ΓΔ: 888.26 0.63% Τζίρος: 66.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Αναβαθμίζει σε "Β" τη ΔΕΗ η S&P, «βλέπει» οικονομική βελτίωση

Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε πως η αναβάθμιση αντικατροπτίζει την προσδοκία πως έχει αλλάξει η ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ μειώνοντας τις ανησυχίες για τη ρευστότητα και την βιωσιμότητά της.

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ σε «Β» από «Β-» προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's ενώ έθεσε και σταθερό outlook αναμένοντας πως το σχέδιο μετασχηματισμού της εταιρείας θα αποδώσει, την ίδια στιγμή που αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας.

Όπως σημειώνει στην έκθεση ο S&P, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την προσδοκία του οίκου πως η στρατηγική επανατοποθέτηση και η βελτίωση των αρχών που διέπουν τη λειτουργίας της ελληνικής αγοράς ενέργειας έχουν αλλάξει την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ μειώνοντας τις ανησυχίες για τη ρευστότητά της και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της. 

Καθώς η ΔΕΗ σκοπεύει να επιταχύνει το κλείσιμο των ορυχείων λιγνίτη και των αντίστοιχων μονάδων παραγωγής κάτι που συνεπάγεται μείωση της εγκατεστημένης δυναμικότητας λιγνίτη σε 0,7 gigawatts (GW) το 2023 από 3,7 GW το 2019, ο S&P αναμένει σημαντική ενίσχυση των EBITDA και μείωση του χρέους εν μέσω υψηλότερης κερδοφορίας, ενώ η εταιρεία επικεντρώνεται στην αγορά λιανικής. 

Το σταθερό outlook σημαίνει πως ο οίκος αναμένει πως το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔEΗ θα αποδώσει, με ενίσχυση της ρευστότητας, αύξηση των περιθωρίων και υψηλές επενδύσεις, με τον δείκτη χρέους προς EBITDA να κινείται περί το 6 στο τέλος του 2022.

Υπενθυμίζουμε πως η ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα πως έχει εισπράξει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία τιτλοποίησης απαιτήσεων συνολικού ύψους 200 εκατ. την οποία έχει υπογράψει με τη JPMorgan Chase και αφορά λογαριασμούς που βρίσκονται σε καθυστέρηση για χρονικό διάστημα άνω των 60 ημερών. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Πρόγραμμα εθελουσίας στις λιγνιτικές μονάδες για 1.283 εργαζομένους

Μπαίνει σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα εθελουσίας στη ΔΕΗ. Εκτιμάται πως περίπου 500 εργαζόμενοι άνω των 51 ετών θα αποχωρήσουν από τις λιγνιτικές μονάδες. Στα 42.000 και 57.000 ο μέσος όρος των μπόνους που θα δοθούν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκλεισε η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Mytilineos

Η σύμβαση θα διαρκέσει έως και την 31η Δεκεμμβρίου 2023, ενώ ο κ. Ευαγ. Μυτιληναίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»: μία εποχή «πράσινη» και βιώσιμη».
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο 70% η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που έχει προχωρήσει σε δύο εκδόσεις ομολόγων αειφορίας που συνδέονται με τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που πραγματοποίησε η ΔΕΗ.