ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Γιατί επιδιώκει η BC Partners πλήρη έλεγχο της Forthnet

Η προσφορά από το βρετανικό private equity fund είναι η πρώτη που αφορά πλήρη έλεγχο της Forthnet και απόσυρση από το ΧΑ. Οι κινήσεις της BC Partners εντάσσονται σε φιλόδοξο σχέδιο «επέλασης» στις τηλεπικοινωνίες των Βαλκανίων.

Για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια παζαριών και παρασκηνίου, φαίνεται πως έχει μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης το σήριαλ με τη διάσωση της Forthnet καθώς η πρόταση της σερβικής United Group, που ελέγχεται από το βρετανικό private equity BC Partners, θεωρείται από τις τράπεζες εκ πρώτης όψεως ελκυστική.

Ο βρετανικός όμιλος αξιοποιεί την United Group για να «στήσει» έναν ισχυρό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της Forthnet. Η BC Partners είχε διεκδικήσει και την Wind Hellas, ενώ φέρεται να παραμένει στο παιχνίδι για την εξαγορά των Telekom Romania και Telekom Romania Mobile από τον ΟΤΕ.

Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει και η προσφορά του βρετανικού ομίλου, που κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν αφορά μόνο τμήμα του δανείου των 310 εκατ. ευρώ, αλλά το σύνολο των δανείων και το σύνολο του ποσοστού που ελέγχουν οι πιστώτριες τράπεζες.

Υπενθυμίζεται πως οι προσφορές που είχαν κατατεθεί μέχρι σήμερα, σε διάφορα στάδια της διαδικασίας που εξελίσσεται επί χρόνια, αφορούσαν μόνο τα δάνεια ή τμήμα τους με στόχο να παραμείνει το ποσοστό του επενδυτή σε επίπεδα κάτω του 33,3%, ώστε να μην χρειαστεί να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση, με βάση τη χρηματιστηριακή νομοθεσία.

Σε αντίθεση με τους ενδιαφερόμενους που είχαν εμφανιστεί στα τελευταία στάδια, μετά την οριστική απόσυρση του ενδιαφέροντος από Vodafone Ελλάδας και Wind Hellas, η United είναι ήδη ισχυρή στις τηλεπικοινωνίες και τη συνδρομητική τηλεόραση, με παρουσία σε Κροατία, Βουλγαρία, κ.α.

Έτσι, η Forthnet θα έχει σημαντικές συνέργειες, ενώ στο επόμενο διάστημα θα κριθεί και η τύχη της Wind Hellas. Ο διευθύνων σύμβουλος της BC Partners, Νίκος Σταθόπουλος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για την Wind Hellas καθώς στο παρελθόν, όταν ήταν στέλεχος της Apax Partners ήταν επικεφαλής του σχήματος που αγόρασε την τότε ΤΙΜ Hellas.

Η τελευταία πέρασε στον Αιγύπτιο Ναγκίμπ Σαουίρις και μετονομάστηκε σε Wind Hellas, αλλά τελικά κατέληξε στα χέρια των πιστωτών που τώρα προσπαθούν να την πωλήσουν. Η πρώτη απόπειρα έγινε πέρυσι, αλλά στην αγορά τηλεπικοινωνιών θεωρούν πως θα υπάρξει και νέα προσπάθεια προς τα τέλη του 2020.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πηγαίνει πίσω ο σχεδιασμός της Forthnet για είσοδο στην κινητή

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 μετατίθεται η είσοδος της Forthnet στην κινητή τηλεφωνία μέσω της συμφωνίας με Vodafone, καθώς ως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία τραπεζών - Μαρινάκη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πειρατική τηλεόραση βλέπουν διακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά

Νέα νομοθετικά μέτρα κατά της πειρατείας συζητούν με την κυβέρνηση οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς παραμένει στάσιμος ο αριθμός των συνδρομητών. Εξετάζουν και το μοντέλο Netflix.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκαζώνει» ο ΟΤΕ για τις οπτικές ίνες, στο Μαξίμου ο CEO της D. Telekom

Οι κυβερνητικές παραινέσεις για επιτάχυνση επενδύσεων και η είσοδος νέων παικτών στα δίκτυα ανεβάζουν την πίεση στον ΟΤΕ για γρήγορες επενδύσεις. Ραντεβού Μητσοτάκη με το «αφεντικό» της μητρικής D. Telekom μέσα στον Δεκέμβριο.