Τρ. Πειραιώς: Πέτυχε ρεκόρ μείωσης κόκκινων δανείων

Η μεγάλη πρόοδος στο κρίσιμο μέτωπο των προβληματικών δανείων ήρθε να κλείσει μια ιδιαίτερα θετική χρονιά για τον Όμιλο Πειραιώς το 2018, με την ουσιαστική βελτίωση των μεγεθών.

Ξεπέρασε το στόχο των 5 δισ. ευρώ που είχε θέσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) το 2018. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση προβληματικών δανείων που έχει πετύχει η τράπεζα από το ξέσπασμα της κρίσης, με νέο στόχο πλέον τα NPEs να περιοριστούν στα 13 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, από 26,3 δισ. ευρώ το 2018 και 33,8 δισ. ευρώ που ήταν το 2016.

Η μεγάλη πρόοδος στο κρίσιμο μέτωπο των προβληματικών δανείων ήρθε να κλείσει μια ιδιαίτερα θετική χρονιά για τον Όμιλο Πειραιώς το 2018, με την ουσιαστική βελτίωση των μεγεθών σε κρίσιμα μέτωπα: απεξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), ισχυρή αύξηση καταθέσεων (+10%), σημαντική μείωση λειτουργικού κόστους (-7%), σημαντική μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών αλλά και ενίσχυση χορηγήσεων ειδικά στην εταιρική πίστη.

Παράλληλα, και μετά από μεγάλο διάστημα σχετικής αδράνειας που οφείλονταν και στην διοικητική αναταραχή της τράπεζας, το 2018 σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης με την πώληση θυγατρικών και συμμετοχών (Avis, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία κ.α.), ολοκληρώνοντας τις σχετικές δεσμεύσεις.

Έτσι η τράπεζα πολύ σύντομα, με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018, θα βρεθεί εκτός επιτήρησης από την DG Comp. Σημειώνεται ότι η τράπεζα κατάφερε να ξεπεράσει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Αναλυτικότερα:

Ρευστότητα. Οι καταθέσεις της τράπεζας στην εγχώρια αγορά προσέγγισαν τα 45 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, έναντι 42,7 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και 40,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2017. Η αύξηση των καταθέσεων σε ετήσια βάση πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε +10%. Η σημαντική βελτίωση της ρευστότητας της τράπεζας αποτυπώνεται στην δραστική μείωση της εξάρτησης από την χρηματοδότηση της EKT. Από το περασμένο καλοκαίρι μηδένισε την εξάρτησή της από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) από 6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017 και 12 δισ. στο τέλος του 2015. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδο άνω του 90%.

Κεφαλαιακή ενίσχυση. Η τράπεζα έχει ολοκληρώσει κατά 95% την εκτέλεση του σχεδιασμού για την εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου. Επιπλέον εξετάζονται πρόσθετες κινήσεις αποεπένδυσης από μη βασικές δραστηριότητες, όπως πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, που θα δώσουν πρόσθετο κεφαλαιακό όφελος. Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει η κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέσω ομολογιακής έκδοσης Tier II, ωστόσο η τράπεζα έχει εξασφαλίσει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο από τον SSM προκειμένου η συναλλαγή να μην γίνει υπό πίεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας έχει προχωρήσει σε συζητήσεις και παρουσιάσεις σε επενδυτές και το ζήτημα βρίσκεται σε καλό δρόμο ενώ η επικείμενη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές θα βοηθήσει καθοριστικά την προσπάθεια.

Διαχείριση NPEs. Το 2018 η τράπεζα ολοκλήρωσε δυο συναλλαγές πώλησης NPEs (Amoeba και Arctos), ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται δυο νέες σχετικές συναλλαγές ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το project Nemo, που περιλαμβάνει ναυτιλιακά δάνεια και για το οποίο έχουν υποβάλλει μη δεσμευτικές προσφορές 8 επενδυτές υψηλού επιπέδου και το project Iris, που περιλαμβάνει καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το οποίο θα ανοίξει άμεσα το virtual data room. Σημειώνεται ότι εκτός από την μεγάλη μείωση των NPEs, το 2018 η τράπεζα παρουσίασε μεγάλη μείωση τόσο των νέων αθετήσεων στα 200 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, έναντι 500 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στα re – defaults.

Εκταμιεύσεις νέων δανείων. Το 2018 διοχετεύθηκαν νέα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ, κυρίως προς επιχειρήσεις, έναντι εκταμιεύσεων 2,7 δισ. ευρώ το 2017. Η Πειραιώς κάλυψε χρηματοδοτικά το 50% της σύμβασης επέκτασης παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, ύψους 665 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός της τράπεζας για το 2019 είναι να προχωρήσει σε εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγει βηματισμό η Τρ. Πειραιώς, «σβήνει» φέτος NPE's 11 δισ. ευρώ

Ανεβαίνει στα 7 δισ. ευρώ ο «πήχης» για τις φετινές τιτλοποιήσεις της Τρ. Πειραιώς, ενώ η επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια θα καλυφθεί αρχικά με οργανικά κέρδη και στο μέλλον με νέα έκδοση Tier 2.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντίστροφη μέτρηση για το Galaxy της Alpha Bank, αναμένoνται τέσσερις προσφορές

Αισιοδοξία για κλείσιμο της μεγάλης συναλλαγής πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων πριν το τέλος του έτους. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι Pimco, Cerved, Elliot και Credito Fondiario, καθώς και η Davidson Kempner.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χ. Μεγάλου: Μπορεί να καλυφθεί το επενδυτικό κοινό των τελευταίων 10 ετών

Ο διευθ. σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε πως οι τράπεζες μπορούν να φέρουν και ιδιωτικά κεφάλαια και σε συνδυασμό με τους ευρωπαϊκούς πόρους να χρηματοδοτηθούν οι σωστές επενδύσεις στη χώρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρηματοδότηση αστικών συγκοινωνιών από την Τράπεζα Πειραιώς

Η Τρ. Πειραιώς και η Πειραιώς Leasing  είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης για την προμήθεια 200 αστικών Λεωφορείων από το ΚΤΕΛ Αττικής, Κορίνθου, Θήβας και Εύβοιας και για την εκμίσθωση 180 λεωφορείων στην Θεσσαλονίκη.