ΓΔ: 788.81 -2.08% Τζίρος: 43.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:48:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Αντεπίθεση της ΔΕΗ σε αρνητές των ΑΠΕ με σχέδιο για αύξηση τιμολογίων

Να επιβαρύνονται με το πραγματικό -και πολύ υψηλότερο- κόστος ρεύματος όσοι Δήμοι σαμποτάρουν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ εξετάζει να εισηγηθεί στην κυβέρνηση η ΔΕΗ.

Έντονη ανησυχία στη διοίκηση της ΔΕΗ προκαλεί το ιδιότυπο κίνημα αρνητών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που προκαλούν συνεχείς εμπλοκές σε πράσινες επενδύσεις, την ώρα που η επιχείρηση σχεδιάζει να αυξήσει από 160 σε 2.000 - 3.000 μεγαβάτ την εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμες πηγές, ώστε να φθάσει μέσα στην επόμενη τριετία σε κερδοφορία 800 - 900 εκατ. ευρώ. Μια ιδέα που συζητείται είναι να πληρώνουν οι κάτοικοι νησιωτικών δήμων, που εμποδίζουν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, το πραγματικό κόστος ρεύματος, χωρίς τη γενναία επιδότηση που προσφέρουν οι υπόλοιποι καταναλωτές, μέσα από τις χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Το στοίχημα της ΔΕΗ για μεγάλη αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, όπως θα αποτυπωθεί και στο νέο business plan, δεν είναι καθόλου εύκολο. Απαραίτητη προϋπόθεση, που αφορά φυσικά όλη την αγορά, όχι μόνο την ΔΕΗ, είναι να σταματήσει να διογκώνεται το κίνημα κατά των ΑΠΕ, που συχνά καθοδηγείται από κόμματα, έχει πολιτικές στοχεύσεις, μπλοκάρει έργα μέσω αλλεπάλληλων προσφυγών στη Δικαιοσύνη, χωρίς να στηρίζεται απαραίτητα σε τεχνική τεκμηρίωση. Αν οι δήθεν οπαδοί της οικολογίας, επιμείνουν να ενοχλούνται από τις ανεμογεννήτριες στην απέναντι βουνοκορφή και όχι από τα φουγάρα της ΔΕΗ, το επενδυτικό πρόγραμμα για τις ΑΠΕ θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί.

Στο τραπέζι έχουν πέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές εισηγήσεις για την αντιμετώπισή του. Τέτοια ιδέα, που αφορά ειδικά τα νησιά, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, είναι η εξής: Όσοι Δήμοι αρνούνται συστηματικά, χωρίς τεκμηριωμένα επιχειρήματα, την διείσδυση των ΑΠΕ, τότε οι δημότες τους να καλούνται να πληρώσουν το πραγματικό κόστος του ρεύματος.

Σήμερα, οι κάτοικοι στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, παρ’ ότι το κόστος παραγωγής του ρεύματος από τις πανάκριβες μονάδες μαζούτ της ΔΕΗ είναι πολλαπλάσιο εκείνου που ισχύει για την υπόλοιπη χώρα, εντούτοις πληρώνουν τα ίδια τιμολόγια με αυτά που ισχύουν παντού. Αυτό συμβαίνει επειδή όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές «επιδοτούν» το υπερβάλλον αυτό κόστος μέσω των περίφημων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), χρέωση που επιβαρύνει οριζόντια όλα τα τιμολόγια.

Έτσι καλύπτεται το επιπλέον κόστος παραγωγής μιας κιλοβατώρας στα νησιά, το οποίο στην πραγματικότητα κοστίζει από 2 έως και 18 φορές περισσότερο από το μέσο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ. Στο τραπέζι, λοιπόν, έχει εδώ και καιρό πέσει η ιδέα ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ΟΤΑ όπου η άρνηση είναι κάθετη, χωρίς επιχειρήματα, να τους προταθεί οι δημότες τους να πληρώνουν εκείνοι την κιλοβατώρα στην πραγματική της τιμή, όχι στην επιδοτούμενη. Για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό, βέβαια, προϋπόθεση είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αντίστοιχες προσαρμογές του νόμου και των υπουργικών αποφάσεων για τις ΥΚΩ.

Αν και κάτι τέτοιο θεωρείται βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει πληθώρα αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο, εντούτοις η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε η λήψη τολμηρότερων μέτρων θεωρείται από κάποιους μονόδρομος. Από τα Άγραφα μέχρι την Τήνο - Πάρο, μέχρι την Αρκαδία, την Κεφαλλονιά και την Κρήτη, αρνητές των ΑΠΕ και δήθεν υπερασπιστές του περιβάλλοντος ανθίστανται σθεναρά στις πράσινες επενδύσεις, λαϊκίζουν και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να τις μπλοκάρουν.

Η ψηφιοποίηση, οι λιγνιτικές μονάδες και το προσωπικό

Το κεφάλαιο επιτάχυνσης των ΑΠΕ είναι το κυριότερο από όσα πρέπει να κάνει η ΔΕΗ από εδώ και πέρα. Τα υπόλοιπα που θα αποτυπώνονται στο νέο επιχειρησιακό πλάνο του Δεκεμβρίου αφορούν κυρίως 3 τομείς:

  1. Την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και το λανσάρισμα νέων εμπορικών προϊόντων, όπως αυτά για την συντήρηση και επισκευή κατοικιών από κοινού με ιδιώτες. Tέτοια είναι η σειρά ψηφιακών προιόντων της ΔΕΗ myHomeOnline, η οποία σύντομα θα έχει συνέχεια. 
  2. Την επιτάχυνση της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως η απόφαση για κλείσιμο της μονάδας Μεγαλόπολη 3 κατά 6 μήνες νωρίτερα του προγραμματισμένου, δηλαδή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Τα αποτελέσματα εξαμήνου έχουν δείξει ότι όσο πιο πολύ περιορίζει την λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων, τόσο μεγαλύτερο είναι και το οικονομικό όφελος για την επιχείρηση.
  3. Συνέχιση της εθελουσίας εξόδου και των μετακινήσεων προσωπικού σε άλλες διευθύνσεις. Τα στοιχεία για το πρόγραμμα που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου δείχνουν ότι εντάχθηκαν σε αυτό 460 άτομα, τα οποία αν αθροιστούν στο πρώτο φετινό κύμα εθελουσίας, αθροίζουν συνολικά 1.200 άτομα. Σημειωτέον ότι στις 30 Ιουνίου, το μισθοδοτούμενο προσωπικό της επιχείρησης ήταν 14.768 άτομα έναντι 15.907 τον Ιούνιο του 2019. Επονται και νέοι κύκλοι εθελουσίας, αφού το πλάνο προβλέπει ότι το 2023 το προσωπικό θα είναι μειωμένο κατά 4.500 άτομα έναντι του αριθμού που ίσχυε στα τέλη του 2019. 
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια του ρεύματος

Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία ΔΕΗ με Αλουμίνιο της Ελλάδος για τα τιμολόγια ρεύματος, ακολουθεί συνολικότερη συμφωνία με τη βιομηχανία. «Η ΔΕΗ θέλει να βοηθήσει τη βιομηχανία», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπό πίεση η ΔΕΗ από τα δικαιώματα CO2, στους καταναλωτές η επιβάρυνση

Το ράλι των δικαιωμάτων στα 50 ευρώ θα μπορούσε να φέρει επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, η οποία σπεύδει να περάσει το λογαριασμό στους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έβρεξε... επιδόματα στο προσωπικό της ΔΕΗ με συνολικό κόστος 78 εκατ.

Χωρίς άμεσες αυξήσεις μισθών, αλλά με πολλές μισθολογικές παροχές μέσω των επιδομάτων, η νέα Συλλογική Σύμβαση στη ΔΕΗ. Προβλέπεται σύγκριση μισθών με τους ευρωπαϊκούς, αλλά ενδεχόμενες μειώσεις δεν θα γίνουν στους ήδη απασχολούμενους.
DEH_HQ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η επιστροφή των funds και ο νέος μέτοχος με το 5%

Από την πλήρη απαξίωση, η ΔΕΗ περνά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Τα ραντεβού της διοίκησης με funds και η επικείμενη ανακοίνωση της απόκτησης ποσοστού πάνω από 5% από επενδυτικό κεφάλαιο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλινικά... νεκρός ο λιγνίτης με μείωση παραγωγής 90%

Ακόμη και στον καύσωνα, η ΔΕΗ προτίμησε να κρατήσει «σβηστές» τις λιγνιτικές μονάδες, που έχουν πανάκριβο κόστος παραγωγής και πέρυσι την «έβαλαν μέσα» 300 εκατ. ευρώ. Ποιοι λόγοι εμποδίζουν το άμεσο κλείσιμο των εργοστασίων.