ΓΔ: 1386.84 0.42% Τζίρος: 45.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:13:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Brite Solar

Η ελληνική εταιρεία που διακρίθηκε για «πράσινη» καινοτομία

Χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας εξασφάλισε η Brite Solar. Παράγει ειδικό φωτοβολταϊκό γυαλί που μπορεί να δώσει λύση στην ενεργειακή αυτονομία θερμοκηπίων και κτιρίων.

Η ελληνική εταιρεία Brite Solar βρέθηκε ανάμεσα στις 64 εταιρείες που επιλέχθηκαν για να λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας στο πλαίσιο του προγράμματος που θέλει να ενισχύσει τις προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων του ευρωπαϊκού Green Deal.

Το EIC Accelerator αποτελεί ένα από τα πιο ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα, όπου συμμετέχουν σημαντικές εταιρείες καινοτομίας από όλη την Ευρώπη, με τις προτάσεις που επιλέχθηκαν να περιλαμβάνουν προτάσεις από την αυτοκινητοβιομηχανία, την αεροδιαστημική και τη ναυτιλία, μέχρι τεχνολογίες του Internet of Things. Στόχος, το σύνολο των πρωτοβουλιών που υποστηρίζονται να βοηθήσουν την Ευρώπη να έχει ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέχρι το 2050.

Η Brite Solar από τη Θεσσαλονίκη, που θα λάβει μέρος από τα 307 εκατ. ευρώ τα οποία θα διαθέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, κατασκευάζει ημιδιάφανα ηλιακά φωτοβολταϊκά γυαλιά της πρωτοποριακής τεχνολογίας Dye Sensitized Solar Cells (DSSC) για την ανάπτυξη ενεργειακά αυτόνομων θερμοκηπίων και κτηρίων. 

Το 2009 ιδρύθηκε η εταιρεία από τον Γιώργο Τσελεπίδη και Νίκο Κανόπουλο, με την ομάδα τους να αποτελείται από διδάκτορες με πολυετή εμπειρία στην έρευνα και την τεχνολογία και να περιλαμβάνει Ηλεκτρονικούς, Φυσικούς και Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς. Η Brite Solar δημιουργήθηκε με σκοπό να βρεθεί λύση για το ενεργειακό κόστος της λειτουργίας των θερμοκηπίων που αποτελούν μέχρι σήμερα, τη μόνη τεχνολογική λύση για να καλυφθεί η παραγωγή τροφής σε έναν πλανήτη που το 2050 αναμένεται να έχει 9 δισ. πληθυσμό.

Ήδη τα δυο πρώτα θερμοκήπια που θα έχουν το γυαλί της Brite Solar λειτουργούν στην Ολλανδία, καλύπτοντας μια συνολική επιφάνεια 1.200 τ.μ., με το ειδικό γυαλί της εταιρείας να επιτρέπει το 75% του φωτός να περνάει, ενώ τα μικροσκοπικά ηλιακά πάνελ που είναι ενσωματωμένα στο γυαλί θα παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται το θερμοκήπιο για να λειτουργήσει αυτόνομα.

Στους στόχους της Brite Solar βρίσκεται και η επέκταση στην αγορά της Κίνας, που έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια για εξοικονόμηση και καθαρή ενέργεια, ενώ διαθέτει και πάρα πολλά θερμοκήπια. Όπως έχουν δηλώσει και οι ιδιοκτήτες της Brite Solar, ακόμα ένας στόχος της εταιρείας είναι η εισαγωγή σε χρηματιστήριο μέχρι το 2022.

Η τεχνολογία της Brite Solar, εκτός από τα θερμοκήπια, μπορεί να εφαρμοστεί επίσης και σε κτίρια γραφείων, καθώς λόγω της τεχνολογίας, η παραγωγή ενέργειας μπορεί να γίνει και με διάχυτο εσωτερικό φωτισμό. Το όφελος από την εφαρμογή των τεχνολογιών της Brite Solar είναι η ενεργειακή αυτονομία κτιρίων και θερμοκηπίων και η μείωση των εκπομπών αερίων του άνθρακα που πλήττουν το περιβάλλον και το μέλλον μας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Πρόοδος και προκλήσεις για πράσινη μετάβαση και ενεργειακή ασφάλεια

Οι αναλυτές της τράπεζας εξετάζουν τη μεγάλη σημασία του πυλώνα Ενέργειας – Πράσινης Μετάβασης, τον οποίον η Eurobank ανέδειξε μεταξύ των κλάδων με τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, τα επόμενα χρόνια.