Φώτο: ΑΠΕ

Στο τελευταίο τετράμηνο του έτους η πώληση του δεύτερου πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ

Επίσης, τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την πώληση «πακέτου» μετοχών της Αριάδνη Interconnection, για την οποία η State Grid έχει εκφράσει ενδιαφέρον.

Στο τρίτο τετράμηνο του έτους προγραμματίζεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση δεύτερου πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν πηγές στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του ΑΔΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική State Grid κατέχει ποσοστό 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από το 2016 και, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη τότε, έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην επόμενη πώληση μετοχών.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει «σήμα» για προσέλκυση επενδυτών στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με τους διαγωνισμούς για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και για την συμμετοχή επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Αριάδνη» που κατασκευάζει την «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δικτύων, στην εισαγωγή εξειδικευμένης και υψηλής τεχνογνωσίας αλλά και στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση των επενδύσεων που απαιτούνται προκειμένου να παρέχεται, σε όλους τους παραγωγούς, η δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η αξιοπιστία και ευστάθεια λειτουργίας των δικτύων,

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι τον Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης «πακέτου» μετοχών της Αριάδνη Interconnection, για την οποία επίσης η State Grid έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά μειοψηφικού (20%) ποσοστού. Οι συμβάσεις για την χρηματοδότηση και κατασκευή της διασύνδεσης Ηράκλειο - Αττική υπεγράφησαν πρόσφατα και η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά.

Προτεραιότητα τόσο για το υπουργείο όσο και για τον ΑΔΜΗΕ αποτελεί εν τω μεταξύ η ολοκλήρωση του λεγόμενου «Δυτικού Διαδρόμου» του δικτύου υπερυψηλής τάσης στην Πελοπόννησο για τον οποίο απομένει η κατασκευή μόλις δύο πυλώνων, που έχουν «σκοντάψει» σε τοπικές αντιδράσεις. Η ολοκλήρωση του έργου θα επιτρέψει την λειτουργία της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη σε πλήρη ισχύ (από κατασκευής λειτουργεί χαμηλότερα από την πλήρη δυναμικότητά της) και θα ανοίξει επίσης το δρόμο για εγκατάσταση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πελοπόννησο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ιδρύθηκε το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη

Το SEleNe CC, που ιδρύθηκε από τους Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Ιταλίας (TERNA SpA), της Ρουμανίας (Transelectrica) και της Βουλγαρίας (ESO-EAD) έχει συμβουλευτικές αρμοδιότητες.