ΓΔ: 902.04 0.24% Τζίρος: 72.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τιταν

Τιτάν: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μονάδα στον Λαγκαδά

Μετά την τροποποίηση της απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, η τσιμεντοβιομηχανία μπορεί να αξιοποιεί τα εναλλακτικά καύσιμα RDF-SRF.

Από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκε η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας παραγωγής τσιμέντων της εταιρείας «Α.Ε. ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΤΙΤΑΝ», που λειτουργεί στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά.

Με την τροποποίηση της ΑΕΠΟ η τσιμεντοβιομηχανία μπορεί να αξιοποιεί τα εναλλακτικά καύσιμα RDF-SRF προκειμένου να πετύχει τους εξής στόχους:

  • απεξάρτηση από ρυπογόνα συμβατικά (ορυκτά) καύσιμα,
  • μείωση των παραγόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,
  • περιορισμό του όγκου απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή,
  • μείωση του κόστους ενέργειας αλλά και διαχείρισης αποβλήτων
  • προστασία της ατμόσφαιρας και καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής.

Οπως αναφέρει το υπουργείο, για την τροποποίηση αυτή δόθηκε αναγκαίος χρόνος, -πέραν του από τον νόμο προβλεπόμενου- για να διατυπωθούν και να αξιολογηθούν οι απόψεις των ενδιαφερόμενων φορέων, υπηρεσιών και συλλογικών οργάνων της περιοχής.

Προτεραιότητα η αξιοποίηση των υπολειμμάτων από το 2015

Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της Χώρας – που εγκρίθηκε με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 Δεκεμβρίου 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- αναφέρεται χαρακτηριστικά ως προτεραιότητα: «Η αξιοποίηση της ενεργοβόρου εγχώριας βιομηχανίας (τσιμεντοβιομηχανία, κεραμοποιία κ.λπ.) για την απορρόφηση των παραγόμενων εναλλακτικών καυσίμων και διερεύνηση δυνατοτήτων σε υποδομές συνεπεξεργασίας / συναποτέφρωσης».

Για να επιτευχθεί δε αυτός ο σκοπός, στις ειδικές δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων προβλέπεται η σύναψη εθελοντικών συμφωνιών με φορείς της βιομηχανίας για την απορρόφηση δευτερογενών υλικών και καυσίμων προς ανάκτηση ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Σωκράτης Φάμελλος υπέγραψε εθελοντική συμφωνία συνεργασίας με την Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ στις 3 Ιουλίου 2019 με τίτλο «Για την αξιοποίηση δευτερογενών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία, στο πλαίσιο της βιομηχανικής συμβίωσης και της κυκλικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Στόχος η μείωση εκπομπών CO2 κατά 35% έως το 2030

Ο όμιλος έχει θέσει 20 στόχους οι οποίοι εστιάζουν σε τέσσερις πυλώνες που έχουν καθοριστεί ως ουσιώδεις και διέπονται από τις αρχές καλής διακυβέρνησης, διαφάνειας και επιχειρηματικής ηθικής.