτικοί πάροχοι έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση των καταναλωτών και προχώρησαν προς αυτή την κατεύθυνση, διότι ακριβώς υπήρχε διαβεβαίωση από εμάς ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός εγγυοδοσίας για αυτές τις εταιρείες».

Εξήγησε ότι ο μηχανισμός θα είναι ενταγμένος στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης και θα δίνει εγγυήσεις για ένα μαξιλάρι ρευστότητας, που θα επιτρέπει στις εταιρείες αυτές να έχουν την άνεση, προκειμένου να περάσουν την κρίση και να υποστηρίξουν τα μέτρα που ανακοίνωσαν χωρίς σοβαρές απώλειες. 

Τι θα συμβεί αν κλείσουν κι άλλα εργοστάσια

Το στοίχημα είναι μεγάλο και ο κίνδυνος δεν αφορά στην παρούσα συγκυρία, όσο στο τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες. Προς το παρόν η παραμονή στο σπίτι έχει αυξήσει την κατανάλωση των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα, παρά το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων και καταστημάτων, η μείωση της κατανάλωσης να έχει μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά.

Τα πάντα ωστόσο θα εξαρτηθούν από την βιομηχανική παραγωγή των επομένων μηνών, κατά πόσο το παράδειγμα της Σιδενόρ, που ανακοίνωσε χθες την προσωρινή αναστολή λειτουργίας πέντε μονάδων της, θα ακολουθήσουν κι άλλες επιχειρήσεις, όπως και από την μερική ή πλήρη απώλεια της τουριστικής σεζόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια του ρεύματος

Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία ΔΕΗ με Αλουμίνιο της Ελλάδος για τα τιμολόγια ρεύματος, ακολουθεί συνολικότερη συμφωνία με τη βιομηχανία. «Η ΔΕΗ θέλει να βοηθήσει τη βιομηχανία», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπό πίεση η ΔΕΗ από τα δικαιώματα CO2, στους καταναλωτές η επιβάρυνση

Το ράλι των δικαιωμάτων στα 50 ευρώ θα μπορούσε να φέρει επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, η οποία σπεύδει να περάσει το λογαριασμό στους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έβρεξε... επιδόματα στο προσωπικό της ΔΕΗ με συνολικό κόστος 78 εκατ.

Χωρίς άμεσες αυξήσεις μισθών, αλλά με πολλές μισθολογικές παροχές μέσω των επιδομάτων, η νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ. Προβλέπεται σύγκριση μισθών με τους ευρωπαϊκούς, αλλά ενδεχόμενες μειώσεις δεν θα γίνουν στους ήδη απασχολούμενους.
DEH_HQ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η επιστροφή των funds και ο νέος μέτοχος με το 5%

Από την πλήρη απαξίωση, η ΔΕΗ περνά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τα ραντεβού της διοίκησης με funds και η επικείμενη ανακοίνωση της απόκτησης ποσοστού πάνω από 5% από επενδυτικό κεφάλαιο.