ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανάβει «πράσινο» η Κομισιόν στην εξαγορά των Νηρεύς - Σελόντα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Άμεσα αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης της DG Comp στο κοινό σχήμα των εταιρειών Andromeda, Νηρεύς και Σελόντα που ελέγχει το 37% της ευρωπαϊκής παραγωγής ψαριών.

Θέμα ημερών εκτιμάται ότι είναι η γνωστοποίηση της τελικής απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) για την υπόθεση που αφορά στην απόκτηση του κοινού ελέγχου των εταιρειών Andromeda, Νηρεύς και Σελόντα από το επενδυτικό σχήμα Amerra Capital Management LLC (κύριος μέτοχος του Ομίλου Andromeda) και Mubadala Investment Company.

Στο βαθμό που οι Βρυξέλλες δώσουν το «πράσινο» φως, αναμένεται να «τρέξουν» και οι απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της τριπλής συγχώνευσης. Ο στόχος είναι έως το τέλος του έτους το εγχείρημα να έχει βρεθεί σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι όλοι οι μηχανισμοί και στις τρεις εταιρείες βρίσκονται σε πλήρη ενεργοποίηση και αναμένουν την τελική έγκριση από την ευρωπαϊκή αρχή, ώστε το νέο σχήμα να είναι άμεσα σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα.  

Επί του διαδικαστικού, άμεσα αναμένεται να «τρέξει» και το μετοχικό ζήτημα, το οποίο αφορά την υποβολή Δημοσίων Προτάσεων στις δύο εταιρείες των νέων αγοραστών προς τους μετόχους μειοψηφίας.  Επίσης, οι σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα του ισχυρού σχήματος ιχθυοκαλλιέργειας που θα προκύψει από την συγχώνευση Νηρέα, Σελόντα, Ανδρομέδα, προβλέπουν κοινό εμπορικό brand και διεύρυνση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου με νέα είδη. 

Πάντως, οι μέχρι τώρα καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί από την ημερομηνία γνωστοποίησης της εξαγοράς των εταιρειών Νηρεύς και Σελόντα από το σχήμα Amerra - Mubadala «μετρούν»15 μήνες, εξέλιξη που σίγουρα δεν ικανοποιεί τους νέους μετόχους, ενώ «πιέζει» σημαντικά την οικονομική ευελιξία των Σελόντα και Νηρέα και δη σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές σε τσιπούρα και λαβράκι καταγράφουν χαμηλό πενταετίας.

Εκποίηση ιχθυοτροφείων

Βέβαια, μια παράμετρος που «στοίχισε» σχεδόν ένα εξάμηνο στην εξέλιξη του διαδικασίας αφορά στο κομμάτι της «συμμόρφωσης» στις προϋποθέσεις που έθεσε στην αρχική της απόφαση, τον Φεβρουάριο, η DG Comp σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να εκποιηθούν ιχθυοτροφεία που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας και εκκολαπτήρια που παράγουν 50 εκατ. τεμάχια γόνου των δύο εξαγορασθέντων εταιρειών.

Όπερ και εγένετο και μετά από τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, προτιμητέος επενδυτής για τα εκποιούμενα assets αναδείχθηκε η σύμπραξη Diorasis International και Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς. 

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό deal αφορά στη πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 79,6% της Σελόντα στην Andromeda και η ενοποίηση τους για τη δημιουργία ενός κοινού σχήματος. Ο  νέος όμιλος που θα δημιουργήσει υπολογίζεται ότι θα ελέγχει περίπου 70.000 τόνους παραγωγής, που μεταφράζεται σε περίπου 37% της παραγωγής της Ε.Ε. και 17% εάν συμπεριληφθεί και η παραγωγή της Τουρκίας και Βόρειας Αφρικής. Το όριο για την Ε.Ε. κυμαίνεται στο 15%. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο βρετανικός ιστότοπος undercurrentnews.com σε δημοσίευμά του έχει αναφέρει ότι «ο οίκος Lazard εκτιμά ότι η αξία της  εν λόγω συναλλαγής ανέρχεται σε 500 εκατ. δολ (περί τα 456 εκατ. ευρώ με βάση χθεσινές ισοτιμίες)».

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής ολοκλήρωση της συγχώνευσης των ισχυρών παιχτών της ιχθυοκαλλιέργειας, η οποία εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια αποτελεί ανοιχτό ζήτημα για το κλάδο, θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις στο εγχώριο επιχειρείν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνοϊσπανικός γίγαντας 450 εκατ. στις ιχθυοκαλλιέργειες

Στην επιχειρηματική ομπρέλα της ισπανικής Andromeda περνούν Νηρέας και Σελόντα. Φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν με αξιώσεις τις τουρκικές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, προχωρώντας σε επενδύσεις και επανατοποθέτηση προϊόντων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε η εξαγορά Νηρέα, Σελόντα από την Andromeda Seafood

«Πράσινο φως» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εξαγορά των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας Νηρέας και Σελόντα από την Andromeda Seafood. «Στόχος μας να ορίσουμε νέα πρότυπα απόδοσης στην ιχθυοκαλλιέργεια«, τόνισε ο Thor Talseth.
Arivia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με νέα θυγατρική μπαίνει η Arivia στην αγορά του τυριού

Τη νέα θυγατρική Aring με έδρα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης ίδρυσε η Arivia, που έχει περάσει από τον περασμένο Οκτώβριο στον έλεγχο του ομίλου Upfield. Στελέχη της Upfield στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας.