ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Η μεγάλη ανατροπή στη ΔΕΗ: Λειτουργικά κέρδη έως 1 δισ. το 2020

Αφετηρία ανάκαμψης τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του α' τριμήνου, ράλι 120% για τη μετοχή. Ετήσιο όφελος 60 εκατ. ευρώ από τη νέα εθελουσία, δάνειο από την EBRD και τιτλοποίηση οφειλών για αύξηση της ρευστότητας.

Την εκτίμηση ότι η φετινή χρονιά θα σηματοδοτήσει την πλήρη αντιστροφή της αρνητικής τάσης των προηγούμενων ετών και ότι στο τέλος του έτους το «κοντέρ» για τα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ θα δείξει ένα νούμερο μεταξύ 700 εκατ και 1 δισ ευρώ, διατυπώνουν κύκλοι της επιχειρήσης αλλά και αναλυτές στον απόηχο των χθεσινών θετικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο.

Στην εικόνα αυτή οδηγεί μια απλή προβολή σε ετήσια βάση των λειτουργικών κερδών του πρώτου τριμήνου (182 εκατ ευρώ) που δείχνει ότι η ΔΕΗ έχει ήδη «κλειδώσει» τον στόχο των 700 εκατ. ευρώ τον οποίο και είχε θέσει για φέτος ο επικεφαλής της Γ. Στάσσης κατά την παρουσίαση τον Απρίλιο των αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης. 

Εμπιστοσύνη για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης έρχεται και από την αγορά, με την μετοχή (3,53 ευρώ σήμερα) να έχει καταγράψει κούρσα άνω του 120% από τα χαμηλά του Μαρτίου - την μεγαλύτερη ανάμεσα στις εταιρείες που απαρτίζουν τον FTSE 25 και με την κεφαλαιοποίηση στα 820 εκατ. ευρώ.

Σίγουρα η ΔΕΗ δεν μετατράπηκε ξαφνικά σε μια άλλη επιχείρηση. Το ταμειακό κενό που ένα χρόνο πριν έφτανε τα 900 εκατ ευρώ, ναι μεν μειώνεται, αλλά δεν έχει μηδενίσει. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πελατών της διατηρούνται στα επίπεδα των 2,4 δισ και μια τυχόν απότομη επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος θα αυξήσει εκ νέου το κόστος δανεισμού της, το οποίο προ μερικών μηνών έφτανε σε επίπεδα της τάξης των 6,50%.

Εκείνο που έχει αλλάξει και το οποίο βλέπει η αγορά είναι ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια η εταιρεία έχει μπροστά της ορατότητα. Ένα συνολικό πλάνο για τον εκσυγχρονισμό της, τη μετάβαση από το γκρίζο τοπίο του λιγνίτη στην πράσινη οικονομία, την ηλεκτροκίνηση, την ψηφιοποίηση. Και ο μόνος τρόπος για να πετύχει τα παραπάνω είναι να «γυρίσει» το παιχνίδι, όπως και φαίνεται ότι κάνει.  Είναι η πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο που η ΔΕΗ παρουσιάζει έστω και οριακά κέρδη. Τα 3,5 εκατ κέρδη προ φόρων του πρώτου τρίμηνου προφανώς και είναι ελάχιστα, ωστόσο πέρυσι τέτοια εποχή το «κοντέρ» έγραφε ζημιές ύψους 248,5 εκατ ευρώ.

Προφανώς και η εταιρεία δεν τα κατάφερε μόνη της. Καταλυτική ήταν η περυσινή απόφαση για αύξηση των τιμολογίων, μείωση των εκπτώσεων, αλλά και η καθίζηση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα από την αρχή του έτους. Συνέβαλε φυσικά και το γεγονός ότι παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, η εταιρεία κατάφερε να αποτρέψει ένα νέο κύμα κακοπληρωτών την περίοδο της καραντίνας.

Σε αυτή την φάση βρίσκεται πλέον η εταιρεία. Ενώ δεν έχει ακόμη προλάβει να μετασχηματιστεί, αυτό που βλέπει η αγορά είναι ότι ο φόβος πως ο πυλώνας του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος θα καταρρεύσει, συμπαρασύροντας και την οικονομία, έχει δώσει την θέση του σε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Πριν υπήρχε μόνο αγωνία, τώρα υπάρχει εμπρός μια πρόκληση.

Ένα σχέδιο που απαρτίζεται από μεγάλα στοιχήματα, τα οποία αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας και την μείωση του κόστους δανεισμού, την επίσπευση του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης, τη δρομολόγηση των πρώτων μεγάλων έργων ΑΠΕ, τις πρώτες συμμαχίες στην ηλεκτροκίνηση. 

Κεφάλαια κίνησης 160 εκατ

Στο μέτωπο ενίσχυσης της ρευστότητας, η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα την χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ ευρώ από την EBRD, τα οποία και θα διαθέσει σε έργα υποδομών, αποκτώντας ταυτόχρονα και ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας στο δυσμενές σενάριο όπου η μη εισπραξιμότητα θα προσλάμβανε διαστάσεις και η ίδια θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μια νέα κρίση ρευστότητας. Στην ίδια λογική, προχωρά εντός του μηνός το πρώτο πακέτο τιτλοποίησης, εκείνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών της ΔΕΗ διάρκειας έως 60 ημερών, με στόχο έσοδα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Aπολιγνιτιποίηση

Στο μέτωπο της απολιγνιτοποίησης, εγκρίθηκε χθες από το ΔΣ της ΔΕΗ το πρόγραμμα της mega εθελουσίας για συνολικά 900 εργαζόμενους σε λιγινιτικές περιοχές. Το 80% αυτών είναι ηλικίας 55 ετών και άνω, έχουν θεμελιώσει και πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, και όπως και οι υπόλοιποι θα εισπράξουν συνολικά 35.000 ευρώ («μπόνους» αποχώρησης 20.000 ευρώ, συν 15.000 ευρώ ως αποζημίωση). Το μικτό μισθολογικό κόστος των 900 υπολογίζεται σε 56 εκ. ευρώ ετησίως. Στην πράξη η εταιρεία θα καταβάλει ένα εφάπαξ ποσό 31,5 εκατ ευρώ, και θα έχει ετήσιο όφελος κοντά στα 60 εκατ ευρώ. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, πρόκειται τον Σεπτέμβριο να κλείσει και το πρώτο από τα λιγνιτικά εργοστάσια (Αμύνταιο), ενώ την ίδια στιγμή θα ξεκινά η υλοποίηση του πρώτου μεγάλου φωτοβολταϊκού (στα λιγνιτικά πεδία της Δ.Μακεδονίας) 

Ηλεκτροκίνηση 

Δυναμικά μπαίνει η εταιρεία και στην ηλεκτροκίνηση, έναν από τους βασικούς τομείς στον οποίο και πρόκειται να διοχετευτούν αρκετά εκατοντάδες εκατομμύρια από τα κονδύλια για την ενέργεια που αναλογούν στην Ελλάδα εκ των 32 δισ. ευρώ της πρότασης της Κομισιόν, όπως έχει γράψει το Business Daily. Έχει θέσει ως στόχο την πανελλαδική τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 μεσοπρόθεσμα, έχει ήδη συνυπογράψει δύο Μνημόνια Συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες, ενώ έχει συστήσει ειδική γενική διεύθυνση με αντικείμενο την ηλεκτροκίνηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος

Στόχος δεν είναι τόσο η επίτευξη εμπορικού κέρδους μέσω των πωλήσεων της Κωτσόβολος αλλά το «χτίσιμο» μιας ισχυρής και πολύπλευρης σχέσης με τους πελάτες. Το δίκτυο της Κωτσόβολος αριθμεί τα 94 καταστήματα ενώ διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένα logistics.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια του ρεύματος

Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία ΔΕΗ με Αλουμίνιο της Ελλάδος για τα τιμολόγια ρεύματος, ακολουθεί συνολικότερη συμφωνία με τη βιομηχανία. «Η ΔΕΗ θέλει να βοηθήσει τη βιομηχανία», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπό πίεση η ΔΕΗ από τα δικαιώματα CO2, στους καταναλωτές η επιβάρυνση

Το ράλι των δικαιωμάτων στα 50 ευρώ θα μπορούσε να φέρει επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, η οποία σπεύδει να περάσει το λογαριασμό στους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έβρεξε... επιδόματα στο προσωπικό της ΔΕΗ με συνολικό κόστος 78 εκατ.

Χωρίς άμεσες αυξήσεις μισθών, αλλά με πολλές μισθολογικές παροχές μέσω των επιδομάτων, η νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ. Προβλέπεται σύγκριση μισθών με τους ευρωπαϊκούς, αλλά ενδεχόμενες μειώσεις δεν θα γίνουν στους ήδη απασχολούμενους.