ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Μονομαχία Duet - United Group για την εξαγορά της Forthnet

Σε αποκλειστική διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μπήκε η United Group, αλλά το επενδυτικό fund Duet αμφισβητεί την προσφορά και ζητάει εξηγήσεις από τον οίκο Nomura για τον αποκλεισμό του.

Πολεμικές συνθήκες επικρατούν στη διαδικασία πώλησης της Forthnet, μετά την απόφαση για την επιλογή της United Group ως προτιμητέου επενδυτή για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, καθώς διατυπώνει έντονες ενστάσεις η Duet.

Ειδικότερα, με δεύτερη επιστολή μέσα σε λίγες ημέρες, η επενδυτική εταιρεία Duet επιτίθεται κατά της Nomura, που έχει αναλάβει την πώληση της Forthnet για λογαριασμό των πιστωτριών τραπεζών. Ταυτόχρονα η φημολογία περί ελκυστικής προσφοράς και επικείμενης δημόσιας πρότασης από τη σερβική United Group, που δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν, έχει οδηγήσει τη μετοχή της προβληματικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης σε άνοδο 50% τον τελευταίο μήνα. 

Η UnitedGroup, που ελέγχεται από τον βρετανικό όμιλο BC Partners, πέρασε, με εισήγηση της Nomura στο στάδιο των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων για την απόκτηση της Forthnet, ενώ έμειναν εκτός η Duet και ο όμιλος ΑΝΤ1, ο οποίος λέγεται πως είχε υποβάλλει μη ανταγωνιστική προσφορά.

Η Duet, όμως, εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένη από τη στάση της Nomura και σε νέα επιστολή αναφέρει πως «όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη επιστολή θεωρούμε πως η προσφορά μας αξιολογήθηκε λάθος (…). Η προσφορά μας παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την αποτίμηση, το χρονοδιάγραμμα και τους κινδύνους υλοποίησης. Πιστεύουμε πως οι πιστωτές και η Nomura αποδέχθηκαν λαθεμένα τις απίθανες και αδικαιολόγητες παραδοχές του προτιμητέου επενδυτή…».

Στην ίδια επιστολή η πλευρά της Duet υποστηρίζει πως «ως υποψήφιοι και με δεδομένο το υψηλό κόστος και τις δαπάνες στις οποίες προχωρήσαμε για να πραγματοποιήσουμε νομικό και χρηματοοικονομικό έλεγχο, διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε από την Nomura(…) εξήγηση για τους λόγους αποκλεισμού μας, καθώς και για τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή». Η επενδυτική εταιρεία απειλεί και με περαιτέρω νομικές ενέργειες επαναλαμβάνοντας το ενδιαφέρον της για την Forthnet.

Η προσφορά της United Group, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα, περιλαμβάνει και ενδιάμεση χρηματοδότηση της Forthnet που αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας και θα χρειαστεί ρευστότητα άνω των 57 εκατ. ευρώ για το 2020, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις 2019. Κάποιοι υποστηρίζουν, όμως, πως στην περίπτωση που η BC Partners, μέσω της United, ζητεί μετοχές ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση τότε η κατάσταση περιπλέκεται. 

Σημειώνεται πως, κατά πληροφορίες, η προσφορά του σερβικού ομίλου για το δάνειο των 300 εκατ. ευρώ ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ, δηλαδή ένα εκατ. ευρώ υψηλότερα από την προσφορά που είχε καταθέσει η Duet. Η τελευταία ζητεί λεπτομέρειες για την ενδιάμεση χρηματοδότηση και τους άλλους όρους που βάζει η United, προκειμένου να αποδείξει πως η Nomura κακώς απέρριψε την προσφορά της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί επιδιώκει η BC Partners πλήρη έλεγχο της Forthnet

Η προσφορά από το βρετανικό private equity fund είναι η πρώτη που αφορά πλήρη έλεγχο της Forthnet και απόσυρση από το ΧΑ. Οι κινήσεις της BC Partners εντάσσονται σε φιλόδοξο σχέδιο «επέλασης» στις τηλεπικοινωνίες των Βαλκανίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πηγαίνει πίσω ο σχεδιασμός της Forthnet για είσοδο στην κινητή

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 μετατίθεται η είσοδος της Forthnet στην κινητή τηλεφωνία μέσω της συμφωνίας με Vodafone, καθώς ως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία τραπεζών - Μαρινάκη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πειρατική τηλεόραση βλέπουν διακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά

Νέα νομοθετικά μέτρα κατά της πειρατείας συζητούν με την κυβέρνηση οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, καθώς παραμένει στάσιμος ο αριθμός των συνδρομητών. Εξετάζουν και το μοντέλο Netflix.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Γκαζώνει» ο ΟΤΕ για τις οπτικές ίνες, στο Μαξίμου ο CEO της D. Telekom

Οι κυβερνητικές παραινέσεις για επιτάχυνση επενδύσεων και η είσοδος νέων παικτών στα δίκτυα ανεβάζουν την πίεση στον ΟΤΕ για γρήγορες επενδύσεις. Ραντεβού Μητσοτάκη με το «αφεντικό» της μητρικής D. Telekom μέσα στον Δεκέμβριο.