ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
elefsina_naypigeio
Ναυπηγεία Ελευσίνας, πηγή: Shutterstock

Κρίνεται η τύχη της αμερικανικής επένδυσης στην Ελευσίνα

Η αμερικανική DFC είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τη διάσωση των ναυπηγείων από την ONEX και ο Α. Γεωργιάδης συγκαλεί σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους για να «ξεκολλήσει» η διαδικασία.

Κρίσιμο θα είναι το τριήμερο που ακολουθεί για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας και την τύχη της αμερικανικής επένδυσης μέσω της ONEX που στηρίζει επίσημα ο κυβερνητικός χρηματοδοτικός οργανισμός των ΗΠΑ, DFC.

Η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω της εταιρίας ONEX Shipyards από τον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό DFCgov, που έλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επισπεύδει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης από τα συναρμόδια υπουργεία, Άμυνας και Ανάπτυξης με βάση την τελευταία παράταση που λήγει σήμερα.

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του BD, ο υπουργός Ανάπτυξης αναμένεται να καλέσει σε συνάντηση έως το τέλος της εβδομάδας τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να δοθεί οριστική λύση και να προχωρήσει η εξυγίανση – διάσωση των ναυπηγείων.

Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν η ΟΝΕΧ Shipyards και o νυν βασικός μέτοχος των Ναυπηγείων Ελευσίας, Νικόλαος Ταβουλάρης, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα εμφανιστεί εκπρόσωπος του έτερου βασικού μετόχου της, της AXIS ή αν αυτή θα εκπροσωπηθεί από τον Ν. Ταβουλάρη.

Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη της κυβέρνησης μέσω των εμπλεκόμενων υπουργείων είναι να προχωρήσει η διαδικασία όπως έχει ήδη γίνει για το Νεώριο Σύρου και έχει προσυμφωνηθεί από τον Μάιο του 2019 μεταξύ της Onex και του Ν. Ταβουλάρη.

Η έμπρακτη στήριξη της αμερικανικής υπηρεσίας χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων (DFC), είναι σημαντική για την επενδυτική δραστηριότητα που εκφράζεται για τα ναυπηγεία όσο και για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Στη συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαριστεί προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για καθυστερήσεις και να ασκηθεί η δέουσα πίεση ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία, αναφέρουν πληροφορίες του Business Daily.

Άλλωστε, ο υπουργός Aνάπτυξης, σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε στη δημοσιότητα και την επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της αμερικανικής DFC,'Ανταμ Μπόλερ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η επένδυση στο ναυπηγείο της Ελευσίνας θα δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό δίκτυο το οποίο θα βοηθήσει και θα εξυπηρετήσει τη μεταφορά LNG από την Αμερική και την Δυτική Αφρική στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Στην ίδια επιστολή τονίζεται η επιτυχής έκβαση της επανέναρξης των ναυπηγείων της Σύρου από την ONEX δίνει τα εχέγγυα για την αναγέννηση ενός στρατηγικού κεφαλαίου για την χώρα, που θα βοηθήσει σημαντικά και στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Άλλωστε και από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας και δη δια στόματος του υπουργού Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, στη Βουλή, είχε σημειωθεί ότι η τελευταία τρίμηνη παράταση που λήγει τέλος Ιουνίου είναι για ασκηθεί πίεση προς πάσα κατεύθυνση.

«Ελπίζω στο διάστημα αυτό, το οποίο ήδη τρέχει από αρχές Απριλίου, να γίνουν οι επαφές, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν - όχι με εμάς συμμετέχοντες - ανάμεσα στην ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Ελευσίνος αλλά και σε αυτόν που ενδιαφέρεται για να επενδύσει σε αυτά, όπως ακούμε και διατείνεται και ο ίδιος έξω, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία συμφωνία», είχε σημειώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε τονίσει τότε πως η πρωτοβουλία δεν έχει να κάνει με τον καταλογισμό ευθύνης για το τι έγινε ως τώρα, αλλά με την οριστική λύση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι αν δεν τελεσφορήσει, η διαδικασία, τότε θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο μετοχοποίησης των χρεών της επιχείρησης προς το Δημόσιο, που θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης. Η διαδικασία ωστόσο αυτή έχει δύο βασικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης και είναι οι 600 εργαζόμενοι των ναυπηγείων και το γεγονός ότι, αν τα ναυπηγεία περάσουν υπό κρατικό έλεγχο, μετά θα πρέπει, βάσει των κοινοτικών κανόνων, να λειτουργούν αποκλειστικά για προμήθειες του υπουργείου Άμυνας και δεν θα μπορούν να αναλαμβάνουν παραγγελίες τρίτων.

Η μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX ELEFSIS SHIPYARDS περιλαμβάνει, μετά από διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, την εκπόνηση σχεδίου εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο θα προβλέπει διακανονισμό οφειλών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις.

Οφειλές οι οποίες αφορούν σε περίπου 230 εκατ. ευρώ, με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Alpha Bank, στην οποία οφείλονται περίπου 80 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτές προστεθούν και οι οφειλές προς το Πολεμικό Ναυτικό οι υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αμερικανικό σχέδιο «Τρίαινα»: Επένδυση 1,4 δισ. στα ναυπηγεία

Το σχέδιο της ONEX και της αμερικανικής DFC για τα ναυπηγεία Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά. Οι φρεγάτες, η δημιουργία 4.000 θέσεων εργασίας και η κατάκτηση ισχυρής θέσης στο διεθνή ανταγωνισμό.
Pyatt
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κεφάλαια από την Ουάσιγκτον για διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να διαθέσει κεφάλαια ο χρηματοδοτικός οργανισμός DFC επιβεβαιώνει ο Τζέφρι Πάιατ. Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών στελεχών με τους Αμερικανούς.
businessdaily-Naypigeia-Elefsinas-ONEX
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπεγράφη η συμφωνία χρηματοδότησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από τον DFC

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ONEX Shipyards & Technologies, Πάνος Ξενοκώστας, αναφέρθηκε στη συμβολή τόσο της αμερικανικής όσο και της ελληνικής κυβέρνησης για να επιτευχθεί η συμφωνία.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεμπλοκάρει με εντολή του πρωθυπουργού η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Νομοθετική ρύθμιση εντός 15θημέρου, ώστε να ξεπεραστούν τυπικά εμπόδια και να κατατεθεί στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης από την ONEX. Νέα δεδομένα για την αμυντική βιομηχανία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
sunantiseis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ιταλικός κολοσσός Fincantieri μπαίνει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ο αντιπρόεδρος του ιταλικού ναυπηγικού και αμυντικού ομίλου εκδήλωσε επίσημα το ενδιαφέρον του στους υπουργούς Ανάπτυξης και Άμυνας. Αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου εξυγίανσης από την ONEX στο δικαστήριο.