Αντλεί 500 εκατ. ευρώ η Viva για τις τραπεζικές δραστηριότητες

Η Viva Wallet προσανατολίζεται σε έκδοση μετοχών νεοσύστατης εταιρείας στην οποία θα μεταφέρονται όλα τα τραπεζικά δάνεια που θα χορηγεί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τις φιλοδοξίες της στον τραπεζικό τομέα αφού απέκτησε τραπεζική άδεια μέσω της εξαγοράς της Praxia Bank, θα επιχειρήσει να εκπληρώσει η Viva Wallet προχωρώντας στην άντληση 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters

H Viva Wallet έχει προσλάβει, σύμφωνα με το πρακτορείο, την Jefferies ως σύμβουλο για νέα έκδοση μετοχών σε νεοσύστατη νομική οντότητα του ομίλου της Viva Wallet, η οποία θα αναλάβει τον τομέα των τραπεζικών δανείων.

Αυτή η διευθέτηση γίνεται, όπως εξηγούν οι πηγές που επικαλείται το Reuters, επειδή η Viva επιδιώκει να γίνει «νεοτράπεζα» (neobank) δηλαδή, μια αμιγώς ψηφιακή τράπεζα χωρίς χαρτοφυλάκιο τραπεζικών δανείων τα οποία αμέσως μετά την έκδοση τους και εντός 24 ωρών θα μεταφέρονται στη νεοσύστατη θυγατρική ώστε να απομακρύνεται ο κίνδυνος από τον ισολογισμό της Viva.

Με τη νέα έκδοση η Viva σκοπεύει να διαθέσει στους επενδυτές μετοχές αυτού του νέου οχήματος ειδικού σκοπού. Η Viva σήμερα προσφέρει υπηρεσίες πληρωμών μέσω cloud σε 23 ευρωπαϊκές χώρες και σε 3 νομίσματα, δηλαδή σε ευρώ, λίρα Αγγλίας και λέι Ρουμάνιας.

Τον Ιανουαρίο ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά της πρώτης ελληνικής ψηφιακής τράπεζας Praxia Bank, από τον πρώην κορυφαίο στέλεχος της Barclay's Μπομπ Ντάιαμοντ. Η συναλλαγή αυτή εγκρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος στις αρχές Αυγούστου, αναφέρει το Reuters, ενώ και για την έκδοση των 500 εκατ. ευρώ αναφέρεται οτι έχει άναψει «πράσινο φως» από τις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε αύξηση κεφαλαίου για την απεμπλοκή από την Praxiabank προχωρά ο Μπ. Ντάιαμαντ

Η Atlas Merchant Capital προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ στην Praxiabank χρήματα που θα διοχετευθούν για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων της τράπεζας κυρίως την αποζημίωση του προσωπικού.