Φώτο: ΑΠΕ

ΑΔΜΗΕ: Στα 20,7 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το α΄τρίμηνο

Τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν στα 70,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 8,6% έναντι 64,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2019, ενώ τα EBITDA μειώθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση στα 51,4 εκατ. ευρώ.

Στα 20,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 22% έναντι 26,5 εκατ. το α’ τριμήνου 2019, ανήλθαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου ΑΔΜΗΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 20,9 εκατ. ευρώ, έναντι 20,6 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος σημειώνοντας αύξηση +1,3%.

Παράλληλα, τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα του ΑΔΜΗΕ στο α’ τρίμηνο 2020 ανήλθαν στα 70,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 8,6% έναντι 64,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2019. Στην αύξηση συνέτειναν η σημαντική αύξηση του εσόδου των διεθνών διασυνδετικών δικαιωμάτων η οποία αντιστάθμισε την οριακή πτώση που κατέγραψε το έσοδο από τις χρεώσεις χρήσης συστήματος το α’ τρίμηνο 2020. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 1,9% σε ετήσια βάση σε 51,4 εκατ. ευρώ έναντι 52,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2019.

Τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που έχει προγραμματίσει για το τρέχον έτος ο ΑΔΜΗΕ, παρά τις αντιξοότητες που έχει επιφέρει η πανδημική κρίση του covid-19 βρίσκονται σε πλήρη τροχιά υλοποίησης. 

Ειδικότερα:

  • Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ). Υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους των καλωδιακών τμημάτων και τους σταθμούς μετατροπής στις 10 Ιουνίου στο Ηράκλειο Κρήτης και άμεση έναρξη των εργασιών εντός των επόμενων μηνών, μετά και την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετητικών εργασιών. Η ιστορική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 36 μήνες και, ως εκ τούτου, αναμένεται να ηλεκτριστεί στα μέσα του 2023. Το πρώτο έτος λειτουργίας της υποθαλάσσιας διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος, θα εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς όλων των πολιτών της χώρας (μέσω των ΥΚΩ), ενώ οι εκπομπές CO2 του νησιού θα μειωθούν κατά 60% χάρη στο «σβήσιμο» των ρυπογόνων μονάδων.
  • Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου (προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ). Απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών στα χερσαία τμήματα του έργου σε Πελοπόννησο και Χανιά και ειδικότερα στα τμήματα Μολάοι-Τερματικό και στην υπογειοποίηση των Γραμμών Μεταφοράς στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης. Παράλληλα, ολοκληρώνεται εντός του Ιουλίου η παραγωγή του καλωδίου AC, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη μεγαλύτερη υποθαλάσσια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (μήκους 174 χλμ).
  • Διασύνδεση της Νάξου με το ΕΣΜΗΕ. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμαστική ηλέκτριση του υποβρύχιου καλωδίου 150 kV που θα συνδέσει πρώτη φορά τη Νάξο στο Σύστημα Υψηλής Τάσης μέσω της Πάρου και της Μυκόνου. Η κατασκευή του Υποσταθμού στο νησί των Κυκλάδων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, όπου και θα ηλεκτριστεί η υποθαλάσσια διασύνδεση διασφαλίζοντας πράσινη και αξιόπιστη ηλεκτροδότηση για το νησί, ιδίως τους μήνες της τουριστικής αιχμής. Το έργο εντάσσεται στη Β’ Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων και θα σημάνει την ολοκλήρωσή της.
  • Ενίσχυση της διασύνδεσης της Σύρου (προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ). Προς την ολοκλήρωσή τους βαίνουν οι εργασίες της υποθαλάσσιας διασύνδεσης της Σύρου με το ηπειρωτικό σύστημα η οποία συνιστά τη Γ΄Φάση Κυκλάδων. Η ηλέκτριση της νέας γραμμής προγραμματίζεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Με την εγκατάσταση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV, διασφαλίζεται η αξιόπιστη και οικονομική ηλεκτροδότηση των νησιών Σύρος, Πάρος, Νάξος και Μύκονος. Επιπλέον, διπλασιάζεται η ικανότητα μεταφοράς ισχύος από και προς τα νησιά των Κυκλάδων, το οποίο θέτει τις βάσεις για υψηλότερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Εθνικό Σύστημα.
  • Δ’ Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων (προϋπολογισμού 389 εκατ. ευρώ). Η τελευταία φάση διασύνδεσης του νησιωτικού συμπλέγματος θα ξεκινήσει εντός του 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2024. Η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα αφορά το νησί της Σαντορίνης και τη διασύνδεσή του για πρώτη φορά με το ΕΣΜΗΕ το 2023. Συνολικά θα διασυνδεθούν στην Υψηλή Τάση τα νησιά Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος και Σαντορίνη. Το συνολικό έργο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
  • Επέκταση Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο μέσω του Δυτικού Διαδρόμου (προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ). Ολοκληρώθηκε η υποθαλάσσια διασύνδεση στο τμήμα Ρίου-Αντιρρίου, στο πλαίσιο του «Δυτικού Διαδρόμου» που θα συνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης -μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου-Διστόμου. Εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν όλες οι χερσαίες εργασίες και να ενταχθεί η νέα γραμμή Υπερυψηλής Τάσης στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς.
  • Διασύνδεση Σποράδων (προϋπολογισμού 56 εκατ. ευρώ): Υπογράφηκαν οι συμβάσεις με τους αναδόχους των καλωδιακών τμημάτων στο τμήμα Μαντούδι Ευβοία-Σκιάθος και του υποσταθμού GIS που θα κατασκευαστεί στο νησί της Σκιάθου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν ήδη ξεκινήσει και το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2022 σηματοδοτώντας την οριστική ενίσχυση της ηλεκτρικής τροφοδότησης των Σποράδων.

Σημειώνεται πως το διοικητικό συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. προχώρησε σύμφωνα με τη Συμφωνία Μετόχων (shareholder agreement) στη διανομή μερίσματος στους μετόχους της, ποσοστού ίσου με το 50% των καθαρών κερδών για το οικονομικό έτος 2019, που αντιστοιχεί στο ποσό των 51,45 εκατ. ευρώ με συνέπεια η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. να εισπράξει μέρισμα ποσού 26,2 εκατ. ευρώ.

Για το α΄ τρίμηνο 2020, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ συνέχισε την επιτυχημένη του πορεία στην υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος με τις επενδύσεις να καταγράφουν αύξηση κατά 169% στα 51,2 εκατ. ευρώ έναντι 19 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ ο καθαρός δανεισμός του διαμορφώθηκε στα 179,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιδρύθηκε το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

Το SEleNe CC, που ιδρύθηκε από τους Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Ιταλίας (TERNA SpA), της Ρουμανίας (Transelectrica) και της Βουλγαρίας (ESO-EAD) έχει συμβουλευτικές αρμοδιότητες.