Ξέσπασε πόλεμος τιμών στην κινητή, πρώτη «σφαίρα» από την Vodafone

Έξι νέα πακέτα με απεριόριστα data για νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασε η Vodafone και τώρα αναμένεται η απάντηση των άλλων εταιρειών του κλάδου.

Οι διοικήσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών κατακεραύνωσαν την έρευνα της φινλανδικής Rewheel για την Επιτροπή Ανταγωνισμού που αφορούσε τις τιμές στα data της κινητής τηλεφωνίας, αλλά ο θόρυβος έπιασε τόπο. Χθες, σχεδόν την ίδια ώρα που ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τασσόταν με την πλευρά των εταιρειών όσον αφορά το κόστος, η Vodafone Ελλάδας ανακοίνωνε έξι νέα πακέτα πραγματικά απεριόριστων data, με μηνιαίο κόστος από 55 μέχρι 78 ευρώ. Τα νέα πακέτα απευθύνονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνοδεύονται από απεριόριστες κλήσεις προς Ελλάδα και απεριόριστα SMS.

Πρόκειται για εμπορική πρωτοβουλία που, όπως φαίνεται, θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες οι ανταγωνιστές της Vodafone Ελλάδας. Είναι, επίσης, μια απάντηση των εταιρειών σε όσα συζητούνται αυτές τις εβδομάδες γύρω από την έκθεση της Rewheel. Το κόστος των πακέτων είναι υψηλότερο από αντίστοιχα ευρωπαϊκά, αλλά αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, όπως προβλέπουν στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Χθες ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως αν αφαιρεθεί η υψηλή φορολογία το κόστος των data στην Ελλάδα είναι κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Πρόκειται για δήλωση που σίγουρα δεν θα χαροποιήσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ι. Λιανό. Ο κ. Λιανός είχε ταχθεί υπέρ των συμπερασμάτων της Rewheel με αποτέλεσμα να ξεσπάσει διαμάχη με τη διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που έχει σήμερα την ευθύνη ελέγχου της αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Με αφορμή την εμπορική διάθεση των νέων προγραμμάτων Vodafone Giga Unlimited, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης δήλωσε: «Με τα νέα αυτά εμπορικά προγράμματα καινοτομούμε στα συμβόλαια κινητής και φέρνουμε μία νέα εποχή στον τρόπο με τον οποίο πολίτες και επιχειρήσεις θα επικοινωνούμε εφεξής. Απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες, με απεριόριστα data, υπηρεσίες φωνής και μηνύματα, αλλά και απεριόριστη πρόσβαση σε επιχειρηματικές εφαρμογές. Αλλάζουμε τα δεδομένα της αγοράς, και με τις νέες δυνατότητες που δίνουμε, διασφαλίζουμε για τους πελάτες μας μία νέα, καινοτόμο και ελεύθερη εμπειρία επικοινωνίας που ήρθε για να μείνει και συμβάλλουμε ενεργά στη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ελλάδας». Κατόπιν τούτων, αναμένονται με ενδιαφέρον οι κινήσεις του ανταγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι... χρυσές κεραίες κινητής της Vodafone και της Wind

Η Wind εξασφαλίζει μια «προίκα» 400 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με τη Vodafone για κοινή θυγατρική κεραιών, ενώ ο όμιλος της Vodafone δημιούργησε πανευρωπαϊκή θυγατρική για τις κεραίες με υπολογιζόμενη αξία 18 δισ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο πόλεμος στην κινητή και το παρασκήνιο των μειώσεων

Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης για χαμηλότερες χρεώσεις στα δεδομένα βρήκε στήριξη από την Cosmote και ακολούθησαν Vodafone - Wind. Αναπάντητες έμειναν από την κυβέρνηση οι «αιχμές» των εταιρειών για τους υψηλούς φόρους.