Φώτο: Ακριτας

Ακρίτας: Μικρή πτώση 1% στον κύκλο εργασιών το 2019

Η μείωση κατά -5,9% των πωλήσεων μη επενδεδυμένης μοριοσανίδας καλύφθηκε από την αύξηση των πωλήσεων επενδεδυμένης μελαμίνης κατά 4,1%.

Στα 28,8 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Ακρίτας το 2019, ελαφρά μειούμενος κατά 1%, γεγονός το οποίο οφείλεται στην αναδιάρθρωση του μείγματος πωλήσεων. Σημειώνεται ότι η μείωση κατά -5,9% των πωλήσεων μη επενδεδυμένης μοριοσανίδας καλύφθηκε από την αύξηση των πωλήσεων επενδεδυμένης μελαμίνης κατά 4,1%.

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, ο δείκτης EBITDA (προσαρμοσμένος για τη μη ενσωμάτωση έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων επιβαρύνσεων) σε επίπεδο Ομίλου παρέμεινε στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το προηγούμενο έτος, καθώς διαμορφώθηκε σε 24.518 ευρώ έναντι 1.517 ευρώ το 2018. Σύμφωνα με την εταιρεία, η σταθεροποίηση των αποτελεσμάτων διαμορφώθηκε παρά την αρνητική επίδραση από το υψηλό κόστος αγοράς ξυλείας το 1ο τρίμηνο του 2019 λόγω της αναγκαιότητας προμήθειας που προέκυψε εκείνη την περίοδο, και η οποία εκτιμάται σε περίπου 500.000 ευρώ.

Η βιομηχανία Ακρίτας, διατήρησε εντός του 2019 τον ηγετικό της ρόλο στον κλάδο της τεχνητής ξυλείας. Συνεχίζοντας την υλοποίηση της στρατηγικής της και την εστίαση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. η εταιρεία ενίσχυσε περεταίρω το μερίδιό της στα επενδεδυμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε μια αναδιάρθρωση των αγορών στόχων του εξωτερικού, διατηρώντας το εξωστρεφές της προφίλ.

Τον Σεπτέμβριου του 2019 ολοκληρώθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρίας. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω καταβολής μετρητών και κεφαλαιοποίησης δανειακών υποχρεώσεων χωρίς δικαίωμα ψήφου, συνολικού ύψους 20,4 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αναδιαρθρώθηκε ο δανεισμός της εταιρείας, με γνώμονα τη βιωσιμότητα και το επιχειρησιακό της πλάνο, που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του χρηματοοικονομικού κόστους, τη βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης και την αποκλιμάκωση του συνολικού δανεισμού της εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Προχωράει σε κοινό ομολογιακό δάνειο 25 εκατ. ευρώ

To κοινό ομολογιακό δάνειο με την Εθνική Τράπεζα και την “NBG BANK MALTA LIMITED”, με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα είναι διάρκειας τριών ετών εξοφλητέο στην λήξη του.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Αντώνιος Καραδελόγλου νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ

Ο κ. Αντώνιος Καραδελόγλου είναι χημικός, πτυχιούχος του Παν. Πατρών και αποτελεί στέλεχος της ΣΙΔΜΑ από το 2010. Από τον Ιανουάριο του 2013 κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή της Εταιρείας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δέσμευση της Σωληνουργείας Κορίνθου για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα

Το πλάνο της προκειμένου να γίνει το 2020 ο πρώτος παγκοσμίως παραγωγός σωλήνων χάλυβα που οι δραστηριότητες του είναι μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα ανέλυσε η Σωληνουργεία Κορίνθου.