ΓΔ: 1186.56 -0.44% Τζίρος: 28.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:16:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Κανάκης: Αποχαιρετά το ΧΑ μια υγιής εταιρεία με κέρδη

Η Στέλιος Κανάκης τα τελευταία 25 χρόνια ήταν συνεχώς κερδοφόρος και εμφάνισε κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο. Παρ' όλα αυτά, οι μετοχές της διαγράφονται από το ταμπλό μετά την εξαγορά της από την Orkla.

Μπορεί να αποτελούσε ένα μικρό «παίχτη» στο ελληνικό χρηματιστήριο και η αποχώρηση από αυτό να μη συγκίνησε ιδιαίτερα τους επενδυτές, όμως η εταιρεία εισαγωγής πρώτων υλών για τρόφιμα, Στέλιος Κανάκης, δείχνει πως το ΧΑ μοιάζει «αφιλόξενο» για υγιείς μεσαίου μεγέθους εταιρείες.

Στο τέλος του προηγούμενου Μαρτίου, η νορβητική Orkla Food Ingredients υπέβαλλε δημόσια πρόταση και αφού απέκτησε το σύνολο των μετοχών της εταιρείας, πριν από μια βδομάδα αιτήθηκε τη διαγραφή των μετοχών από το ΧΑ.

Τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου αποδεικνύουν ότι η εταιρεία που αποχώρησε από το ΧΑ δεν έχει δανεισμό, έχει υψηλό περιθώριο κέρδους και ήταν πάντα κερδοφόρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου, κατά το πρώτο εξάμηνο το οποίο δεν είναι και το πιο «δυνατό» της, η Κανάκης εμφάνισε οριακή μείωση των πωλήσεων κατά 2,01% στα 9,3 εκατ. ευρώ γεγονός που σύμφωνα με τη διοίκηση αποδεικνύει την αντοχή-σταθερότητά της σε επίπεδο πωλήσεων παρά το ευρύτερο υφεσιακό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα πέτυχε τη διατήρηση της κερδοφορίας σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθόσον τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 1.076 χιλ. ευρώ έναντι 1.272 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσεως, σημειώνοντας μείωση κατά 15,43%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 768 χιλ. ευρώ έναντι 892 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας μείωση κατά 13,90%. Τα δε κέρδη EBITDA έφτασαν στα 1.152 χιλ. ευρώ έναντι 1.328 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της εταιρείας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους διαχρονικά και με βάση την σχετική ιστορικότητα καλύπτουν το 46 - 47% περίπου του ετησίου κύκλου εργασιών, καθώς το 53-54% του κύκλου εργασιών της πραγματοποιείται στην διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου κάθε χρήσεως, με αποτέλεσμα και τα κέρδη του δευτέρου εξαμήνου να είναι μεγαλύτερα του πρώτου. Το δεύτερο εξάμηνο είναι παραδοσιακά το εξάμηνο αιχμής της εταιρείας.

Η διοίκηση αναφέρει ακόμη ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια για ανάπτυξη των εξαγωγών στις βαλκανικές χώρες, η οποία αποτυπώνεται σε πωλήσεις ύψους 544 χιλ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, εκτιμάται ότι θα αντισταθμίσει, σε ένα βαθμό, την όποια τυχόν μείωση της ζήτησης στο εσωτερικό της χώρας. Ακόμη εκτιμά ότι το μικτό περιθώριο κέρδους κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου του 2019 θα παραμείνει στα ίδια σχεδόν επίπεδα με αυτό του α’ εξαμήνου 2019, με τάση μείωσης του κατά (0,4%) ποσοστιαία μονάδα λόγω των αυξήσεων των τιμών των πρώτων υλών.

Υπενθυμίζεται ότι η Στέλιος Κανάκης δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της εν γένει εμπορίας και προώθησης πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού. Το σύνολο των προϊόντων που αντιπροσωπεύει, διανέμει και διακινεί, εισάγονται κυρίως από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και ιδίως από Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία και Ιταλία αλλά και από τις ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ημερίδα για την επανάσταση στην τεχνολογία τροφίμων από την Κρι Κρι

Τις πόρτες της σε νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και φοιτητές ανοίγει για πρώτη φορά η ελληνική γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι, διοργανώνοντας το 1ο Open Day στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στις Σέρρες.