ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: «Στοπ» από SSM στην πληρωμή του κουπονιού των CoCos

Μέσα στο Σαββατοκύριακο συνεδριάζει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς για να συζητήσει την ετυμηγορία του επόπτη και τα επόμενα βήματα για την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου (ΤΧΣ).

Αρνητική ήταν η απάντηση που πήρε η Τράπεζα Πειραιώς από τον SSM στο αίτημα για την αποπληρωμή του τοκομεριδίου, ύψους 165 εκατ. ευρώ, για τα μετατρέψιμα ομόλογα (CoCo’s) που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης το 2015, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τραπεζική πηγή. 

Η απόφαση θα επιβεβαιωθεί αργότερα αυτό το μήνα από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς, όπως είχε προαναγγείλει το Business Daily, συνεδριάζει εκτάκτως το Σαββατοκύριακο, όπου θα συζητηθούν η ετυμηγορία του επόπτη, και τα επόμενα βήματα για τη διαδικασία έκδοσης των νέων μετοχών που θα αποκτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούσαν στο ότι ο SSM δεν θα επιτρέψει την αποπληρωμή των 165 εκατ. ευρώ, πυροδοτώντας έτσι τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη προετοιμαστεί κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία καθορίστηκαν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές της επόμενης ημέρας για την περίπτωση που η τράπεζα περάσει στον έλεγχο του Δημοσίου.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της στάσης του SSM έπαιξε η επιδείνωση των συνθηκών που προκαλεί η πανδημία, με τις οικονομίες να δέχονται νέες πιέσεις και τις τράπεζες αντιμέτωπες με το φάσμα δημιουργίας μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αρνητική απάντηση του SSM εδράζεται στην απόφαση του επόπτη να απαγορεύσει την πληρωμή μερισμάτων, την επαναγορά ιδίων μετοχών και κάθε πληρωμή που οδηγεί σε εκροή κεφαλαίων όσο βρίσκονται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα στήριξης που απολαμβάνουν οι τράπεζες για την ανακούφισή τους από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες πιέζουν τις εποπτικές αρχές για να εξαιρεθούν, κάτι που η ΕΚΤ αποκρούει.

Έτσι, ενώ το ποσό του τοκομεριδίου της Πειραιώς δεν είναι μεγάλο, 165 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε να αποπληρώσει η τράπεζα, ο επόπτης δεν θέλει να συναινέσει στη δημιουργία ενός προηγούμενου.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ισχύουσα απαγόρευση. Το ζήτημα των CoCos, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, αποτελούσε μεγάλο «βραχνά» για την τράπεζα και πολλοί αμφέβαλαν για το αν είναι ρεαλιστική η δυνατότητα αποπληρωμής τους στο τέλος του 2022, όπως είναι υποχρεωμένη να πράξει η τράπεζα. Άλλωστε, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ακριβό χρηματοδοτικό εργαλείο, ιδιαίτερα για αυτή την περίοδο μηδενικών επιτοκίων, καθώς το επιτόκιο στα CoCos είναι 8%.

Στόχος της κυβέρνησης, μετά τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές, με την οποία το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ θα αυξηθεί πάνω από 61%, είναι να προωθηθεί με γρήγορες κινήσεις η εξυγίανση της τράπεζας, ώστε μέσα στο 2021 να προχωρήσει η διαδικασία για την εκ νέου ιδιωτικοποίησή της.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Διαπραγματεύσεις με Bain Capital για πώληση NPLs leasing

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Τράπεζα Πειραιώς, όπως και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, προχωρά με ταχύτητα τα προγράμματα «εκκαθάρισης» του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για αγροτικά φωτοβολταϊκά

Η Τρ. Πειραιώς προσφέρει χρηματοδότηση επενδύσεων “repowering”, για αντικατάσταση και αναβάθμιση εξοπλισμού και παροχή ρευστότητας για τις ανάγκες τόσο του πάρκου όσο και της αγροτικής εκμετάλλευσης.