Φώτο: ΑΔΜΗΕ

ΑΔΜΗΕ: Σε λειτουργία το σύστημα διαχείρισης διασυνοριακών συνδέσεων 

«Με την υλοποίησή του νέου συστήματος XBMS (Cross-border Management System), παρέχονται στους συμμετέχοντες της αγοράς σύγχρονα και ευέλικτα state of the art εργαλεία χρήσης των διασυνδέσεων της Ελλάδας», αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ.

Την επιτυχημένη έναρξη λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης διασυνοριακών συνδέσεων στις 22 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Μέσω της υλοποίησης του νέου συστήματος XBMS δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες στην αγορά η «χρήση» ευελικτών και σύγχρονων εργαλείων των ελληνικών διασυνδέσεων. 

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο Διαχειριστής: «Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνει την επιτυχή έναρξη λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης διασυνοριακών διασυνδέσεων στις 22 Ιουνίου 2020.
Με την υλοποίησή του νέου συστήματος XBMS (Cross-border Management System), ο Διαχειριστής εκπληρώνει τη δέσμευσή του να παρέχει στους συμμετέχοντες της αγοράς σύγχρονα και ευέλικτα state of the art εργαλεία χρήσης των διασυνδέσεων της Ελλάδας.

Με την υλοποίηση των αγορών του Target Model, θα καταστεί δυνατή η σύζευξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας με τις γειτονικές Ευρωπαϊκές αγορές επόμενης ημέρας μέσω του διασυνοριακού συστήματος XBMS, καθώς και η σύζευξη της χώρας με το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεχούς ενδοημερήσιας αγοράς, XBID».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικά Καλώδια: Εντός χρονοδιαγράμματος η διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

Το έργο πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο, τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ως το τέλος του έτους η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου

Η παραγωγή του υποβρύχιου καλωδίου μήκους 135 χλμ. εξελίσσεται κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η πρώτη διασύνδεση της Κρήτης θα καλύπτει το 34% της απαιτούμενης ενέργειας του νησιού.