Φώτο: ΔΕΗ

Αναβαθμίζει σε "Β" τη ΔΕΗ η S&P, «βλέπει» οικονομική βελτίωση

Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε πως η αναβάθμιση αντικατροπτίζει την προσδοκία πως έχει αλλάξει η ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ μειώνοντας τις ανησυχίες για τη ρευστότητα και την βιωσιμότητά της.

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ σε «Β» από «Β-» προχώρησε ο οίκος Standard and Poor's ενώ έθεσε και σταθερό outlook αναμένοντας πως το σχέδιο μετασχηματισμού της εταιρείας θα αποδώσει, την ίδια στιγμή που αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας.

Όπως σημειώνει στην έκθεση ο S&P, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την προσδοκία του οίκου πως η στρατηγική επανατοποθέτηση και η βελτίωση των αρχών που διέπουν τη λειτουργίας της ελληνικής αγοράς ενέργειας έχουν αλλάξει την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ μειώνοντας τις ανησυχίες για τη ρευστότητά της και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της. 

Καθώς η ΔΕΗ σκοπεύει να επιταχύνει το κλείσιμο των ορυχείων λιγνίτη και των αντίστοιχων μονάδων παραγωγής κάτι που συνεπάγεται μείωση της εγκατεστημένης δυναμικότητας λιγνίτη σε 0,7 gigawatts (GW) το 2023 από 3,7 GW το 2019, ο S&P αναμένει σημαντική ενίσχυση των EBITDA και μείωση του χρέους εν μέσω υψηλότερης κερδοφορίας, ενώ η εταιρεία επικεντρώνεται στην αγορά λιανικής. 

Το σταθερό outlook σημαίνει πως ο οίκος αναμένει πως το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔEΗ θα αποδώσει, με ενίσχυση της ρευστότητας, αύξηση των περιθωρίων και υψηλές επενδύσεις, με τον δείκτη χρέους προς EBITDA να κινείται περί το 6 στο τέλος του 2022.

Υπενθυμίζουμε πως η ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα πως έχει εισπράξει το ποσό των 150 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία τιτλοποίησης απαιτήσεων συνολικού ύψους 200 εκατ. την οποία έχει υπογράψει με τη JPMorgan Chase και αφορά λογαριασμούς που βρίσκονται σε καθυστέρηση για χρονικό διάστημα άνω των 60 ημερών. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με ΒΒ- αξιολογεί η Fitch Ratings τη ΔΕΗ, σταθερές οι προοπτικές

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης «η στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ στην αγορά βελτίωσε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της», ενώ επωφελείται και από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.