ΓΔ: 2245.61 -0.09% Τζίρος: 341.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Άνοιξε ο δρόμος για επαναλειτουργία της λιγνιτικής μονάδας Μελίτης

Υπεγράφη η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για την λιγνιτική μονάδα που θα έχει διάρκεια 10 ετών, με επιφύλαξη των δεσμεύσεων του ΕΣΕΚ για πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης και της λήψης των γνωμοδοτήσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, υπεγράφη η απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ Μελίτης, ανοίγοντας τον δρόμο για την επαναλειτουργία της.

Η νέα ΑΕΠΟ του ΑΗΣ Μελίτης θα έχει διάρκεια δέκα ετών, με την επιφύλαξη των δεσμεύσεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που προβλέπει την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 και με δεδομένο ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ που προβλέπει την απόσυρση της εν λόγω μονάδας το 2023.

Στην απόφαση αναφέρεται –μεταξύ άλλων- ότι μετά τις 30 Ιουνίου 2020 οπότε λήγει η ισχύς του Μεταβατικού Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών (ΜΕΣΜΕ), η μονάδα υποχρεούται να συμμορφωθεί με τα θεσμοθετημένα όρια της κοινοτικής οδηγίας 2010/75/ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων. Μετά την 1η Αυγούστου 2021, η μονάδα οφείλει να συμμορφωθεί επιπρόσθετα με τις νέες Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές Περιορισμού της ρύπανσης που προκαλείται από την λειτουργία της, όπως προβλέπονται σε σχετική Απόφαση της ΕΕ του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση νέας ΑΕΠΟ για τη μονάδα της Μελίτης κατέστη αναγκαία μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις αρχές του έτους, με την οποία είχε ακυρωθεί η προηγούμενη ΑΕΠΟ που είχε εκδοθεί το 2018. Το σκεπτικό του ΣτΕ ήταν ότι με την ακυρωθείσα απόφαση επέρχονταν ουσιώδεις διαφοροποιήσεις και μεταβολές στη λειτουργία της μονάδας, χωρίς να έχει προηγηθεί η υποβολή νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΗ κτίριο πρόσοψη
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΕΗ: Παράδοση του Mini Park στον Δήμο Αμαρουσίου για αστική βιωσιμότητα

Η ΔΕΗ παρέδωσε στους κατοίκους του Αμαρουσίου νέο Mini Park 275 τ.μ. στη συμβολή Μπασδέκη και Σύμης. Ο χώρος έχει καθιστικά, φωτισμό και πράσινο, με στόχο δροσιά, λιγότερη ρύπανση και καλύτερη ποιότητα ζωής.
ΔΕΗ κτίριο πρόσοψη
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΕΗ: Ανοίγει νέο κατάστημα στο Μέγαρο Αρσακείου με διευρυμένο ωράριο & ζώνες

Η ΔΕΗ εγκαινιάζει νέο κατάστημα στο Μέγαρο Αρσακείου (Σταδίου 42–46, είσοδος Αρσάκη 6) με μοντέρνο design, 3 ζώνες εξυπηρέτησης, ωράριο έως 20:00 και myΔΕΗ 24/7. Με ραντεβού εύκολα
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η ΔΕΗ απαγόρευσε στον Ανδρουλάκη επίσκεψη στη μονάδα «Πτολεμαΐδα V»

Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει ότι η ΔΕΗ αρνήθηκε επίσκεψη του Ν. Ανδρουλάκη στη μονάδα «Πτολεμαΐδα V» και επαφή με εργαζόμενους, επικαλούμενη «επιχειρησιακούς λόγους». Το κόμμα μιλά για προσχήματα και προσπάθεια αποφυγής λογοδοσίας.
Κατάστημα ΔΕΗ εξωτερικά
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Σταθερό στα 0,139 ευρώ/kWh το πράσινο τιμολόγιο Ιανουαρίου 2026

Η ΔΕΗ διατηρεί σταθερή την τιμή του πράσινου οικιακού τιμολογίου στα 0,139 €/kWh για τον Ιανουάριο 2026, παρά τις αυξήσεις στη χονδρική. Η τιμή είναι κατά 10% χαμηλότερη από το 2025, ενώ στις χαμηλές ζώνες τιμολογείται στα 0,125 €/kWh.
Γεώργιος Στάσσης-ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε Powertech όμιλο με πακέτα υπηρεσιών «όλα σε ένα»

Από το σταθερό τηλέφωνο και τα συνδρομητικά φωτοβολταϊκά μέχρι τις πωλήσεις οικιακών συσκευών και την είσοδό της στην ψηφιακή διαχείριση των πολυκατοικιών το πακέτο των υπηρεσιών της ΔΕΗ που κάνει «ποδαρικό» στο 2026.