ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
ΕΤΕπ
Η ΕΤΕπ εγκαινιάζει την πρώτη χρηματοδότηση στην Ελλάδα αποκλειστικά για τον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας

ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ για την άμυνα μέσω της Πειραιώς

Συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ υπέγραψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την Τράπεζα Πειραιώς, σηματοδοτώντας μια σημαντική συναλλαγή, καθώς πρόκειται για την πρώτη πράξη της ΕΤΕπ στην Ελλάδα που αποσκοπεί στην υποστήριξη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, η χρηματοδότηση θα διατεθεί κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται και/ή πραγματοποιούν επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ΕΤΕπ. Συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης μόχλευσης, το δάνειο αναμένεται να κινητοποιήσει χρηματοδότηση ύψους έως 200 εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος των τελικών δικαιούχων.

Αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών κενών σε έναν στρατηγικό τομέα

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών χρηματοδοτικών περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, οι οποίες συχνά οφείλονται σε χαρακτηριστικά του τομέα, σε δραστηριότητες διπλής χρήσης και στην περιορισμένη διαθεσιμότητα εξατομικευμένων χρηματοδοτικών μέσων. Οι προκλήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στην Ελλάδα, η οποία έχει χαρακτηριστεί στο σύνολό της ως περιοχή συνοχής της ΕΕ.

Η συμμετοχή της ΕΤΕπ αναμένεται να βελτιώσει ουσιαστικά τους όρους χρηματοδότησης για τους τελικούς δικαιούχους, μέσω χαμηλότερου κόστους δανεισμού, μεγαλύτερων διάρκειων αποπληρωμής και της μόχλευσης πρόσθετων ιδιωτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, με τη συμμετοχή της, η ΕΤΕπ προσδοκεί να στείλει ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης προς την αγορά, συμβάλλοντας στη μείωση του αντιλαμβανόμενου ρίσκου και στην προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων.

Στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράμματος της ΕΤΕπ για την ασφάλεια και την άμυνα

Η ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης ασφάλειας και άμυνας αποτελεί βασική στρατηγική προτεραιότητα της ΕΤΕπ. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα έχει δημιουργήσει ειδικό πανευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ασφάλεια και την άμυνα, που παρέχει δάνεια και εγγυήσεις για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης σε ΜμΕ και mid-caps που δραστηριοποιούνται στις σχετικές εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η ΕΤΕπ έχει πρόσφατα αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος στα 3 δισ. ευρώ, από 1 δισ. αρχικά. Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Πειραιώς καθίσταται η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα και η τρίτη στην Ευρώπη που υπογράφει συναλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος, μετά από αντίστοιχες συμφωνίες σε Γερμανία και Γαλλία.

Η σημερινή  συμφωνία αυτή αποτελεί ορόσημο τόσο  για την Ελλάδα και όσο για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Γιάννης Τσακίρης. «Με την υπογραφή της συγκεκριμένης συναλλαγής, η Ελλάδα καθίσταται η τρίτη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία, που συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Μαζί με την Πειραιώς, έναν μακροχρόνιο και αξιόπιστο εταίρο, υλοποιούμε στην Ελλάδα το σύνολο των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΤΕπ , από την πράσινη μετάβαση και την καινοτομία έως τη συνοχή και πλέον την ασφάλεια και την άμυνα, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

O Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς, ανέφερε σχετικά: «Η συνεργασία της Πειραιώς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενισχύει τη διαμόρφωση ενός εξειδικευμένου χρηματοδοτικού πλαισίου για τον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, σε έναν κλάδο που αποκτά αυξανόμενη στρατηγική σημασία για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία. Μέσα από αυτή τη συμφωνία, διευρύνεται ουσιαστικά η πρόσβαση μικρομεσαίων και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεων σε στοχευμένη χρηματοδότηση, υποστηρίζονται επενδύσεις σε τεχνολογίες διπλής χρήσης, καινοτομία και παραγωγική αναβάθμιση και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός ισχυρού, ανταγωνιστικού και ανθεκτικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Μακροχρόνια και αξιόπιστη συνεργασία ΕΤΕπ –Πειραιώς

Διαχρονικά, η ΕΤΕπ έχει αναπτύξει στην Ελλάδα σειρά στοχευμένων προγραμμάτων μέσω τραπεζών, με στόχο –μεταξύ άλλων– την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, την ενίσχυση της τεχνολογικής καινοτομίας, τη στήριξη της περιφερειακής συνοχής, την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και, με τη συγκεκριμένη συναλλαγή, την ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας.

Η Πειραιώς αποτελεί μακροχρόνιο και αξιόπιστο εταίρο της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, με ισχυρό ιστορικό υλοποίησης και απορρόφησης, έχοντας συμμετάσχει σε όλα τα βασικά προγράμματα που υποστηρίζουν τις στρατηγικές προτεραιότητες της Τράπεζας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Τσακίρης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστικά δάνεια 6 δισ. ευρώ ρίχνει στην αγορά το 2026 η ΕΤΕπ

Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) διπλασιάζει τη χρηματοδότηση για προσιτή και βιώσιμη στέγαση στα 6 δισ. ευρώ έως το 2026, με έμφαση σε ανακαινίσεις, νέες κατασκευές και λύσεις τεχνολογίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις η «σκυτάλη» της πιστωτικής επέκτασης

Αξιοσημείωτη επιτάχυνση σημείωσαν στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου οι εκταμιεύσεις νέων δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (+11,2%) ενώ αυτές προς μεγάλες επιχειρήσεις υποχώρησαν -32,3%.
Κτήριο σύγχρονης τράπεζας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα δάνεια άνω των 10 δισ. στο εννεάμηνο από τις 4 συστημικές τράπεζες

Θετικά έκλεισε το εννεάμηνο για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες όσον αφορά στην πιστωτική επέκταση, με τις διοικήσεις να βλέπουν περαιτέρω επιτάχυνση στο τέταρτο τρίμηνο. Εφικτός ο στόχος για νέες χορηγήσεις 13 δισ. στο σύνολο του έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι οδήγησε τη διοίκηση της Τρ. Πειραιώς σε αναθεώρηση των στόχων του 2025

Η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης αύξησε τα έσοδα από τόκους βοηθώντας την Τράπεζα Πειραιώς να πετύχει τόσο ισχυρές επιδόσεις στο εννεάμηνο, με αποτέλεσμα να αναθεωρήσει προς τα πάνω τους στόχους για το 2025.
businessdaily-Piraeus
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Στα 854 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο

Η Πειραιώς κατέγραψε 854 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη, με αύξηση των εσόδων προμηθειών. Στο 15% η απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Στα 0,62 ευρώ τα κέρδη ανά μετοχή που βρίσκονται σε τροχιά υπέρβασης του ετήσιου στόχου.