ΓΔ: 1818.82 0.93% Τζίρος: 146.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
eodh-dynamics
Φωτο: EODH

EODH Dynamics: Η ελληνική εταιρεία που θωρακίζει τα άρματα Leopard

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία EODH κάνει άλμα προς το μέλλον, με τη δημιουργία της νέας θυγατρικής EODH Dynamics για την είσοδό της στον τομέα της σχεδίασης και παραγωγής χερσαίων αμυντικών συστημάτων.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία EODH, με περισσότερες από δύο δεκαετίες πρωταγωνιστικής παρουσίας στον χώρο των τεχνολογιών θωράκισης αρμάτων μάχης όπως τα θρυλικά Leopard και συστημάτων επιβίωσης, πραγματοποιεί ένα άλμα προς το μέλλον, με τη δημιουργία της νέας θυγατρικής EODH Dynamics. Το νέο αυτό βήμα σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας στον τομέα της σχεδίασης και παραγωγής χερσαίων αμυντικών συστημάτων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης DEFEA, ο κ. Θανάσης Γραμματικός, επικεφαλής του τομέα Communication & Business Development της EODH, μίλησε στο BD και περιέγραψε την πορεία της εταιρείας ενώ εξήγησε την στρατηγική πίσω από τη δημιουργία της EODH Dynamics: «Η EODH ιδρύθηκε το 2003 και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ελάχιστους κατασκευαστές στον κόσμο που διαθέτει την τεχνογνωσία για την παραγωγή απόρρητης θωράκισης για τα άρματα Leopard. Παράλληλα, συμμετέχουμε ενεργά σε διεθνή προγράμματα, όπως του τροχοφόρου τεθωρακισμένου Boxer της Artec και του γερμανικού οχήματος μάχης Puma».

eodh-leo-2a7

 

Η δημιουργία της EODH Dynamics, που ανακοινώθηκε στις 2 Μαΐου 2025, συνιστά την πλέον σημαντική επέκταση στην ιστορία της εταιρείας. Το νέο εργοστάσιο, συνολικής στεγασμένης επιφάνειας 10.000 τ.μ., κατασκευάζεται στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, με δυνατότητα επέκτασης στα 20.000 τ.μ. Θα απασχολήσει τουλάχιστον 200 εξειδικευμένους εργαζόμενους και θα διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, ρομποτικά συστήματα και υποστήριξη από τεχνητή νοημοσύνη.

Όπως εξηγεί ο κ. Γραμματικός, «η παραγωγή της νέας μονάδας θα αφορά οχήματα κάθε τύπου, είτε τροχοφόρα είτε ερπυστριοφόρα. Πρόκειται για μια ξεχωριστή δραστηριότητα από το “protection”, το οποίο παραμένει top secret και απομονωμένο από τις υπόλοιπες διαδικασίες».

Μετά από είκοσι και πλέον χρόνια η EODH έχει αποκτήσει τη φήμη μιας από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, χάρη στην αυστηρή προσήλωσή της στην καινοτομία και στην ποιότητα. Οι λύσεις της βασίζονται σε δεδομένα πεδίου και αναπτύσσονται με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών, συνδυάζοντας υψηλά επίπεδα προστασίας με ευκινησία και μειωμένο ίχνος.

Η τεχνογνωσία της εταιρείας προέρχεται από τη στρατηγική συνεργασία της με τη γερμανική IBD, πρώην μητρική της EODH, η οποία μετέφερε κρίσιμες γνώσεις που η ελληνική εταιρεία όχι μόνο διατήρησε, αλλά εξέλιξε διαρκώς. Όπως σημειώνει ο κ. Γραμματικός, «είναι εξαιρετικά δύσκολο για μια ελληνική εταιρεία να μπει σε ξένα προγράμματα, καθώς απαιτούνται υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και εξειδικευμένα στελέχη. Η επιτυχία μας έγκειται στο γεγονός ότι καταφέραμε να οικοδομήσουμε πάνω σε στέρεες βάσεις και να φτάσουμε στην παραγωγή τελικών προϊόντων που πληρούν τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα».

Η EODH σήμερα συνεργάζεται με κορυφαίους κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM) και Ένοπλες Δυνάμεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Ασία. Είναι προτιμώμενος συνεργάτης σε εμβληματικά προγράμματα όπως τα Leopard 2A8, Leopard 2A7, Boxer και Puma, ενώ πρόσφατα παρουσίασε το προηγμένο σύστημα προστασίας ASPIS για τα οχήματα της οικογένειας Leopard και τις μελλοντικές πλατφόρμες μάχης.

Με την ίδρυση της EODH Dynamics και την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου, η EODH εισέρχεται δυναμικά σε μια νέα εποχή. Όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα, η ελληνική αμυντική βιομηχανία όχι μόνο ενισχύει τη θέση της στην Ευρώπη, αλλά διεκδικεί πλέον και ρόλο πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χερσαίας άμυνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μ. Κατρίνης: Να μη χαθεί η ευκαιρία του SAFE για την αμυντική βιομηχανία

Ο τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξη στο BD, ασκεί αιχμηρή κριτική για την απουσία της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE και προτείνει εθνικό σχέδιο με διαφάνεια για την αμυντική βιομηχανία.
Rozolis-Tasos-SEKPY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Ροζολής: Το θεσμικό έλλειμμα στην Εθνική Αμυντική Βιομηχανία

Ο ΣΕΚΠΥ, μέσω άρθρου του προέδρου κ. Α. Ροζολή, επαναφέρει την πρόταση για Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη παραγωγής και τεχνολογικής αυτάρκειας για την εθνική άμυνα.
fdi-belharra-formion
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «νέο» Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας: Η ανασυγκρότηση του στόλου

Η Ελλάδα σχεδιάζει έναν πολυδύναμο στόλο φρεγατών και υποβρυχίων με ορίζοντα το 2030, ενισχύοντας παράλληλα την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πώς θα διαμορφωθεί η νέα σύνθεση του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.
Ευρώπη-Άμυνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμυνα: Η Ελλάδα δεν θέλει φθηνά δάνεια από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE

Δημοσιονομικούς περιορισμούς επικαλείται η κυβέρνηση για την απόφαση να μην αξιοποιηθούν τα φθηνά δάνεια του προγράμματος SAFE. Προχωρά η προμήθεια τέταρτης Belharra και ιταλικών φρεγατών.
businessdaily-Amyna-Kainotomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 14 ελληνικές εταιρείες που μπήκαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

Το 2024, οι ελληνικές εταιρείες ενισχύουν τη θέση τους στον ευρωπαϊκό αμυντικό χάρτη, συμμετέχοντας ενεργά σε καινοτόμα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Ποιες είναι οι 14 εταιρείες που πρωταγωνιστούν.