ΓΔ: 790.22 -1.90% Τζίρος: 37.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:06:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ακριτας

Αύξηση κατά 54% εμφάνισε ο κύκλος εργασιών της Ακρίτας για το 2021

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) της εισηγμένης ανήλθαν στα €3,6 εκατ. έναντι €2,0 εκατ. κατά την προηγούμενη χρήση.

Κατά 54% αυξήθηκε ο τζίρος της εταιρείας Ακρίτας για το 2021, όπου διαμορφώθηκε σε 36,8 εκατ. ευρώ έναντι 23,9 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Επίσης τα EBITDA διαμορφώθηκαν για φέτος σε 3,6 εκατ. ευρώ έναντι 2,0 εκατ. ευρώ το 2020.

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ακρίτας:

Το 2021 αποτέλεσε μία περίοδο αποκατάστασης της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με έντονες όμως πληθωριστικές πιέσεις που χαρακτηρίζονταν από συνεχείς αυξήσεις του κόστους των α' υλών αλλά και του κόστους ενέργειας. Μέσα στο περιβάλλον αυτό υψηλής ανάπτυξης αλλά και πληθωρισμού, η Ακρίτας συνέχισε την απρόσκοπτη εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδιασμού, ενισχύοντας περεταίρω τις αποδόσεις της με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών αλλά και της λειτουργικής της κερδοφορίας.

Ειδικότερα ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση περίπου 54%, διαμορφούμενος σε 36,8 εκατ. ευρώ έναντι 23,9 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση. Η επίδοση αυτή, που αντανακλά την επιτυχή υλοποίηση της εμπορικής στρατηγικής της Εταιρίας, συνδυάζεται τόσο με την αύξηση της μέσης ανά μονάδα τιμής πώλησης, όσο και με την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η αύξηση αυτή του κύκλου εργασιών σε συνδυασμό με την βελτιούμενη παραγωγικότητα και την ορθή διαχείριση του κόστους λειτουργίας, βελτίωσε σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας της Εταιρείας με τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται σε 3,6 εκατ. ευρώ έναντι 2,0 εκατ. ευρώ (ή έναντι €1,1 εκατ. σε επίπεδο προσαρμοσμένου EBITDA) κατά την προηγούμενη χρήση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Νοέμβριο 2021 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η καταβολή από τον ΟΑΕΔ της ενίσχυσης του Ν. 1767/88 για την επιδότηση του κόστους μισθοδοσίας βιομηχανικών επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών, ποσού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ το οποίο συμψηφίστηκε με υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις ενισχύοντας την κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε η πώληση βιομηχανικού κτιρίου επιφάνειας 6.313,30 τ.μ. στη Μαγούλα Αττικής έναντι συνολικού τιμήματος 2,85 εκατ. ευρώ, με το οποίο απομειώθηκε ισόποσα ο δανεισμός της Εταιρίας.

Το 2022 χαρακτηρίζεται από τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα που δημιουργούνται τόσο εξαιτίας του Ρώσσο – Ουκρανικού πολέμου, όσο και της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, ενώ δεν πρέπει να παραβλεφθεί και η δυνητική εξέλιξη της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, η Εταιρία συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου με εστίαση:

  1. Στη συστηματική παρακολούθηση των εξελίξεων στις αγορές α' και β' υλών με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση σε επίπεδο κόστους και επάρκειας.
  2. Στην υλοποίηση της στρατηγικής ανακύκλωσης απορριμμάτων ξυλείας και επαναχρησιμοποίησής τους στην παραγωγή.
  3. Στη συνεχή διαφοροποίηση έναντι του ανταγωνισμού σε επίπεδο τόσο ποιότητας προϊόντος όσο και παρεχόμενων υπηρεσιών/εξυπηρέτησης, με διαρκή ενίσχυση του χαρτοφυλακίου προϊόντων.
  4. Στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους της εταιρίας.
  5. Στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών σε θέματα αειφορίας και περιορισμού του ενεργειακού της αποτυπώματος.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sarantis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Sarantis: Ξεκινάει στις 10/06 η διανομή μερίσματος 0,14 ευρώ ανά μετοχή

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.915.273 μετοχές που κατέχει η εταιρεία προσαυξάνει το μέρισμα των λοιπών μετόχων και συνεπώς το συνολικό μεικτό ποσό του μερίσματος ανά μετοχή ανέρχεται σε 0,14933796 ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΟΝ: Άνοδος 34% του τζίρου στο α' τρίμηνο, ανήλθε στα 44 εκατ. ευρώ

Οι θετικές επιδόσεις αφορούν σε όλες τις εταιρείες εκτός της Ουκρανίας λόγω των γνωστών δυσμενών συνθήκων που έχουν δημιουργηθεί από τη ρωσική εισβολή. Ωστόσο η ουκρανική θυγατρική ετέθη σε ελεγχόμενη επανεκκίνηση με προοδευτική ενεργοποίηση των πωλήσεων.