ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σε κρατικό έλεγχο οδηγεί την Τρ. Πειραιώς η μετατροπή των CoCos σε μετοχές

Τι αποφασίσθηκε σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου για το μέλλον της Τρ. Πειραιώς. Πώς το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ θα ελέγξει το 61,3% των μετοχών των μετοχών της τράπεζας, τι θα γίνει με τη διοίκηση.

Η προοπτική κρατικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, που πλέον κρίνεται ως η πιθανότερη εξέλιξη, συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου και του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.

Η σύσκεψη ήλθε σε συνέχεια της πρότασης μετόχων της τράπεζας για αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ πρόταση, ωστόσο, που περιείχε πολλές προϋποθέσεις που δεν έγιναν δεκτές από το ΤΧΣ και η οποία τροφοδότησε έντονη ανησυχία στο χρηματιστήριο: η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά -24,26% μετά την δημοσιοποίηση της πρότασης την Δευτέρα 27/10, ενώ χθες σημείωσε πτώση -9,6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγάλη πτώση της μετοχής και η συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας στα 283 εκατ. ευρώ δημιούργησαν ανησυχία για την μετάδοση της κρίσης και στις άλλες τράπεζες με κίνδυνο μιας ευρύτερης συστημικής αναταραχής, προκαλώντας την κινητοποίηση της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι μεγάλες απώλειες χθες σημείωσαν και οι άλλες τραπεζικές μετοχές, ενώ ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με πτώση -5,67% σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.

Στη χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη τέθηκε το ζήτημα της μεγάλης εκκρεμότητας των CoCos και της διαφαινόμενης απόφασης του SSM να μην δεχθεί την αποπληρωμή του ετησίου κουπονιού, όπως είχε γράψει αναλυτικά το Business Daily την περασμένη Τρίτη, πυροδοτώντας τη μετατροπή των CoCos, ύψους 2 δισ. ευρώ, σε μετοχές υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο SSM θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει η αποπληρωμή του κουπονιού λόγω της σχετικής απαγόρευσης που έχει θέσει η εποπτική αρχή η οποία δεν επιτρέπει στις τράπεζες να προχωρήσουν στην διανομή μερίσματος, την επιστροφή κεφαλαίου ή την αγορά ιδίων μετοχών, όσο οι τράπεζες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην πραγματικότητα ωστόσο εκτιμάται ότι, ειδικά μετά τη νέα κρίση που πυροδοτεί ο κορονοϊος, είναι αδύνατη η πληρωμή των τριών κουπονιών (2020-2022) συνολικού ύψους 495 εκατ. ευρώ και επιπλέον να αποληρωθούν 2 δισ. που είναι η αξία των CoCo's, στο τέλος του 2022

Η μη πληρωμή του κουπονιού στις αρχές Δεκεμβρίου θα πυροδοτήσει τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές. Έτσι, το ποσοστό του ΤΧΣ, και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης, θα ανέλθει στο 61,3% από 26,3% σήμερα, αποκτώντας τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Πειραιώς.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση δεν θα οδηγήσει σε άλλες μεταβολές στη λειτουργία της τράπεζας και η σημερινή διοίκηση θα συνεχίσει την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει το ταχύτερο στην πώληση του μεριδίου της σε ιδιώτες, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Φυγή προς τα εμπρός με δέκα βήματα, αλλάζει σελίδα η τράπεζα

Στο μισό έπεσαν τα «κόκκινα» δάνεια, ορατός ο στόχος για μονοψήφιο δείκτη. Ενισχύθηκε η κεφαλαιακή βάση και η κερδοφορία, ρεκόρ χορήγησης δανείων το β' τρίμηνο. Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του σχεδίου "Sunrise".
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλούσιες παροχές στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τρ. Πειραιώς

Ακόμη και τους 60 καθαρούς μισθούς μπορεί να ξεπεράσει η αποζημίωση, ενώ το πλαφόν ανεβαίνει στα 200.000 ευρώ. Μεσοπρόθεσμος στόχος της τράπεζας, η μείωση προσωπικού από 10.400 σε 8.000 άτομα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Από σήμερα η δημόσια προσφορά, ποια είναι η διαδικασία

Μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου οι επενδυτές θα μπορούν να εγγραφούν για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους έως 1,38 δισ. Τι ισχύει για το προνόμιο. Με 265 εκατ. ο Πόλσον, 70 εκατ. το Helikon Investment και 40 εκατ. ο Αρ. Μυστακίδης.