Φώτο: Παπαστράτος

«Οξυγόνο» σε 21.000 επιχειρήσεις Μικρής Λιανικής από την Παπαστράτος

Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος εξηγεί στο BusinessDaily τους στόχους του προγράμματος «Συνεχίζουμε Μαζί» και καλεί επιχειρήσεις άλλων κλάδων να στηρίξουν τη Μικρή Λιανική.

«Ελπίζουμε αυτή η πρωτοβουλία να γίνει φάρος και για άλλες επιχειρήσεις των άλλων κλάδων που συναλλάσονται με την Μικρή Λιανική, να ενισχύσουν τις προσπάθειες των 21.000 επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας». Με αυτά τα λόγια, ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος περιγράφει τις προσδοκίες τους για την εξέλιξη της πρωτοβουλίας «Συνεχίζουμε Μαζί», που έχει στόχο τη στήριξη της Μικρής Λιανικής.

Το πρόγραμμα «Συνεχίζουμε Μαζί» έρχεται για να λειτουργήσει συμπληρωματικά στα μέτρα της Πολιτείας και να δώσει «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις Μικρής Λιανικής και μέσα από τους διαφορετικούς πυλώνες του προγράμματος να διασφαλιστεί και ένα βιώσιμο μέλλον για τις επιχειρήσεις και τον κλάδο.

 

«Το πρόγραμμα της Παπαστράτος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά, και μπορεί να ενταχθούν κι άλλες δράσεις σε αυτό, ανάλογα με τις απαιτήσεις που θα δούμε ότι δημιουργούνται», σημείωσε στο BusinessDaily ο κ. Ιάκωβος Καργαρώτος.

Μετά από έρευνα που ανέθεσε η Παπαστράτος στην εταιρεία Deloitte για τις επιπτώσεις της πανδημίας στη Μικρή Λιανική, η καπνοβιομηχανία προχώρησε στο σχεδιασμό του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης του κλάδου, που μετά το ισχυρό πλήγμα που είχε δεχθεί από την οικονομική κρίση, βρέθηκε να δέχεται ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα με το lockdown που έφερε ο κορονοϊός.

«Περίπου 11.000 επιχειρήσεις Μικρής Λιανικής έκλεισαν μέσα στα χρόνια της κρίσης. Ο κλάδος που συντηρεί περίπου 43.000 εργαζομένους έπρεπε να στηριχθεί μετά και την πανδημία», υπογραμμίζει ο κ. Καργαρώτος. Συμπληρώνει επίσης πως το πρόγραμμα «Συνεχίζουμε Μαζί» από μόνο του δεν μπορεί να κάνει περισσότερα από το να δώσει μια «ανάσα» στις επιχειρήσεις αναφέροντας πως «μακάρι και οι άλλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στον κλάδο της Μικρής Λιανικής να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Παπαστράτος».

Οι πυλώνες του προγράμματος

Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, η Παπαστράτος θα δώσει πίστωση 10 εκατ. ευρώ στις 21.000 επιχειρήσεις Μικρής Λιανικής με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών σε εμπόρευμα. Το ποσό αυτό που θα δοθεί σε κάθε επιχείρηση, θα έχει έναν ορίζοντα αποπληρωμής μετά το τρίμηνο. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τα καταστήματα» αναφέρει ο κ. Καργαρώτος και τονίζει πως «δεν επιθυμούμε να λάβουμε αμέσως πίσω τα χρήματα που θα δώσουμε, αλλά να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις μέχρι τέλος του χρόνου».

Η ένταξη στο πρόγραμμα θα πραγματοποιείται εύκολα, γρήγορα και απλά, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, μέσα από την πλατφόρμα Papastratos Open.

«Η πίστωση θα δοθεί σε περίπτερα, ψιλικά, μίνι μάρκετ που πουλάνε καπνικά προϊόντα και θα είναι στοχευμένη στα σημεία που πραγματικά έχουν ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται. Θα έχει μια λογική αναλογικότητας και θα στοχεύει στην ενίσχυση των πιο αδύναμων σημείων», εξηγεί ο κ. Καργαρώτος.

Παράλληλα μεγάλο βάρος δίνεται και στην επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων, με την Παπαστράτος να έρχεται σε συμφωνία με παρόχους όπως η Vodafone, o ΗΡΩΝ, τα Public και η Intale , ώστε να προσφέρουν ελκυστικά πακέτα στους επιχειρηματίες Μικρής Λιανικής.

Ο τρίτος πυλώνας του προγράμματος αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων που θα τις βοηθήσει να σταθούν απέναντι στον ανταγωνισμό. «Θα υπάρξουν δράσεις εκπαίδευσης που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις να εξελιχθούν, αφού πρώτα έχουν εξασφαλίσει την βιωσιμότητα τους. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα δούμε αν θα προστεθούν και περισσότερες δράσεις», επισημαίνει ο κ. Καργαρώτος.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει και διεύρυνση του προγράμματος αν εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ο κ. Καργαρώτος σημείωσε πως «είναι ένα δυναμικό πρόγραμμα. Βάζουμε ένα κουμπαρά χρημάτων και αν υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον μπορεί να υπάρξει ίσως και μια επιπλέον διευκόλυνση». Προσθέτει πως από μόνη της η προσπάθεια της Παπαστράτος δεν αρκεί. «Ευελπιστούμε ωστόσο αυτή την προσπάθεια να την δουν με θετική ματιά και άλλοι κλάδοι που μπαίνουν στα περίπτερα και τους καλούμε να ακολουθήσουν», τονίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με άτοκα δάνεια στηρίζει η Παπαστράτος τις επιχειρήσεις μικρής λιανικής

Η καπνοβιομηχανία προσφέρει ρευστότητα 10 εκατ. ευρώ σε 21.000 επιχειρήσεις μικρής λιανικής και υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό τους, υποστηρίζοντας 43.000 θέσεις εργασίας στον τομέα.