«Ξύπνησε» η Επ. Κεφαλαιαγοράς και ζήτησε εξηγήσεις από MIG

Τι αναφέρει νεότερη ανακοίνωση της διοίκησης για σχολιασμό δημοσιευμάτων, σε απάντηση επιστολής της Ε.Κ. Ποιο ερώτημα μένει αναπάντητο. Προσπάθεια αντίδρασης της μετοχής.

Το έλλειμμα ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού από τις 17 Σεπτεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε από τη MIG η πρόταση CVC για την εξαγορά της Vivartia, επιχειρεί να καλύψει με καθυστέρηση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζητώντας από την εισηγμένη να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα. Την ίδια ώρα, επιχειρείται αντίδραση της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μετά το χθεσινό limit down.

Η ενημέρωση που έχει παράσχει ως τώρα η MIG για τις συζητήσεις με την CVC έχει αφήσει μεγάλα κενά, καθώς το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι υπάρχει μια απροσδιόριστου ύψους δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της θυγατρικής στη βάση της οποίας η διοίκηση της MIG αποφάσισε να εισέλθει σε αποκλειστική διαπραγμάτευση με το fund. Πληροφορίες που μετέδωσε και το Business Daily έκαναν λόγο για προσφερόμενο τίμημα μόλις 175 εκατ. ευρώ, έναντι λογιστικής αξίας της Vivartia ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο ερώτημα που έχει τεθεί είναι αν η διαδικασία που ακολουθείται διασφαλίζει ότι η MIG θα εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό τίμημα για αυτή την εξαιρετικά σημαντική συναλλαγή, δεδομένου ότι δεν άνοιξε, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποια διαδικασία υποβολής προσφορών σε εξειδικευμένο σύμβουλο, αλλά προτιμήθηκε η έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με έναν ενδιαφερόμενο και, μάλιστα, με τις πληροφορίες που υπάρχουν να κάνουν λόγο για χαμηλό συζητούμενο τίμημα. Το αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί ένα εντελώς θολό τοπίο για τις προοπτικές της MIG, με συνέπεια να τίθεται από πολλούς ακόμη και ζήτημα υπαγωγής της μετοχής στην κατηγορία επιτήρησης για την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Με τις δύο διαδοχικές, σημερινές ανακοινώσεις, η διοίκηση της MIG επιχειρεί να δημιουργήσει μια «γραμμή άμυνας» έναντι αυτών των αιτιάσεων, σημειώνοντας ότι, αφενός, οι αποφάσεις της θα βασιστούν σε γνώμη από (μη προσδιοριζόμενους) εξειδικευμένους συμβούλους και ότι, σε κάθε περίπτωση, οι μέτοχοι θα έχουν τον τελευταίο λόγο για την έγκριση της συναλλαγής. Αυτό, βέβαια, δεν απαντά στο ερώτημα γιατί η MIG δεν επέλεξε μια διαδικασία που θα επέτρεπε υποβολή προσφορών και από άλλους ενδιαφερόμενους, αλλά εισήλθε σε μια αποκλειστική διαπραγμάτευση απευθείας με την CVC.

Η μετοχή της εταιρείας συμμετοχών κερδίζει έδαφος μετά το χθεσινή «βουτιά» κατά 30% και σημείωνε λίγο πριν τις 14.00 άνοδο σε ποσοστό σχεδόν 12%. Η κεφαλαιοποίηση της MIG διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 34 εκατ. ευρώ.

Η νέα ανακοίνωση της MIG

Σε απάντηση νεώτερης επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αφορμή δημοσίευμα συγκεκριμένου ιστότοπου, η «MARFIN INVESTMENT GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» («MIG» ή «Εταιρία») επαναλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Η MIG αποφάσισε να παραχωρήσει στη «CVC CAPITAL PARTNERS» («CVC») περίοδο αποκλειστικότητας για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση συμφωνίας για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην «VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» έως και την 6/11/2020.

2. Οι όροι ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ της CVC και της MIG, περιλαμβανομένου του τιμήματος, αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η αποδοχή της κατάληξης της διαπραγμάτευσης θα αποφασισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού ληφθεί η γνώμη εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών συμβούλων διεθνούς κύρους, οι οποίοι θα έχουν αξιολογήσει το εύλογο και δίκαιο του τιμήματος και των λοιπών όρων της συναλλαγής. Οποιαδήποτε συμφωνία θα τεθεί στην έγκριση των Μετόχων της Εταιρίας.

Η MIG δεν προτίθεται να προβαίνει σε σχολιασμό πρόωρων δημοσιευμάτων και πληροφοριών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δεν εξυπηρετούν το συμφέρον της Εταιρίας. Η Εταιρία θα προβαίνει πάραυτα σε δημοσιοποίηση πληροφοριών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε:

Χωρίς να δίνει οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία για το συζητούμενο deal με τη CVC για την πώληση της Vivartia, σε σχέση με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί και χωρίς να επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τις πληροφορίες περί πολύ χαμηλού συζητούμενου τιμήματος, μόλις 175 εκατ. ευρώ, η διοίκηση της MIG επιχειρεί να καθησυχάσει τους μετόχους, διαβεβαιώνοντας σε σημερινή ανακοίνωση ότι τυχόν συμφωνία πώλησης της σημαντικότερης θυγατρικής του ομίλου θα τεθεί προς έγκριση στους μετόχους.

Δια της νεότερης ανακοίνωσης, η διοίκηση της MIG καλεί τους μετόχους να βασίζονται μόνο στις δικές της ανακοινώσεις, που όμως έχουν αφήσει τόσα ερωτήματα αναπάντητα, ώστε να γίνεται αδύνατη η εξαγωγή οποιουδήποτε ασφαλούς συμπεράσματος για τις προοπτικές του ομίλου και να τίθεται από παράγοντες της αγοράς ζήτημα υπαγωγής της μετοχής στην κατηγορία επιτήρησης για την προστασία του επενδυτικού κοινού.

Σημειώνεται πως αυτές ακριβώς οι ανησυχίες και η έλλειψη ουσιαστικής πληροφόρησης προκάλεσαν χθες limit down της μετοχής (πτώση σχεδόν κατά -30%). Σήμερα, η μετοχή σταθεροποιείται, σημειώνοντας μικρή άνοδο (1,5%) μετά τις 12.00.

Η ανακοίνωση της MIG

Την 17/9/2020 η MIG ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι, κατόπιν δεσμευτικής προσφοράς των επενδυτικών κεφαλαίων της «CVC Capital Partners» («CVC») για την αγορά του συνόλου της συμμετοχής της στην «Vivartia Συμμετοχών Α.Ε.», το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG αποφάσισε να παραχωρήσει στη CVC περίοδο αποκλειστικότητας για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση συμφωνίας έως και την 6/11/2020.

Κατά την διάρκεια της περιόδου αποκλειστικότητας η MIG θα διαπραγματευθεί με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον την κατάρτιση συμφωνίας με όρους που θα κριθούν ως εύλογοι και δίκαιοι από τα αρμόδια όργανα της Εταιρείας με τη συνδρομή εξειδικευμένου χρηματοοικονομικού συμβούλου. Οποιαδήποτε συμφωνία θα τεθεί στην έγκριση των Μετόχων της Εταιρείας.

Η MIG εφιστά την προσοχή του επενδυτικού κοινού στις αδικαιολόγητες διακυμάνσεις της τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών και επαναλαμβάνει ότι το επενδυτικό κοινό θα πρέπει να βασίζει τις επενδυτικές αποφάσεις του αποκλειστικά στις επίσημες ανακοινώσεις της Εταιρείας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρό πλήγμα στη MIG από την πανδημία, υπερδιπλάσιες ζημιές στο εξάμηνο 

Η ζημίες της MIG έφθασαν στα 85,9 εκατ. ευρώ, με τον κλάδο εστίασης της Vivartia να έχει πτώση πωλήσεων κατά 40%, ενώ πιέσεις δέχθηκαν και τα μεγέθη των περισσοτέρων εταιρειών του ομίλου.