ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τρ. Πειραιώς: Πέτυχε ρεκόρ μείωσης κόκκινων δανείων

Η μεγάλη πρόοδος στο κρίσιμο μέτωπο των προβληματικών δανείων ήρθε να κλείσει μια ιδιαίτερα θετική χρονιά για τον Όμιλο Πειραιώς το 2018, με την ουσιαστική βελτίωση των μεγεθών.

Ξεπέρασε το στόχο των 5 δισ. ευρώ που είχε θέσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs) το 2018. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση προβληματικών δανείων που έχει πετύχει η τράπεζα από το ξέσπασμα της κρίσης, με νέο στόχο πλέον τα NPEs να περιοριστούν στα 13 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, από 26,3 δισ. ευρώ το 2018 και 33,8 δισ. ευρώ που ήταν το 2016.

Η μεγάλη πρόοδος στο κρίσιμο μέτωπο των προβληματικών δανείων ήρθε να κλείσει μια ιδιαίτερα θετική χρονιά για τον Όμιλο Πειραιώς το 2018, με την ουσιαστική βελτίωση των μεγεθών σε κρίσιμα μέτωπα: απεξάρτηση από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), ισχυρή αύξηση καταθέσεων (+10%), σημαντική μείωση λειτουργικού κόστους (-7%), σημαντική μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών αλλά και ενίσχυση χορηγήσεων ειδικά στην εταιρική πίστη.

Παράλληλα, και μετά από μεγάλο διάστημα σχετικής αδράνειας που οφείλονταν και στην διοικητική αναταραχή της τράπεζας, το 2018 σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης με την πώληση θυγατρικών και συμμετοχών (Avis, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βουλγαρία κ.α.), ολοκληρώνοντας τις σχετικές δεσμεύσεις.

Έτσι η τράπεζα πολύ σύντομα, με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2018, θα βρεθεί εκτός επιτήρησης από την DG Comp. Σημειώνεται ότι η τράπεζα κατάφερε να ξεπεράσει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Αναλυτικότερα:

Ρευστότητα. Οι καταθέσεις της τράπεζας στην εγχώρια αγορά προσέγγισαν τα 45 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2018, έναντι 42,7 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και 40,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2017. Η αύξηση των καταθέσεων σε ετήσια βάση πλησιάζει τα 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε +10%. Η σημαντική βελτίωση της ρευστότητας της τράπεζας αποτυπώνεται στην δραστική μείωση της εξάρτησης από την χρηματοδότηση της EKT. Από το περασμένο καλοκαίρι μηδένισε την εξάρτησή της από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) από 6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017 και 12 δισ. στο τέλος του 2015. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδο άνω του 90%.

Κεφαλαιακή ενίσχυση. Η τράπεζα έχει ολοκληρώσει κατά 95% την εκτέλεση του σχεδιασμού για την εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου. Επιπλέον εξετάζονται πρόσθετες κινήσεις αποεπένδυσης από μη βασικές δραστηριότητες, όπως πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, που θα δώσουν πρόσθετο κεφαλαιακό όφελος. Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει η κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέσω ομολογιακής έκδοσης Tier II, ωστόσο η τράπεζα έχει εξασφαλίσει το αναγκαίο χρονικό περιθώριο από τον SSM προκειμένου η συναλλαγή να μην γίνει υπό πίεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας έχει προχωρήσει σε συζητήσεις και παρουσιάσεις σε επενδυτές και το ζήτημα βρίσκεται σε καλό δρόμο ενώ η επικείμενη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές θα βοηθήσει καθοριστικά την προσπάθεια.

Διαχείριση NPEs. Το 2018 η τράπεζα ολοκλήρωσε δυο συναλλαγές πώλησης NPEs (Amoeba και Arctos), ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται δυο νέες σχετικές συναλλαγές ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το project Nemo, που περιλαμβάνει ναυτιλιακά δάνεια και για το οποίο έχουν υποβάλλει μη δεσμευτικές προσφορές 8 επενδυτές υψηλού επιπέδου και το project Iris, που περιλαμβάνει καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το οποίο θα ανοίξει άμεσα το virtual data room. Σημειώνεται ότι εκτός από την μεγάλη μείωση των NPEs, το 2018 η τράπεζα παρουσίασε μεγάλη μείωση τόσο των νέων αθετήσεων στα 200 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, έναντι 500 εκατ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ βελτίωση καταγράφεται και στα re – defaults.

Εκταμιεύσεις νέων δανείων. Το 2018 διοχετεύθηκαν νέα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ, κυρίως προς επιχειρήσεις, έναντι εκταμιεύσεων 2,7 δισ. ευρώ το 2017. Η Πειραιώς κάλυψε χρηματοδοτικά το 50% της σύμβασης επέκτασης παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, ύψους 665 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός της τράπεζας για το 2019 είναι να προχωρήσει σε εκταμιεύσεις δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Από την κρίση, στην εξυγίανση και τη δυναμική φυγή προς τα εμπρός

Από «μαύρο πρόβατο» του κλάδου με δείκτη NPEs 50%, θα παρουσιάσει στο α' εξάμηνο μονοψήφιο δείκτη επισφαλειών, έσοδα ρεκόρ, ισχυρή πιστωτική επέκταση και ενίσχυση κεφαλαιακής επάρκειας. Προς αναθεώρηση των εφετινών στόχων και του business plan.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρή βελτίωση μεγεθών με αιχμή νέα δάνεια - προμήθειες

Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του κλάδου που επωφελείται από την πολύ καλή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Αισιοδοξούν οι διοικήσεις για τη συνέχεια και την επίτευξη των στόχων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Διπλασιασμός εσόδων, μέρισμα και δημιουργία neobank

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρ. Μεγάλου για το νέο business plan, τη δημιουργία νέας ψηφιακής τράπεζας, τη διανομή μερίσματος, την οικονομία και τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrum Hellas: «Θεραπευμένα» δάνεια 300 εκατ. επέστρεψαν στην Τρ. Πειραιώς

Βιώσιμες λύσεις εξυπηρέτησης επέτρεψαν την επαναφορά «κόκκινων» δανείων στην κανονικότητα. Στόχος της Intrum Hellas είναι να ενθαρρύνει και συνενώσεις εταιρειών για τη δημιουργία πιο ανθεκτικών σχημάτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Από μαύρο πρόβατο στις... ουρές επενδυτών για την ΑΜΚ

Πώς από αδύναμος κρίκος η Τράπεζα Πειραιώς πετυχαίνει την ολική επιστροφή στην κανονικότητα με την εξυγίανση του ισολογισμού της. Norges, BlackRock, Fidelity, Bain κ.α. μεταξύ των θεσμικών επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου.