ΓΔ: 906.07 1.01% Τζίρος: 91.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πέρασε σε κέρδη η Danone αλλά κόβει δραστηριότητες στην Ελλάδα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Μέσω τοπικού συνεργάτη θα διανέμει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά από τον επόμενο μήνα, παρότι η εγχώρια θυγατρική κατάφερε να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Η επιστροφή σε κερδοφόρα τροχιά και τα «τσιμπημένα» έσοδα που εμφάνισε το 2018 η εγχώρια δραστηριότητα της Danone δεν κατάφερε να αποτρέψει την απόφαση του μητρικού ομίλου να περιορίσει τη δυναμική της ελληνικής θυγατρικής, η οποία από τον ερχόμενο μήνα θα διανέμει τα προϊόντα της στην Ελλάδα μέσω συνεργάτη. 

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης που ελήφθη στα τέλη του 2014, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής αναδιοργάνωσης του ομίλου, σύμφωνα με την οποία η ελληνική θυγατρική αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου σχήματος που καλύπτει όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διατηρώντας στη δικαιοδοσία της επί της ουσίας μόνο το τμήμα πωλήσεων. 

Ο περαιτέρω περιορισμός της εγχώριας δραστηριότητας δεν αποτελεί έκπληξη με γνώμονα τις συσσωρευμενες ζημιές ύψους περί τα 20 εκατ. ευρώ που κουβαλά η Danone Ελλάδος αρκετά χρόνια, τη στιγμή που ο τζίρος βαίνει μειούμενος κυρίως από το 2010 και μετά. 

Αυτή η εικόνα βέβαια ελαφρώς ανατράπηκε πέρυσι, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικής έκθεσης του 2018, που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, η Danone Ελλάδος κατάφερε να ενισχύσει το τζίρο της κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ και να κλείσει την χρήση στα 10,99 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 9,6% σε σχέση με το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τόνωση του τζίρου προήλθε κυρίως από τις εγχώριες πωλήσεις καθώς το κομμάτι του τζίρου που αφορά σε πωλήσεις εξωτερικού, κυρίως στην αγορά της Κύπρου, κατέγραψε υποχώρηση περί το 4,3%. Η εικόνα αυτή συνάδει με την γενικότερη βελτίωση που κατέγραψε πέρυσι συνολικά η εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών, που σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI μεταφράζεται σε αύξηση 2,8% στην αξία των πωλήσεων και 0,9% σε όγκο.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η εικόνα των εσόδων της Danone την περσινή χρονιά, υστερεί σημαντικά από την αντίστοιχη που παρουσίαζαν το 2010, όταν  προσέγγισαν τα 27 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό γύρισμα πέρυσι στο τζίρο της εταιρείας παρέσυρε και την εικόνα της κερδοφορίας με την εταιρεία να εμφανίζει προ φόρων αποτελέσματα 530 χιλ ευρώ έναντι ζημιών 52,1 χιλ το 2017. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 317χιλ ευρώ από ζημιές 100 χιλ ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Η καθαρή θέση της εταιρείας το 2018 διαμορφώθηκε σε 5,3 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων σε 1,4 εκατ. ευρώ.

Να επισημανθεί ότι η εταιρεία εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές εις νέο ύψους 19,7 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (18, 5 εκατ.ευρώ) οφείλεται στην αποζημίωση του δικαιώματος διανομής των εμπορευμάτων που καταβλήθηκε κατά την έναρξη της λειτουργίας της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Arivia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με νέα θυγατρική μπαίνει η Arivia στην αγορά του τυριού

Τη νέα θυγατρική Aring με έδρα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης ίδρυσε η Arivia, που έχει περάσει από τον περασμένο Οκτώβριο στον έλεγχο του ομίλου Upfield. Στελέχη της Upfield στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κερδισμένη από το lockdown η Melissa Κίκιζας, αβεβαιότητα για τη συνέχεια

Εκτίναξη πωλήσεων στα ζυμαρικά και τις έτοιμες σάλτσες σημειώθηκε το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, αλλά η διοίκηση της Melissa Κίκιζας παραμένει επιφυλακτική για τις επερχόμενες αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών.