Φώτο: Shutterstock

BofA: Υποβαθμίζει τις τιμές – στόχους για τράπεζες – Στο 7,5% η ύφεση για Ελλάδα 

Η μείωση των NPEs θα καθυστερήσει τουλάχιστον για ένα έτος, εκτιμά η Bank of America, αναμένοντας, πάντως, ισχυρή ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία το 2021, με ρυθμό ανάπτυξης 9,8%.

Σε υποβάθμιση των τιμών – στόχων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με παράλληλα πάντως αναβάθμιση της σύστασης της Alpha Bank σε «buy» προχωρά η Bank of America, καθώς εκτιμά ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φθάσει φέτος στο 7,5%, εξέλιξη η οποία θα πλήξει και την πορεία των ελληνικών τραπεζών, αν και «βλέπει» εντυπωσιακή ανάπτυξη 9,8% το 2021. 

Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος, τονίζει ότι η πανδημία του κορονοϊού και το αναγκαστικό lockdown στην οικονομική δραστηριότητα θα πλήξει την προσπάθεια ομαλοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων, ενώ θα αυξήσει σημαντικά το κόστος των ιδίων κεφαλαίων (CoE). 

 

Ειδικά για το κόστος ιδίων κεφαλαίων εκτιμά ότι θα φθάσει από 2,7% που βρίσκονταν πριν από την πανδημία μεταξύ 12,7% και 15%, ενώ τονίζεται ότι η διαδικασία μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) θα καθυστερήσει τουλάχιστον για ένα έτος. 

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να προχωρά σε μείωση έως και 55% των τιμών – στόχων των ελληνικών τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα η τιμή – στόχος για τη μετοχή της Alpha Bank (παρά την αναβάθμιση σε «buy») τοποθετείται πλέον στα 0,94 ευρώ (από 2,10 ευρώ πριν), για την Eurobank  στα 0,52 ευρώ (από 1,09 ευρώ πριν), για την Εθνική Τράπεζα στα 1,26 ευρώ (από 3,16 ευρώ πριν) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,28 ευρώ (από 3,08 πριν). 

Παράλληλα διατηρεί αμετάβλητες τις συστάσεις για ΕΤΕ σε «buy» και «underperform» για Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ