ΓΔ: 2074.96 1.04% Τζίρος: 256.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ΔΕΠΑ-ΥΠΕΝ
Φώτο: Η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στ. Παπασταύρου

Η συμβολή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας

Σε άριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση ΥΠΕΝ–ΔΕΠΑ Εμπορίας, με επίκεντρο τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, τον μετασχηματισμό της εταιρείας και την πράσινη μετάβαση.

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΠΑ Εμπορίας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Διοίκησης της εταιρείας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός για την επόμενη τετραετία, ο στρατηγικός μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ο ρόλος της ως βασικού πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας και ανάπτυξης της χώρας. 

Όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, «Η ενέργεια αφορά κάθε νοικοκυριό, κάθε επιχείρηση, και συγχρόνως είναι εργαλείο αναπτυξιακό, γεωπολιτικό και συστατικό στοιχείο της εθνικής μας ασφάλειας. Η χώρα μας επενδύει σταθερά και αποτελεσματικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό, προωθεί την ενεργειακή ασφάλεια, τον τομέα υδρογονανθράκων με τη συνεργασία Chevron - Helleniq Energy, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αναβαθμίζει τις υποδομές. 

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήσαμε, με τον Υφυπουργό κ. Τσάφο, συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο κ. Διαματάρη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ξιφαρά της ΔΕΠΑ, στην οποία συζητήσαμε τις προοπτικές της εταιρείας. Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ είναι η αιχμή του δόρατος για την λειτουργία του κάθετου άξονα, καθώς αξιοποιώντας την υποδομή της Ρεβυθούσας και του FSRU της Αλεξανδρούπολης, χρησιμοποιώντας τους αγωγούς του ΔΕΣΦΑ και του διασυνδετηρίου αγωγού IGB, λειτουργεί φτάνοντας στη Μολδαβία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία. Συμβάλλει, έτσι, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και του ρόλου της Πατρίδας μας ως ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη μετάβαση προς ένα καθαρότερο, βιώσιμο μέλλον για όλους μας».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος δήλωσε ότι  «Η ΔΕΠΑ διαδραματίζει πλέον κεντρικό ρόλο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο εσωτερικό, η εταιρεία μετεξελίσσεται σε ένα καθετοποιημένο παίκτη με παρουσία στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ αποτελεί έναν αξιόπιστο και ανταγωνιστικό προμηθευτή στο εξωτερικό. Ο συνεχιζόμενος μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ αποτελεί ένα από τα στοιχήματα αυτής της κυβέρνησης, ενώ οι επιτυχίες της εταιρείας είναι και εθνικές επιτυχίες που αναβαθμίζουν τη χώρα μας σε μια κρίσιμη περίοδο όπου όλοι αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Αντώνης Διαματάρης σημείωσε πως «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν είναι απλώς ένας θεσμικός ενεργειακός πυλώνας, αλλά ένας όμιλος με διορατικότητα και προσαρμοστικότητα, που μετασχηματίζεται με γνώμονα τις ανάγκες της χώρας και τις ευκαιρίες της αγοράς. Ο ρόλος μας στο εθνικό ενεργειακό μείγμα είναι κρίσιμος, τόσο για τη λειτουργική ασφάλεια του συστήματος, όσο και για τη στρατηγική ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιβεβαιώνει τη σταθερή συνεργασία μας και τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, με τεχνική επάρκεια, μακροχρόνια στρατηγική και έμφαση στην πράσινη μετάβαση».

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς ανέφερε οτι «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προχωρά με συνέπεια σε έναν βαθύ επιχειρησιακό και επενδυτικό μετασχηματισμό, με ξεκάθαρη στόχευση: να αποτελέσει ένα πλήρως καθετοποιημένο ενεργειακό σχήμα, με ικανότητα να συνδυάζει την εμπορία, την παραγωγή και τη συμμετοχή σε νέες τεχνολογίες ενέργειας. Είμαστε ήδη παρόντες στις θερμικές μονάδες, στις Ανανεώσιμες Πηγές, στο βιομεθάνιο, στο υδρογόνο και ενισχύουμε διαρκώς το ενεργειακό μας αποτύπωμα με υπευθυνότητα και τεχνική επάρκεια. Ο ρόλος μας πλέον υπερβαίνει το στενό εμπορικό πλαίσιο, επενδύουμε στη διαφοροποίηση, ενισχύουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος και συνδιαμορφώνουμε τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό και Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Ξιφαράς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξιφαράς: Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην πρώτη γραμμή του νέου ενεργειακού χάρτη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, παρουσίασε τη στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Athens Investment Forum, τονίζοντας τη συμφωνία LNG με τη Venture Global και τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου.
Θερμοσίφωνας με θερμόμετρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 100.000 νοικοκυριά στο πρόγραμμα αλλαγής θέρμανσης

Δόθηκε στη δημοσιότητα ο οριστικός πίνακας δικαιούχων του προγράμματος «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» με πάνω από 100.000 πολίτες, μεταξύ των οποίων 5.000 ευάλωτοι, προωθώντας την ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση κόστους.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Προτεραιότητα η ανάπτυξη εγχώριων πηγών και ενεργειακής ασφάλειας

Ο Σταύρος Παπασταύρου τόνισε τη σημασία των εγχώριων πηγών ενέργειας και της συνεργασίας με την ExxonMobil, στο πλαίσιο της διατλαντικής συνεργασίας για την ενέργεια που διεξάγεται στην Αθήνα.
Επιχειρηματίας σε σύσκεψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Κοινό μέτωπο με ΗΠΑ για ενεργειακή ανεξαρτησία από Ρωσία

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στ. Παπασταύρου και ο Αμερικανός ομόλογός του Κ. Ράιτ τόνισαν τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και τη δέσμευση ΕΕ–ΗΠΑ για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πετάμε» ενέργεια από ΑΠΕ, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει πανακριβό

Αυξήθηκαν πάνω από 100% οι περικοπές ΑΠΕ σ’ έναν χρόνο και χτυπάει "καμπανάκι" για τη βιωσιμότητα υφιστάμενων έργων, ενώ οι καταναλωτές εξακολουθούν να πληρώνουν το ρεύμα ακριβά. Προ των πυλών ο Μηχανισμός Αντιστάθμισης Περικοπών