Φώτο: ΑΠΕ

Στην Viva περνάει η Praxia Bank, αποσύρθηκε η Παγκρήτια

Η Viva ενισχύει αποφασιστικά τη θέση της στην αγορά με την απόκτηση τραπεζικής άδειας. Πηγές της Παγκρήτιας σημειώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συμφωνία για την απόκτηση της Praxia Bank πέτυχε η Viva με τον βασικό μέτοχο της τράπεζας Μπομπ Ντιάμοντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Viva ανέλαβε την δέσμευση να καλύψει το σύνολο των δαπανών της Praxia που θα προκύψουν μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται η έγκριση της συναλλαγής από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στελέχη της Viva ενημερώνουν ήδη αναλυτικά για την συναλλαγή την ΤτΕ.

Με την εξαγορά της Praxia, η Viva αποκτά τραπεζική άδεια ενισχύοντας αποφασιστικά την θέση της στην αγορά. Σημειώνεται οτι η Viva παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε το due dilligence της Praxia από την Παγκρήτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός μέτοχος της Praxia, Μπομπ Ντάιαμοντ, βρίσκονταν σε παράλληλες διαπραγματεύσεις με Παγκρήτια και Viva επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσει το τίμημα.

Όπως ανακοινώθηκε από την Παγκρήτια: «Ολοκληρώθηκε το due diligence μεταξύ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της PRAXIA Bank, χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Η Παγκρήτια Τράπεζα συνεχίζει αυτόνομα το επιχειρηματικό της σχέδιο».

Πηγές της Παγκρήτιας σημειώνουν ότι η απόκτηση της Praxia εντάσσονταν σε συγκεκριμένο πλαίσιο και οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Praxia βρέθηκε σε αδιέξοδο μετά την απόφαση του βασικού μετόχου της τράπεζας, του Atlas Merchant Capital (επενδυτικό σχήμα που βρίσκεται στον έλεγχο του άλλοτε πανίσχυρου CEO της Barclay's Μπομπ Ντάιαμοντ), να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση του business plan.

Όπως γνωστοποίησε στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα υλοποιούσε την αύξηση κεφαλαίου, για την οποία είχε δεσμευτεί, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της πρώτης αποκλειστικά ψηφιακής τράπεζας.

Αμέσως ξεκίνησε κύκλος επαφών χωρίς ωστόσο να εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον. Τελικά στις 16 Δεκεμβρίου η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της και την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την συγχώνευση.

Όπως είχε ανακοινωθεί: «Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν σήμερα βρίσκονται η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και η Praxia Bank, μετά την υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς από την Παγκρήτια. Το due diligence αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 31.01.2020. Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις καλύπτονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας που έχουν υπογράψει μεταξύ τους οι δύο πλευρές και ως εκ τούτου καμία άλλη πληροφορία δεν μπορεί στην παρούσα φάση να δημοσιοποιηθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ