ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

«Θύμα» της πανδημίας μεγάλο έργο της ΑΒΑΞ στην Κροατία

Ένα από τα λίγα έργα που έχουν μείνει στις ελληνικές κατασκευαστικές στο εξωτερικό αντιμετωπίζει σοβαρές καθυστερήσεις, που προκαλούν αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Κροατίας.

Θύμα της πανδημίας και άλλων εμποδίων είναι κάποια από τα ελάχιστα εργοτάξια που διαθέτουν πλέον οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, όπως δείχνει η πορεία των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα Sparagovic – Doli, που είχε αναλάβει πριν από οκτώ μήνες η ΑΒΑΞ στην Κροατία. Το έργο των 18 χιλιομέτρων έχει προθεσμία ολοκλήρωσης τους 28 μήνες, αλλά από τον Δεκέμβριο του περασμένου χρόνου, που εγκαταστάθηκε η ΑΒΑΞ, μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο κάποιες πρόδρομες εργασίες.

Η ελληνική πλευρά επικαλείται την πανδημία, αλλά οι Κροάτες υποστηρίζουν πως η αυστριακή Strabag, που είχε αναλάβει άλλο τμήμα του ίδιου άξονα – από την «Adriatic Highway» μέχρι το Sparagovic – έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα από την ΑΒΑΞ. Τα δύο τμήματα συνδέουν τις δύο πλευρές της μεγάλης γέφυρας στο Peljesac της Νότιας Κροατίας, που είναι επίσης υπό κατασκευή με προϋπολογισμό 520 εκατ. ευρώ από κινεζική κατασκευαστική κοινοπραξία με επικεφαλής την CRBC.

Η γέφυρα θα συνδέει την ομώνυμη χερσόνησο με την ηπειρωτική Κροατία παρακάμπτοντας τη σημερινή διαδρομή που περνάει μέσα από το μικρό τμήμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης που φτάνει μέχρι την Αδριατική. Παράλληλα με τις συμβάσεις για τη γέφυρα, η κροατική κυβέρνηση είχε υπογράψει και δύο συμβάσεις με συνολικό κόστος 130 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των οδικών προσβάσεων με ΑΒΑΞ και Strabag.

Παρά τα προβλήματα στην Κροατία, η ΑΒΑΞ προχωράει με μεγάλη ταχύτητα το έργο κατασκευής του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Μέχρι τα τέλη Μαϊου είχαν παραδοθεί περισσότερα από 70 χιλιόμετρα αγωγού από την Σωληνουργία Κορίνθου του ομίλου Βιοχάλκο, δηλαδή άνω του 50% των απαραίτητων ποσοτήτων.

Οι εργασίες εγκατάστασης του αγωγού εκτείνονται σε περίπου 30 χιλιόμετρα εντός του βουλγαρικού εδάφους και 14 χιλιόμετρα εντός Ελλάδας. Το συνολικό μήκος του αγωγού φτάνει τα 182 χιλιόμετρα, τα 151 από τα οποία είναι εντός της Βουλγαρίας. Ο IGB, που θα κοστίσει γύρω στα 220 εκατ. ευρώ, θα συνδέει το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου στην περιοχή της Κομοτηνής με το βουλγαρικό σύστημα στη Στάρα Ζαγόρα με δυνατότητα μεταφοράς 3 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο.

Οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες, με την εξαίρεση της ΑΒΑΞ, έχουν πλέον ελάχιστα εν εξελίξει έργα στο εξωτερικό. Η ΑΒΑΞ, μετά και τη χρεοκοπία της J&P Overseas, ενίσχυσε την παρουσία της στο εξωτερικό και ειδικά στην Μέση Ανατολή. Όμως σε κάποια από τα έργα που έχει αναλάβει αντιμετωπίζει επιπλοκές, πριν καν ξεσπάσει η πανδημία, όπως στο Κατάρ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΒΑΞ: Έτοιμη και για άλλες πωλήσεις assets εκτός του τομέα κατασκευών

Στόχος η βελτίωση της καθαρής θέσης και της κερδοφορίας του ομίλου, πρότυπο η συναλλαγή για την πώληση των αιολικών πάρκων της Volterra. Στο 1,1 δισ. ευρώ έχει ανέλθει το ανεκτέλεστο στις κατασκευές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΒΑΞ: Επιστροφή σε κέρδη, νέα έργα αλλά και ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα

Κομβικό βήμα η ανάληψη του μεγαλύτερου δημοσίου έργου των τελευταίων ετών για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό Αθήνας. Προβληματίζουν οι υψηλές υποχρεώσεις και οι φτωχές επιδόσεις σε ΣΔΙΤ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα δώσει «μάχη» για να κρατήσει την Αττική Οδό

Σχεδόν τη μισή λειτουργική κερδοφορία φέρνει στον όμιλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η Αττική Οδός, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό για την ΑΜΚ. Κρίσιμος για τον όμιλο ο διαγωνισμός για επέκταση της παραχώρησης μετά το 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΒΑΞ: «Χτυπάει» έργα προϋπολογισμού 4 δισ. μέχρι το τέλος του έτους

Αισιοδοξία από τη διοίκηση της ΑΒΑΞ για προκηρύξεις νέων δημόσιων έργων προϋπολογισμού 1,5 δισ. και ΣΔΙΤ έως 2,5 δισ. μέσα στο 2021. Νομικές και τεχνικές δυσκολίες καθυστερούν την απόσχιση του κλάδου παραχωρήσεων.