ΓΔ: 1466.73 -0.91% Τζίρος: 74.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Συνωστισμός ισχυρών παικτών για έργα οδοφωτισμού 2 δισ. ευρώ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Σε διαγωνισμό για ΣΔΙΤ στην Ήπειρο δίνουν το «παρών» η ΔΕΗ, η αμερικανική Ameresco, οι όμιλοι Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και το ισχυρότερο μέχρι σήμερα σχήμα, η κοινοπραξία του ΟΤΕ με την Globiled.

Σχεδόν όλοι οι ισχυροί όμιλοι από το χώρο των κατασκευών και της ενέργειας ετοιμάζονται να κατέβουν στον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό για έργο οδοφωτισμού με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που προκήρυξε η Περιφέρεια Ηπείρου.

Για το έργο, εκτιμώμενης αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ξιφουλκήσουν η ΔΕΗ (μέσω της θυγατρικής Greenesco), η αμερικανική Ameresco, οι όμιλοι Μυτιληναίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και το ισχυρότερο μέχρι σήμερα σχήμα στον τομέα του οδοφωτισμού, η κοινοπραξία του ΟΤΕ με την Globiled. Οι ίδιοι όμιλοι λαμβάνουν θέση και για το μεγάλο διαγωνισμό ΣΔΙΤ που προετοιμάζει ο δήμος Αθηναίων, ύψους γύρω στα 21 εκατομμύρια, για την αντικατάσταση 45.000 φωτιστικών και την εγκατάσταση / λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος τηλεδιαχείρισης.

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό της Περιφέρειας Ηπείρου εκπνέει στις 4 Νοεμβρίου, αλλά η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα απαιτήσει αρκετούς μήνες, αφού προωθείται μέσω του λεγόμενου «ανταγωνιστικού διαλόγου» όπου οι υποψήφιοι συνδιαμορφώνουν τη σύμβαση παραχώρησης μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το αντικείμενο του ΣΔΙΤ αφορά στον σχεδιασµό, τη χρηµατοδότηση, την προµήθεια / εγκατάσταση, αναβάθµιση υφιστάµενου δικτύου και τεχνική διαχείριση (ήτοι συντήρηση, λειτουργία και διαχείριση) του συστήµατος και των υποδοµών οδοφωτισµού τού εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου τής Περιφέρειας Ηπείρου, συµπεριλαµβανοµένων ειδικών συστηµάτων τηλεδιαχείρισης, ελέγχου και συνοδευτικών έργων, για χρονικό διάστηµα έως δεκαέξι χρόνια.

Έπειτα από μια διετία κατά την οποία υπήρξαν διάφορα φαινόμενα σε διαγωνισμούς δήμων που αφορούσαν στα έργα οδοφωτισμού, με αποτέλεσμα πολλοί διαγωνισμοί να ακυρωθούν ή να καθυστερούν, η εικόνα βελτιώνεται, όπως υποστηρίζουν παράγοντες επιχειρήσεων που συμμετέχουν.

«Η αλλαγή της εικόνας αποτυπώνεται και στη μεγαλύτερη συμμετοχή ισχυρών ομίλων όπως η ΔΕΗ, η Ameresco και η Μυτιληναίος» εξηγεί ο ιδιοκτήτης μιας εκ των πλέον κινητικών επιχειρήσεων στην αγορά του οδοφωτισμού. Ο ίδιος προσθέτει πως το συνολικό μέγεθος της αγοράς προσεγγίζει τα δύο δισ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει σχετικά λίγοι διαγωνισμοί. Πολλοί από τους διαγωνισμούς έμπλεξαν και στην προεκλογική περίοδο και τώρα αναμένεται είτε να επανεκινήσουν, είτε να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο.

Τα έργα προωθούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Εξοικονόμηση και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που αναμένεται να αναμορφωθεί, με πιο φιλόδοξους στόχους, από την κυβέρνηση. Η κατάσταση του δικτύου οδοφωτισμού στους περισσότερους δήμος της χώρας θεωρείται απαράδεκτη, καθώς δεν καλύπτει ούτε τις απαιτήσεις εξοικονόμησης, ούτε ορθής διαχείρισης. Επίσης, μέσω της ανάπτυξης των νέων δικτύων οδοφωτισμού, οι ανάδοχοι μπορούν να παρέχουν και υπηρεσίες «έξυπνης πόλης», από δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω WiFi μέχρι συστήματα ελέγχου στάθμευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιοι όμιλοι διεκδικούν τα έργα αναβάθμισης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τις κοινοπραξίες που έχουν περάσει στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για την επέκταση του έκτου προβλήτα του ΟΛΘ, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ.
nightAthens
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έσβησαν... τα φώτα σε διαγωνισμό για οδοφωτισμό στην Αττική

Μπλοκάρει προσωρινά η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών το διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής για έργο 37 εκατ. ευρώ μέχρι να εξετάσει προσφυγή που κατατέθηκε για τους όρους της προκήρυξης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τροπολογία δίνει τέλος σε εμπλοκές στα έργα

Ρύθμιση του υπουργείου Υποδομών ξεμπλοκάρει όλους τους διαγωνισμούς που θα γίνουν στο εξής. Όσες κατασκευαστικές διευθέτησαν την υπόθεση με την Επ. Ανταγωνισμού και πληρώνουν τα πρόστιμα θα θεωρούνται «καθαρές».