elefsina_naypigeio
Ναυπηγεία Ελευσίνας, πηγή: Shutterstock

Κρίνεται η τύχη της αμερικανικής επένδυσης στην Ελευσίνα

Η αμερικανική DFC είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τη διάσωση των ναυπηγείων από την ONEX και ο Α. Γεωργιάδης συγκαλεί σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους για να «ξεκολλήσει» η διαδικασία.

Κρίσιμο θα είναι το τριήμερο που ακολουθεί για το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας και την τύχη της αμερικανικής επένδυσης μέσω της ONEX που στηρίζει επίσημα ο κυβερνητικός χρηματοδοτικός οργανισμός των ΗΠΑ, DFC.

Η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω της εταιρίας ONEX Shipyards από τον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό DFCgov, που έλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, επισπεύδει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης από τα συναρμόδια υπουργεία, Άμυνας και Ανάπτυξης με βάση την τελευταία παράταση που λήγει σήμερα.

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του BD, ο υπουργός Ανάπτυξης αναμένεται να καλέσει σε συνάντηση έως το τέλος της εβδομάδας τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να δοθεί οριστική λύση και να προχωρήσει η εξυγίανση – διάσωση των ναυπηγείων.

Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν η ΟΝΕΧ Shipyards και o νυν βασικός μέτοχος των Ναυπηγείων Ελευσίας, Νικόλαος Ταβουλάρης, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα εμφανιστεί εκπρόσωπος του έτερου βασικού μετόχου της, της AXIS ή αν αυτή θα εκπροσωπηθεί από τον Ν. Ταβουλάρη.

Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη της κυβέρνησης μέσω των εμπλεκόμενων υπουργείων είναι να προχωρήσει η διαδικασία όπως έχει ήδη γίνει για το Νεώριο Σύρου και έχει προσυμφωνηθεί από τον Μάιο του 2019 μεταξύ της Onex και του Ν. Ταβουλάρη.

Η έμπρακτη στήριξη της αμερικανικής υπηρεσίας χρηματοδότησης αναπτυξιακών έργων (DFC), είναι σημαντική για την επενδυτική δραστηριότητα που εκφράζεται για τα ναυπηγεία όσο και για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Στη συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαριστεί προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για καθυστερήσεις και να ασκηθεί η δέουσα πίεση ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία, αναφέρουν πληροφορίες του Business Daily.

Άλλωστε, ο υπουργός Aνάπτυξης, σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε στη δημοσιότητα και την επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της αμερικανικής DFC,'Ανταμ Μπόλερ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως η επένδυση στο ναυπηγείο της Ελευσίνας θα δημιουργήσει ένα πολύ σημαντικό δίκτυο το οποίο θα βοηθήσει και θα εξυπηρετήσει τη μεταφορά LNG από την Αμερική και την Δυτική Αφρική στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Στην ίδια επιστολή τονίζεται η επιτυχής έκβαση της επανέναρξης των ναυπηγείων της Σύρου από την ONEX δίνει τα εχέγγυα για την αναγέννηση ενός στρατηγικού κεφαλαίου για την χώρα, που θα βοηθήσει σημαντικά και στην αύξηση των θέσεων εργασίας.

Άλλωστε και από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας και δη δια στόματος του υπουργού Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, στη Βουλή, είχε σημειωθεί ότι η τελευταία τρίμηνη παράταση που λήγει τέλος Ιουνίου είναι για ασκηθεί πίεση προς πάσα κατεύθυνση.

«Ελπίζω στο διάστημα αυτό, το οποίο ήδη τρέχει από αρχές Απριλίου, να γίνουν οι επαφές, οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν - όχι με εμάς συμμετέχοντες - ανάμεσα στην ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Ελευσίνος αλλά και σε αυτόν που ενδιαφέρεται για να επενδύσει σε αυτά, όπως ακούμε και διατείνεται και ο ίδιος έξω, έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία συμφωνία», είχε σημειώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε τονίσει τότε πως η πρωτοβουλία δεν έχει να κάνει με τον καταλογισμό ευθύνης για το τι έγινε ως τώρα, αλλά με την οριστική λύση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι αν δεν τελεσφορήσει, η διαδικασία, τότε θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο μετοχοποίησης των χρεών της επιχείρησης προς το Δημόσιο, που θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της επιχείρησης. Η διαδικασία ωστόσο αυτή έχει δύο βασικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης και είναι οι 600 εργαζόμενοι των ναυπηγείων και το γεγονός ότι, αν τα ναυπηγεία περάσουν υπό κρατικό έλεγχο, μετά θα πρέπει, βάσει των κοινοτικών κανόνων, να λειτουργούν αποκλειστικά για προμήθειες του υπουργείου Άμυνας και δεν θα μπορούν να αναλαμβάνουν παραγγελίες τρίτων.

Η μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX ELEFSIS SHIPYARDS περιλαμβάνει, μετά από διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, την εκπόνηση σχεδίου εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο θα προβλέπει διακανονισμό οφειλών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις.

Οφειλές οι οποίες αφορούν σε περίπου 230 εκατ. ευρώ, με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Alpha Bank, στην οποία οφείλονται περίπου 80 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτές προστεθούν και οι οφειλές προς το Πολεμικό Ναυτικό οι υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Pyatt
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κεφάλαια από την Ουάσιγκτον για διάσωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να διαθέσει κεφάλαια ο χρηματοδοτικός οργανισμός DFC επιβεβαιώνει ο Τζέφρι Πάιατ. Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών στελεχών με τους Αμερικανούς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λιμάνια: Το αμερικανικό σχήμα για Αλεξανδρούπολη - Καβάλα

Κοινοπραξία υπό την ομπρέλα της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC, με συμμετοχή του fund Black Summit και ευρωπαϊκού λιμένα μπαίνει στο διαγωνισμό. Δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον η ONEX, αφοσιώνεται στα ναυπηγεία.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γρήγορες κινήσεις για εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Μέσα στον Οκτώβριο ολοκληρώνεται ο νομικός και οικονομικός έλεγχος που έχει ζητήσει η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Σχεδιάζονται επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του ναυπηγείου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη επένδυση στα Ναυπηγεία Σύρου για την αύξηση της δυναμικότητας

Σε αγορά νέας δεξαμενής προχωρά η ONEX Shipyards με δαπάνη 15 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τα πλοία που... κάνουν ουρές. Στήριξη στα ναυπηγεία και από τους Έλληνες εφοπλιστές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην ΟNEX το 51% των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση

Οι μέτοχοι των ναυπηγείων Ελευσίνας συμφώνησαν σήμερα για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών στην ΟNEX ώστε να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας με αμερικανικά κεφάλαια.